Relatări de la evenimentul deosebit desfășurat în aceste zile în Parohia Vadu

Prima Sfântă Liturghie Arhierească după 20 ani, oficiată de ÎPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Slujbă de pomenire a Părintelui Arhimandrit Iustin Pârvu, la împlinirea a 7 ani de la trecerea la cele veșnice

Sâmbătă, 13 iunie 2020, în ziua de cinstire a Odovaniei praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – VADU a îmbrăcat haină de sărbătoare marcând un moment important din viața parohiei, prin oficierea Sfintei Liturghii Arhierești în sobor condus de ÎPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Credincioșii care au participat s-au putut închina la sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Acestea au rămas spre închinare și duminică, 14 iunie 2020.

Această zi a constituit un prilej de bucurie duhovnicească și de nou început, atât pentru credincioșii Parohiei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil VADU, cât și pentru Preacucernicul Părinte Marian Răzvan Țonea, împreună cu familia sa. În cadrul slujbei, acesta a fost instalat preot paroh, fiindu-i conferit rangul de Iconom Stavrofor. Mai multe despre Părinte puteți afla din anunțul publicat anterior evenimentului din aceste zile în paginile Lăcașuri Ortodoxe, care poate fi găsit la adresa: https://stiri.lacasuriortodoxe.ro/articol/dup-20-ani-prima-slujb-oficiat-de-ips-teodosie-in-parohia-vadu-pomenirea-printelui-iustin-parvu-la-7-ani-de-la-mutarea-la-domnul .

A fost hirotonit diacon în ziua de cinstire a Sfântului și Slăvitului Prooroc Ilie Tesviteanul, la Mănăstirea Histria, pe data de 20 iulie 2018, iar ca preot în ziua Praznicului Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului și cinstirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, pe 1 ianuarie 2020.

”Iată, pentru satul acesta, Vadu, astăzi este mare sărbătoare. Pentru că am venit să aducem și să instalăm un nou preot paroh, pe care, după ce s-a validat și a făcut aici lucrări frumoase care erau necesare, îl instalăm oficial cu slujbă și cu nădejdea că biserica aceasta va înflori, iar satul se va îmbogăți duhovnicește(…). Orice mireasă este împodobită, curățită, are haina cea mai frumoasă. Așa trebuie să fie și biserica satului: cea mai frumoasă clădire, pentru că este Casa lui Dumnezeu, unde locuiește Dumnezeu și unde intrăm și noi. Biserica ne duce, de pe pământ, la Cer. Este corabia care ne duce, de la limanul acesta trecător, către limanul cel netrecător al Împărăției Cerurilor” – a afirmat, între altele, ÎPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cuvântul rostit după oficierea Sfintei Liturghii.

Vă mulțumesc, Înaltpreasfințite Părinte, pentru vizita misionară în parohia noastră și pentru încredera acordată mie și celor care mă vor ajuta în cadrul lucrărilor ce urmează a se defășura la această biserică. Mulțumesc tuturor credincioșilor care ne-au ajutat pentru acest frumos eveniment, Prea-Cucernicilor Părinți care au fost alături de noi. Bunul Dumnezeu să Vă răsplătească rugăciunile. Sănătate trupească și sufletească să Vă dăruiască”, a spus noul preot paroh, Prea-Cucernicul Părinte Marian Răzvan Țonea.

Dincolo de viaţa socio-profesională deosebită, Părintele Marian Răzvan, împreună cu doamna preoteasă Geanina Simona, de profesie filolog, au împreună, de peste 20 de ani, o familie fericită, Dumnezeu binecuvântându-le casa cu trei fete: Dominique Maria, Sofia Ana și Ilinca.

Tot sâmbătă, 13 iunie 2020, a fost oficiată și o Slujbă de Pomenire a Părintelui Arhimandrit Iustin Pârvu, la împlinirea a 7 ani de la trecerea la cele veșnice.

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – VADU este localizată în Satul Vadu din comuna Corbu, în partea de nord-est a Judeţului Constanţa, în apropierea litoralului şi a sistemului lagunar Razim-Sinoe. În trecut, satul Vadu s-a numit Caraharman. Ca în multe sate dobrogene, populaţia română din satul Vadu nu are o tradiţie foarte veche. Românii aşezaţi pe aceste locuri au venit odată cu schimbul populaţiei din Cadrilater, în anul 1940. Tot în acea perioadă, a început şi construirea Bisericii parohiale „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, sub îndrumarea învăţătorului Alexandrescu şi a preotului Andrei Dumitru. Stilul arhitectonic este cel comun bisericilor, cu trei turle, în formă de cruce.

Cu prilejul slujbei de instalare, comunitatea parohială îndreaptă, respectuos, gând de felicitare, Prea-Cucernicului Părinte preot Marian Răzvan Țonea, dorindu-i sănătate, frumoase împliniri pe plan familial și în lucrarea pastorală, liturgică, administrativă întru Slujirea Sfintei Biserici.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să înmulțească darurile și binecuvântările Sale!

ARHIEPISCOPIA TOMISULUI

PROTOIERIA 1 CONSTANȚA
PAROHIA SF. ARH. MIHAIL ȘI GAVRIIL – VADU
Str. Bisericii, 907087 Vadu, Constanța, România

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.