Monday 15 june 2020

POST. PREGĂTIRI LA SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL. Sfinții Prooroc Amos, Mucenic Isihie, Fericiți Augustin și Ieronim, si cei dimpreună cu dânșii

LĂUDAT ESTE DUMNEZEU ÎNTRU SFINȚII SĂI!

Astăzi, 15 iunie 2020, credincioșii ortodocși care respectă cu bucurie învățăturile Bisericii și ale Sfinților Părinți, întemeiaţi în credinţă, întăriţi şi neclintiţi de la nădejdea Evangheliei*, cu toții, încep pregătirile pentru Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Iar aceste pregătiri pe care ei le fac, le fac postind, așa cum se cuvine unor sfinți*. Aceasta înseamnă că astăzi, luni, este și PRIMA ZI DE POST: Începutul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Iar, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la cinstirea deosebită a:

 • Sfântului Prooroc Amos

 • Sfântului Mucenic Isihie

 • Fericiților Sfinți Augustin și Ieronim
 • Sfântului Mucenic Dula
 • Sfântului Apostol Ahaic
 • Sfântului Apostol Fortunat
 • Sfântului Mucenic Narsi
 • Sfântului Apostol Stefana
 • Sfinților Cuvioși Ortisie și Ieronim
 • Sfintei Mucenițe Gravs
 • Sfântului Augustin, Episcopul Hiponei
 • Sfântului Ceneu din Clydau, Episcop de Saint David (sec V, Swansea, Țara Galilor)
 • Sfântului Trilo (sec VI – din Llandrillo, Țara Galilor)

  ASTĂZI SE MĂNÂNCĂ DE POST (DE SEC: însemnând FĂRĂ carne, ouă, lactate, pește și alte bucate derivate din acestea). NU se bea vin și, bineînțeles, NU se consumă cu atât mai mult alte băuturi alcoolice. Au loc înfrânarea poftelor și abținerea de la alte plăceri și desfătări – fie în lucru, fie în minte unde toate încep, fie în vorbă, fie în auz, fie în alte simțiri, fie ele deci trupești de orice fel – care s-ar opune sporirii faptelor și desfătărilor cele bune sufletești. Pe acestea sufletești bune le cunoaștem foarte bine deja cu toții, ca fii botezați ce suntem și cinstitori ai Bisericii, ai învățăturii Mântuitorului nostru Hristos și ai îndrumărilor și descoperirilor – pe care ni le-au împărtășit doar din adevărata iubire și din dorința de a fi liberi cu totul și a ne bucura deplin – ale Sfinților ei:


  Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera. Cel ce seamănă în trupul său însuşi, din trup va secera stricăciune; iar cel ce seamănă în Duhul, din Duh va secera viaţă veşnică. Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Deci, dar, până când avem vreme, să facem binele către toţi, dar mai ales către cei de o credinţă cu noi.*

  Vedeţi cu ce fel de litere v-am scris eu, cu mâna mea.*

  Doamne Iisuse Hristoase, cu rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, ale sfinților a căror pomenire se face astăzi și cu ale tuturor sfinților Tăi, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.

  O alcătuire Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020

  (*conf. Epistolei către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel 1, 22-23; *Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 6, 7-10; *Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 6, 11)

  Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

  Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

  Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

  Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
  Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

  Mai multe informații puteți afla pe

  www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

  Slujbe live la duminici și sărbători

  Transmisiuni in direct - slujbe

  Vă anunţăm noutăţile

  Lăcașuri Ortodoxe
  Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
  Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.