A mărturisit, neînfricată, de la vârsta de 10 ani, Numele Mântuitorului

Sfânta Achilina era fiica unui bărbat strălucit pe nume Evtolmius, din Byblos, Fenicia.

Ea a fost botezată la vârsta de 5 ani, de către Episcopul Evtalius, iar de la 10 ani își învăța tovarășii cum să se îndepărteze de idoli pentru a crede în Hristos, cu atâta râvnă încât a fost denunțată de un anume Nicodim, proconsulului Volusian care fusese însărcinat de împăratul Dioclețian să aplice în această regiune primele sale edicte persecutorii.

A mărturisit, neînfricată, Numele Mântuitorului în fața magistrului care, fără milă pentru tinerețea ei, a ordonat să fie lovită cu vergi și să-i fie străpunse urechile cu țepușe înroșite în foc.

Lăsată să moară în afara orașului, un înger a venit să o salveze și, înșelând atenția paznicilor, a ajuns în camera în care dormea Volusian. Trezit brusc și răpus de teroare, el a cerut ajutor și, acuzând-o pe sfântă că ar fi folosit vrăji, a dus-o la decapitare, a doua zi.

Prețioasele sale sfinte moaște au fost, apoi, mutate în Constantinopol, într-o biserică închinată acesteia, în apropiere de Forum, unde se bucură de o mare venerare.

Traducere Lăcașuri

Ortodoxe, iunie 2020,

după Sinaxarul Ieromonahului Macarie de Simonos Petras

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.