Sfântul Sinod al Greciei solicită Turciei să respecte statutul de muzeu al renumitei Catedrale Agia Sophia

ΔΙΣ σε Τουρκία: ‘’Σύνεση και σεβασμός προς τον χαρακτήρα του μνημείου’‘Romfea

“Biserica Agia Sophia a fost întemeiată de împăratul creștin Justinian. A fost inaugurată pe 27 decembrie 537 după Hristos și a fost destinată drept lăcaș de cult al Bisericii, închinată Înțelepciunii lui Dumnezeu, Domnului nostru Iisus Hristos.

Este o capodoperă a geniului arhitectural și este renumită la nivel mondial ca monument proeminent al culturii creștine. Valoarea sa rămâne universală, deoarece Creștinismul are o strălucire supra-națională și universală.

Nicio concepție modernă sau postmodernă a ‘multiculturalismului’ nu a creat acest monument, prin care concepția creștină a binelui și frumuseții supreme este exprimată într-un mod unic.

Considerăm că răsturnarea utilizării neutre din punct de vedere cultural a monumentului ca muzeu, care a fost instituită cu prudență de Republica Turcă în 1934, încearcă să transforme un spațiu cultural într-o pradă și un simbol al cuceririi.

Orice convertire va avea ca rezultat proteste intense și nemulțumiri în rândul creștinilor din întreaga lume, în același timp dăunând Turciei însăși în diferite moduri. În această biserică au avut loc numeroase Sinoade de cea mai mare importanță pentru viața și credința creștină.

Dincolo de toate, aceste picturi în mozaic păstrate și extraordinar de frumoase ale sfinților credinței creștine proclamă fără încetare, prin tăcerea lor, legătura istorică și spirituală a bisericii cu creștinismul.

Este absolut necesar ca guvernul țării vecine să aibă prudență și respect pentru caracterul monumentului, pentru a lua decizia corectă de a menține status quo-ul Agia Sophia ca muzeu.”

Rândurile de mai sus reprezintă traducerea conținutului integral al unui comunicat emis astăzi, 12 iunie 2020, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia, ca răspuns la declarațiile recente ale Președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan privind schimbarea oficială a statutului marii Catedrale Agia Sophia, din muzeu, înapoi în moschee. Mesajul oficial a apărut publicat în paginile revistei grecești Romfea.

Greek Holy Synod calls on Turkey to respect Agia Sophia, maintain status quoOrthodox Christianity

Publicația rusească Orthodox Christianity amintește, în plus, făcând trimitere la același comunicat, că de fapt politicienii turci au declarat explicit că percep Agia Sophia ca pe un simbol al cuceririi.

Vorbind în Parlament, cu câteva zile în urmă, Mustafa Destici, liderul Partidului Marii Unități, a declarat reporterilor: Agia Sophia este simbolul cuceririi. În opinia noastră, redeschiderea Agiei Sophia, departe de a fi doar o necesitate și o revendicare a unei relicve din cucerire, este o problemă de suveranitate și independență.

Între timp, Erdogan și autoritățile turce le-au recomandat în mod explicit Greciei și Statelor Unite să-și vadă de afacerile lor, când vine vorba despre soarta Agia Sophia.

Traducere Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.