FILM: Sfântul Mardarie – Episcopul fără adresă permanentă

„Sfântul Mardarie – Episcop fără adresă permanentă” este un documentar despre Sfântul Mardarie (Uskoković) (1889-1935), primul Episcop al primei Eparhii a Bisericii Ortodoxe Sârbe stabilite pe continentul american. Acest film a fost produs de Fundația „Prietenul lui Dumnezeu”, de regizoarea Branka Bešević Gajić și scenaristul Hadži Bratislav Nikolić.

Înfometat și persecutat, Sfântul Mardarie trăia în sărăcie, afectat de o boală de care nu se putea vindeca, părăsit și respins de ai săi. Astăzi, Domnul Iisus Hristos, prin sfintele moaște neputrezite ale Episcopului Mardarie, mărturisește sfințenia lui, îndemnându-ne și pe noi să cunoaștem cu adevărat viața în Hristos și Credința Ortodoxă, în această perioadă de apostazie generală și de moarte spirituală.

Este o povestire de dragoste care iartă totul, a unui om care a îndurat totul, chiar și atunci când a fost persecutat de ai săi. Viața sa de martir și trupul său nestricăcios sunt mărturii vii pentru oameni despre ceea ce este cel mai important pentru mântuirea sufletului și pentru câștigarea vieții veșnice. Deși în viața sa pământească, Sfântul Episcop nu a avut practic nicio adresă permanentă, deoarece, pentru nevoile Bisericii a locuit în Serbia, Rusia și America, adresa la care a ajuns cu siguranță a fost Împărăția Cerurilor.

Sârbii nu au recunoscut cu adevărat toate eforturile depuse pentru ei, atât în ​​Rusia, cât și în ​​îndepărtata Libertyville, ca prim Episcop sârb pe pământ american. Gelozia, răutatea și ura, atât de prezente printre sârbi, l-au rănit profund. De-a lungul vieții sale, în rugăciunile sale amestecate cu lacrimi calde, el i-a pomenit îndeosebi pe oamenii săi pe care i-a iubit atât de mult.

Încorsetat între boala de care nu putea scăpa, ura și persecutarea de către propriul popor, el a construit o mare mănăstire închinată Sfântului Sava, în Libertyville, în care sârbii din America și Canada își vor păstra spiritul și identitatea. El a construit biserica cârănd materialele de construcție cu spatele, după cuvintele care se rosteau la acel timp:

„El a construit biserica murind de foame”.

Aceste cuvinte vor rămâne gravate întodeauna în memoria tuturor sârbilor. Dar puțini l-au auzit și l-au ajutat din toată inima. Totuși, Domnul l-a auzit și l-a inclus în rândul Sfinților, făcând sfintele Sale moaște nestricăcioase.

Sfântul a lăsat în urmă multe predici, publicate în cărțile: „Un colț tăcut”, „Un jurământ pentru poporul rus”, „Colecție de omilii”.

A lăsat în urmă și biserica sârbească de pe continentul american. În 2015, Adunarea Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe a luat decizia canonizării Sfântului Mardarie, iar în 2017 au fost descoperite sfintele sale moaște neputrezite. Toate evenimentele legate de acest Sfânt Părinte pot fi găsite în paginile Agenției de știri Lacașuri Ortodoxe, reflectate pe larg la momentul desfășurării lor. Între acestea, amintim:

Filmul poate fi vizionat în prezent la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=DXWj5zsMSEY , cu subtitrare în limba engleză.

Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.