Călătoria Sfintelor Moaște ale Sfântului Apostol Bartolomeu

Existența Sfintelor Moaște ale Sfântului Apostol Bartolomeu în Lipari (foto), o mică insulă aflată în largul coastei Siciliei, în partea Italiei controlată de Constantinopol, a fost explicată de Grigorie de Tours prin faptul că trupul său a ajuns în mod minunat acolo.

Scriitorul secolului al VI-lea, din Constantinopol, Theodorus Lector, afirma, pe de altă parte, că aproximativ în anul 507, împăratul bizantin Anastasius I Dicorus ar fi adus Sfintele Moaște întregi ale Sfântului Apostol Bartolomeu, în orașul fondat recent Lipari, din Mesopotamia.

O mare parte din sfintele moaște păstrate în Catedrala Sfântul Bartolomeu Apostolul, din Lipari, au fost mutate în Benevento, în 838, unde sunt încă păstrate în Basilica San Bartolomeo.

O altă parte din sfintele sale moaște a fost oferită, în 983, de Otto al II-lea, Romei, unde se pătrează la San Bartolomeo all’Isola (foto), ridicată pe Templul lui Asclepius. Atunci, Sfântul Bartolomeu a devenit patronul multor biserici germane. Sub împăratul Friedrich al II-lea, în 1238, părticica a ajuns în Catedrala Imperială din Frankfurt, care l-a căștigat ulterior pe Sfântul Apostol Bartolomeu drept patron al bisericii. O părticică din mâna Sfântului Bartolomeu este venerată, de asemenea, în Catedrala Canterbury.

Sfântul Apostol Bartolomeu este considerat păzitor al orașelor: Altenburg, Büchenau, Frankfurt am Main, Geraardsbergen, Görwihl, Kettig, Maastricht, Markgröningen, Markranstädt, Pilsen, Wiehe și al districtului Barcola din Trieste; al Insulei Lipari (lângă Sicilia).

Sfântul Bartolomeu este cunoscut mai ales ca patron al tăbăcarilor, al celor ce fac șei, al cizmarilor, legătorilor de carte și vânzătorilor de ulei și brânză (în Florența). Este cunoscut, de asemenea, ca sfânt care ajută în special la vindecarea celor bolnavi de piele și de nervi.


Un articol realizat Lăcașuri Ortodoxe
iunie 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.