Cripta Sfântului Apostol Barnaba, ocrotitorul dogarilor și țesătorilor

Cripta mormântului Sfântului Barnaba (Fiul Mângâierii) este un important loc de pelerinaj ortodox grecesc, aflat în partea ocupată de turci a Ciprului.

Situată la aproximativ 8 kilometri nord de Famagusta și la doi kilometri vest de Salamis, Mânăstirea Sfântul Barnaba este și locul de înmormântare al Sfântului Mucenic Apostol Barnaba – cel care este venerat ca sfânt național cipriot.

Complexul include biserica mănăstirii, clădirea cu Muzeul de Icoane și de Arheologie și Mormântul Sfântului. Este situat la marginea vestică a necropolei Salamis, între orașul antic Salami / Constantia și orașul vechi Enkomi.

Mânăstirea a fost construită de Arhiepiscopul Philotheos, în anul 477, actuala biserică a mănăstirii aflându-se pe o clădire anterioară din secolul al X-lea, din 1756. După ultimii trei călugări plecați în 1976, biserica mănăstirii, neschimbată, a fost folosită ca Muzeu de Icoane, iar clădirile mănăstirii drept Muzeu Arheologic.

Artefactele Muzeului Arheologic sunt deosebit de numeroase, cu o ceramică extraordinară din Enkomi (din perioada anilor 7 000 – 1000 înainte de Hristos) și din Salami, în măsura în care nu au fost duse la Muzeul Ciprului, din Nicosia, sau la Muzeul Britanic, din Londra.

Locuri în care se găsesc sfinte moaște ale Sfântului Barnaba: Milano, Praga, Namur, Köln, Andechs, Cipru. În secolul al XVII-lea, existau mici părticele din sfintele moaște ale Sfântului Barnaba în trei biserici din Köln. Niciuna dintre aceste părticele nu mai poate fi găsită astăzi. Ele sunt trecute în rândul pierderilor din vremea Iluminismului sau cel târziu din perioada celor două Războaie Mondiale.

Sfântul Barnaba mai este cinstit ca patronând așezările: Milano, Florența, Logroño.

Sfântul Barnaba este cinstit, de asemenea, ca sfânt ocrotitor și ajutător al dogarilor (meșterilor de butoaie) și al țesătorilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.