Omul caută cu ce să umple marele gol pe care l-a creat ieșindu-și din sine

Blaise Pascal: Omul caută cu ce să umple marele gol pe care l-a creat ieșindu-și din sine

“Cândva a existat în om o fericire adevărată, din care acum au mai rămas doar urma și un contur gol, pe care el incearcă zadarnic să îl umple cu tot ce-l înconjoară, căutând la lucrurile absente ajutorul pe care nu îl poate obține de la cele prezente.

Însă toate acestea sunt insuficiente, deoarece abisul infinit nu poate fi umplut decat de un obiect infinit și imuabil, cu alte cuvinte, doar de Dumnezeu Însuși.”*

Blaise Pascal (iunie 1623 – august 1662) a fost un matematician, fizician și filosof francez cu contribuții în numeroase domenii ale științei, precum construcția de calculatoare mecanice, teoria probabilităților, studiul fluidelor, presiune și vid. În urma unei revelații religioase din 1654, Pascal abandonează matematica și științele exacte și își dedică viața filozofiei și teologiei. Pascal a făcut speculații teologice asupra noțiunii de infinit, punând împreună cu Isaac Newton și Leibniz bazele calcului infinitezimal, din care apoi, lasând deoparte implicațiile religioase, se va naște Analiza Matematică. În onoarea contribuțiilor sale în știință, numele Pascal a fost dat unității de măsură a presiunii, precum și unui limbaj de programare.

Alcătuire Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020

*Blaise Pascal / Les pensées

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.