Schimbarea statutului actual al Hagia Sophia va duce la deteriorarea echilibrului interreligios in Turcia

Citirea recentă a Coranului de către liderii musulmani, pe 29 mai 2020, în Catedrala Hagia Sophia ridicată în prima jumătate a secolului al VI-lea la Constantinopol (azi Istanbul) ridică temeri privind statutul actual de muzeu al acestui lăcaș.

Pe 6 iunie, comentând situația amintită mai sus, la solicitarea prezentatorului programului televizat „Biserica și lumea”, E. Gratcheva, Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, a amintit că lăcașul Hagia Sophia a devenit muzeu în 1934, la inițiativa lui Kemal Atatürk. Începând cu anul 1985, a fost catalogat drept patrimoniu mondial UNESCO.

„Pentru milioane de creștini din întreaga lume, în special pentru ortodocși, această biserică este simbolul Bizanțului, simbolul Ortodoxiei”, a spus Arhiereul.

“A fost construită în secolul al șaselea, de către împăratul Iustinian, ca biserică ortodoxă, și nu a reprezentat doar o minune a arhitecturii acelei vremi, ci și o biserică ortodoxă principală a Imperiului Roman de Răsărit. Această biserică ne este dragă, rușilor, pentru că acolo au fost ambasadorii Prințului Vladimir, care au participat la slujbă, simțind că nu mai știau dacă sunt „pe pământ sau în cer”, și au vrut să-i vorbească Prințului Vladimir despre asta. În urma acestor trimiși, Prințul Vladimir a luat decizia istorică de a-i boteza pe ruși”.

“Orice încercare de a schimba statutul actual al Hagia Sophia, care este în prezent muzeu, va degrada echilibrul interreligios fragil existent în prezent”, a spus Mitropolitul.

Acesta și-a exprimat speranța că „această biserică va rămâne muzeu, că accesul va fi deschis tuturor celor care doresc și că acest tip de eveniment nu va provoca tensiuni inter-religioase”.

Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.