Minune la Carsat, lângă Damasc. cu icoana Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat

O minune luminată a avut loc, cu icoana Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat. În Carsat, în zona Damascului – capitala Siriei – la biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat, pe unul dintre ziduri se afla o pictură mare cu chipul acestuia. Locul a fost luat în stăpânire de turcii (arabi saraceni) invadatori, aceștia începând să locuiască aici. Nemulțumindu-se cu locul confiscat, au intrat până și în biserica mucenicului și au pângărit-o în toate felurile. În scurt timp, ajunseseră să bage în biserică animalele lor, femeile și copiii.

Tot așa, într-o zi, aflându-se mai mulți turci în această biserică și stând de vorbă între ei, unul a luat un arc și o săgeată și, încordându-l, a tras in icoană. Săgeata s-a înfipt exact în umărul drept al Sfântului și, pe loc, din icoană a început să curgă sânge, ca dintr-un om viu.

Minunea a provocat uimire mare în rândul turcilor, însă nu i-a făcut să se și teamă încât să părăsească sfântul lăcaș, ci au continuat să locuiască în el. Erau acolo aproximativ 20 de inși, pe lângă care femeile și copiii lor, însă în câteva zile, nu a mai rămas niciun dintre ei, fiind loviți cu toții de moarte cumplită, deși cei care locuiau în afara bisericii la acea vreme nu au pățit nimic, toți fiind sănătoși.

Este evident că această minune întâmplată cu icoana Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat a avut rol de înfricoșare a turcilor necredincioși. Renumita icoană a fost văzută, ulterior, și de Sfântul Cuvios Anastasie Sinaitul (20 aprilie), care nota că avea urme de sânge curs din rană, pe ea. Mai mult, Sfântul Ioan Damaschin (4 decembrie), un alt Sfânt Părinte sirian, mărturisea același lucru despre sfânta icoană a Sfantului Mare Mucenic Teodor Stratilat, în jurul anului 750.

Așa încât, credincioșilor să le fie învățătură să cinstească sfintele icoane, fiindcă prin ele ni se dăruiește, și lucrează în noi, darul cel minunat al Dumnezeului nostru!

Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat este un sfânt militar din secolul al IV-lea, foarte popular în Biserica Ortodoxă. Prăznuirea lui se face la data de 8 februarie, dar și în aceste zile el ne este amintit în calendare, în fiecare an, pe 8 iunie, pomenindu-se aducerea Sfintelor sale Moaște, din Iraclia, unde locuise, în Evhaita, de unde se trăgea din neam, după cum poruncise chiar sfântul, la pătimirea sa, ucenicului său Avgar:

“Trupul meu să-l duci în Evhaita, în țara strămoșilor mei”.

Veniți toți credincioșii, cu cununi de laude să încununăm pe Teodor, frumusețea cea strălucită a pătimitorilor; că dar mare al lui Dumnezeu lumii s-a arătat cu strălucirile minunilor. Că pe vrăjmașul veliar biruindu-l în cinstite lupte, revarsă ca un izvor, în loc de sânge, ploi de tămăduiri. Deci împreună cu aceștia se bucură în Hristos, Cel Ce dă pace veșnică. Pentru aceasta, strigăm lui: nu înceta rugându-te pentru noi toți!


Alcătuire Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020,

după mărturisirile Sfinților noștri Părinți.

Dumnezeului nostru slavă, acum și pururea și în vecii vecilor! Amin.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.