Sfântul Dorotei, Episcopul Tirului, martirizat la vârsta de 107 ani, în Varna de astăzi (Bulgaria)

Sfântul Dorotei, Episcopul Tirului, din Fenicia, pe vremea persecuției lui Dioclețian, în anul 304, dobândise o vastă și profundă cunoaștere a Sfintelor Scripturi și a tradițiilor care au circulat în acea perioadă, privind viețile Profeților și Apostolilor.

Forțat să fugă, s-a refugiat în Odyssopolis (Varna, Bulgaria), la Marea Neagră, până la sfârșitul persecuției pornite de Licinius, în anul 320.

Întors în Tir, și-a condus Biserica în pace mulți ani. Când Iulian Apostatul a început să-i persecute crud pe creștini (anul 361), bătrânul Episcop, în vârstă de 107 ani, a ajuns din nou în Odyssopolis, unde a fost arestat de trimișii tiranului și supus unor chinuri cumplite, fără respect pentru vârsta sa. A trecut la cele veșnice în chinuri și astfel s-a alăturat cetei sfinților.

Traducere și alcătuire Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020,

după Sinaxarul Ieromonahului Macarie din Simonos Petras

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.