Publicat pe 04.06.2020

Nu ca o regină, ci ca o slujitoare personală a lui Dumnezeu: Sfânta Clotilda și mărturisirea minunată a Preasfintei Treimi

Sfânta Clotilda, regina francilor“Clotilde” însemnând “Glorioasă în Luptă”…

Sfânta Clotilde a fost fiica lui Chilpéric, care a împărțit cu cei doi frați ai săi regatul burgundienilor, din Jura până la Durance. S-a născut în jurul anului 475, când, după prăbușirea Imperiului Roman, popoarele barbare: burgundian, vizigot, franc și alaman, se întreceau să împartă Galia.

 

Ortodoxă din partea mamei sale, în timp ce toți ceilalți conducători ai Burgundiei erau câștigați de arianism, a trebuit să plece în exil după asasinarea părinților de către unchiul ei și a trăit în evlavie la Geneva.

 

 

Tânăra și frumoasa prințesă fiind remarcată de ambasadorii lui Clovis, rege al francilor, a fost cerută de acesta din urmă în căsătorie, să sigileze alianța poporului său cu burgundienii (în anul 492). Prin blândețea și exemplul comportamentului ei virtuos, regina a obținut o mare cucernicie în fața lui Clovis, care a acceptat să-și boteze copilul bolnav, acesta din urmă vindecându-se prin rugăciunile mamei sale.

 

Dar Clovis a continuat să rămână surd la îndemnurile soției sale; până în ziua când, trebuind să înfrunte pe alamanii din Tolbiac, dincolo de Rin (496), înspăimântat de superioritatea adversarului, L-a chemat în ajutor pe „Dumnezeul lui Clotilde” și a promis să accepte botezul dacă El îi va dărui victoria. Francii triumfând, regele și-a ținut promisiunea și, după ce a urmat învățătura catehetică oferită de Sfântul Vaast (cinstit acum anual la 6 februarie), a fost botezat de Sfântul Remi, Episcop de Reims (cinstit acum anual la 1 octombrie), în ziua de Crăciun, în anul 496.

 

Acest botez al lui Clovis și, împreună cu el, a mai mult de 3 000 de nobili și de soldați franci, a deschis calea convertirii poporului său, destinat să devină o națiune creștină cu un viitor plin de promisiuni.

 

După aceea, regina Clotilde a continuat să inspire indulgență față de dușmani și respect față de instituțiile Bisericii. Ea a construit la Paris, în capitala sa, o bazilică închinată Sfinților Apostoli (azi Sainte-Geneviève – Sfânta Genevieva), în care sunt înmormântate rămășițele Sfintei Geneviève (acum cinstită anual pe 3 ianuarie), pe care Clotilda o venera cu mare fervoare.

 

La moartea lui Clovis, regina, în vârstă de doar 40 de ani, s-a retras la Tours, lângă Bazilica Sfântul Martin (cinstit acum anual pe 11 noiembrie), unde a încurajat cultul și și-a petrecut restul zilelor în lucrări de evlavie plăcute lui Dumnezeu. Având o avere imensă, a răspândit binefacerile asupra unui număr mare de biserici și mănăstiri.

 

Sfântul Grigorie de Tours scrie despre ea:

„Era considerată în acele vremuri nu ca o regină, ci ca o slujitoare personală a lui Dumnezeu… Nu și-a permis să fie sedusă de puterea împărăției fiilor ei, nici de bogății, nici de ambiția secolului, ci a ajuns la har prin smerenie”.

 

Ea a dăruit atât de mult încât, atunci când a murit, i s-a spus că nu mai avea nimic de împărțit altora.

 

Lovită crud de pierderea fiului său cel mai mare Clodomir, în războiul împotriva burgundienilor, i-a luat pe cei trei copii mici ai acestuia la Tours. Când ceilalți doi fii ai săi, Clotaire și Childebert, i-au cerut să trimită orfanii la Paris pentru a-i ridica pe tron, ea s-a conformat fără ezitare, dar a aflat curând cu groază că au fost uciși cu cruzime de unchii lor, cel mai tânăr dintre ei, Clodoald, reușind să se refugieze într-o mănăstire.

 

În același timp, și-a pierdut și fiica, aceasta fiind dată în căsătorie după regele crud și violent al vizigoților, Amalaric. Privată de toată mângâierea pământească, Clotilde și-a dedicat întreaga viață venerării Sfântului Martin. Când cei doi fii ai ei au pornit război între ei, în anul 534, s-a repezit la mormântul sfântului pentru a-i implora mijlocirea, iar o furtună a despărțit miraculos cele două armate, determinând ca cei doi frați să se împace.

 

Simțindu-și sfârșitul iminent, Sfânta Clotilde i-a chemat pe Clotaire și pe Childebert și i-a îndemnat să ducă o viață conformă cu caritatea creștină, apoi, după ce a prezis evenimentele care vor veni, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, în pace, pe 3 iunie 545, mărturisind Sfânta Treime.

 

Model pentru văduve și suveranii creștini, Sfânta Clotilde a fost venerată ca întemeietoare și protectoare a monarhiei franceze. Potrivit unor istorici, în urma revelației unui înger, ea l-a înarmat pe Clovis, pentru luptă, cu un scut decorat cu trei “fleur-de-lis” (amintind de florile de crin), ca simbol al Sfintei Treimi – care a devenit emblema regilor Franței.

 

 

Traducere Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020

 

după Sinaxarul Ieromonahului Macarie, din Simonos Petras

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.