Încrederea într-o lume plină de minciună. Cel care-i otrăvește pe alții, se prăpădește el însuși de otravă… (replică la știrile de azi)

“Căci din cuvintele tale vei fi găsit drept, şi din cuvintele tale vei fi osândit.” (Sfânta Evanghelie după Matei 12:37)

De ce să crezi în cuvântul unei lumi care se folosește de cuvânt doar pentru manipulare, promițând zilnic ceva fără să mai știe vreodată că ar fi promis? Căci, vezi cum degeaba vine un cuvânt din gura cuiva a cărui viață îl contrazice. Nu te lăsa atras în acțiunea de discreditare a cuvântului. De ce să crezi într-o lume care fabrică promisiuni în disperare – pe etichete de produs și în campanii electorale – doar pentru ca ea să devină cât mai rapid alegerea ta și să o ridici, cu mâinile tale, astfel, la putere?

Ce om cu dreaptă judecată s-ar putea simți liber ascultând și încrezându-se într-o lume plină de minciună? De ce nu te desprinzi, odată, cu hotărâre, de ea și să închizi portițele prin care își face loc în inima ta? Există vreo rațiune sănătoasă pentru care să preferi a te lăsa mintit, în loc să iei seama la Singurul Adevăr – la Singurul Adevăr, Care nici nu a mințit și nici nu va minți vreodată?

Luând seama la istoria unuia dintre sfinții cinstiți astăzi în Biserica noastră*Soarta Țareviciului Dimitri și a lui Boris Godunov, cel însetat de putere și vărsător de sânge nevinovat

Pentru a-și căștiga întâiul loc printre nobilii de la Curtea Țarului rus Teodor, Godunov a otrăvit mai mulți aristocrați. Astfel, când a ajuns pe poziția de a fi omul cel mai apropiat al Țarului, a plănuit chiar să-l otrăvească și pe micuțul Dimitri, cel în vărstă de doar 8 anișori, care era fratele Țarului. În mai multe rânduri, prin criminali plătiți, el a administrat cele mai ucigătoare otrăvuri tânărului prinț moștenitor, dar otrava nu a avut nici un efect.

Totuși, în purtarea Sa de grijă, Dumnezeu a îngăduit ca el să reușească să îl ucidă, în cele din urmă, pe țarevici, numai că nu în ascuns, ci pe față și în mod public: Godunov a trimis ucigași plătiți care să-l asasineze pe Dimitri, ziua în amiaza mare. Astfel, Țareviciul Dimitri s-a făcut mucenic înaintea ochilor poporului, iar Godunov un criminal, public, înaintea ochilor întregii Rusii.

Numai că istoria nu se oprește aici. La scurt timp după crimă, un anume Dimitri se ridică din lume și pretinde că el ar fi de fapt Prințul moștenitor legitim (ca și cum cel care fusese ucis nu ar fi fost țareviciul adevărat). Acest nou Dimitri avea să-l biruiască pe Godunov, care, ajuns la disperare, se sinucide bând el însuși o otravă puternică pregătită special de mâinile sale.

Iată, cel care îi otrăvește pe alții moare el însuși otrăvit. Cel care l-a ucis pe Dimitri, a murit de mâna unui alt Dimitri.

Cel care are ochi duhovnicești să vadă, să facă bine și să vadă Taina Proniei Dumnezeiești! Să se elibereze și să închidă cât mai degrabă porțile pe care le lasă zilnic, de bună voie, deschise minciunii!

29. Cum poate cineva să intre în casa celui tare şi să-i jefuiască lucrurile, dacă nu va lega întâi pe cel tare şi pe urmă să-i prade casa?

30. Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte.**

Un articol Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020, ca replică la știrile de azi, întărit prin:

* mărturisiri ale Sfântului Nicolae Velimirovici

** Sfânta Evanghelie după Matei (29, 30)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.