Forțat să cadă în păcatul desfrânării cu o femeie ușuratică, a rezistat mizeriei și torturii necredincioșilor

Sfântul Mucenic Filosof (Filosofus) al lui Hristos s-a născut lângă Alexandria. În timpul unei persecutări a creștinilor, Filosofus a refuzat să renunțe la Hristos Domnul în fața căpeteniilor și judecătorilor păgâni și, prin urmare, i-au aplicat torturi groaznice.

După ce a fost torturat în diverse feluri, l-au așezat în cele din urmă pe un pat moale, cu mâinile și pioarele legate, și au chemat o femeie ușuratică pentru a-l face să cadă în păcat.

Când Filosofus simțea riscul ca patima să se trezească în el prin atingerea mâinilor femeii, își mușca limba cu dinții, o mușca și o scuipa pe femeia necurată. Patima lui se stingea iar femeia a ajuns să fie atât de îngrozită încât a fugit dintr-o dată de la el.

Ulterior a fost decapitat cu sabia, în anul 252, încă la vârsta tinereții, intrând în Împărăția tinereții veșnice.

[În Proloagele grecești, Sfântul Filosofus este pomenit pe 1 mai].

Traducere Lăcașuri Ortodoxe, mai 2020, după Sfântul Nicolae Velimirovici

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.