Mulți sunt aceia, clerici și politicieni, care susțin că vorbesc în numele creștinilor… Dar tu NU TE TEME, TURMĂ MICĂ!

În Epistola sa către Galateni, Apostolul Pavel menționează două curente spre care sunt atrași creștinii, acolo unde face o distincție între cei care se laudă cu trupul și cei care se laudă cu crucea:

„Câţi vor să placă în trup, aceia vă silesc să vă tăiaţi împrejur, numai ca să nu fie prigoniţi pentru crucea lui Hristos. Căci nici ei singuri, cei ce se taie împrejur, nu păzesc Legea, ci voiesc să vă tăiaţi voi împrejur, ca să se laude ei în trupul vostru. Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume! Că în Hristos Iisus nici tăierea împrejur nu este ceva, nici netăierea împrejur, ci făptura cea nouă. Şi câţi vor umbla după dreptarul acesta, – pace şi milă asupra lor şi asupra Israelului lui Dumnezeu! De acum înainte, nimeni să nu-mi mai facă supărare, căci eu port în trupul meu, semnele Domnului Iisus.” (Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 6: 13-17).

Creștinismul, potrivit Sfântului Apostol Pavel, nu se măsoară prin numărul celor care îi aparțin prin botez, ci prin numărul celor care poartă în trupurile lor semnele Domnului Iisus. Prin urmare, Apostolul îi avertizează pe creștini despre căderea prin jocul numerelor, întrucât Creștinismul are o valoare calitativă, și nu o valoare exprimată printr-o cantitate de corpuri care pot fi enumerate. Astfel, ne dăm seama de ce Hristos nu i-a chemat pe creștini să se laude cu numărul lor, ci mai degrabă a vorbit despre „turma mică”, cerându-i acesteia să nu se teamă de lume.

Sfântul Apostol Pavel îi avertizează pe creștini să nu cadă în capcana celor care se preocupă doar să se laude cu numărul lor. El vorbește clar despre cei care „nu păstrează Legea”, dar, în ciuda acestui fapt, vor ca creștinii să respecte Legea pentru a se putea lăuda cu numărul lor. El subliniază încă o dată că adevăratul creștin nu este cel care doar a împlinit Legea, ci cel care poartă crucea fără întrerupere, cel pentru care crucea a devenit o parte a trupului său.

Sfântul Apostol Pavel nu s-a lăudat cu numărul celor care au fost botezați prin mâna lui, deși erau mulți. În schimb, el amintește publicului său că singurul lucru care îl determină să se laude este „crucea Domnului nostru Iisus Hristos”. Pentru Sfântul Pavel, ceea ce se înțelege prin cruce nu reprezintă un obiect din aur, argint sau lemn… ci mai degrabă lucrurile cerești pe care crucea le simbolizează, în fruntea cărora se află dragostea, martiriul, jertfa de sine și dăruirea fără limite…

Sfântul Pavel își încheie discursul despre cruce subliniind elocvent că el însuși poartă „semnele Domnului Iisus” în trupul său. Menționând acest lucru, înseamnă că el amintește încă o dată cuvintele Domnului Iisus:

„Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie.” (Sfânta Evanghelie după Marcu 8:34).

Nimeni nu poate fi ucenic al lui Iisus, dacă nu se leapădă de sine. Condiția prealabilă pentru a vorbi în numele lui Iisus este ca persoana respectivă să renunțe la sine și la egoul său aducător de moarte. Adevăratul ucenic al lui Iisus este cel care se răstignește de dragul lumii, nu cel care vrea să se răstignească întreaga lume de dragul de a se plăcea pe sine și de dragul poftelor lui.

Mulți sunt aceia, clerici și politicieni, care susțin că vorbesc în numele creștinilor Claiming to Speak in the Name of Christians…

Mulți sunt cei care vor să se laude cu numărul creștinilor și nu se laudă cu Creștinismul lor. Câtă diferență există între cele două lucruri! Cei care se laudă cu numărul creștinilor nu sunt preocupați de sfințenia sau de corupția morală a creștinilor. În timp ce adevărata laudă în Creștinism, este lauda cu sfinții vii, care încă luptă pe acest pământ împotriva păcatului, lăcomiei și stricăciunii.

Acești sfinți vii nu sunt preocupați de ceea ce spun liderii religioși sau conducătorii politici și nici nu sunt preocupați de a cere „drepturile creștinilor” și retribuție, transferuri și numiri… Acest lucru se datorează faptului că și-au dat seama că adevărata “greutate” a creștinilor nu este definită de greutatea sângelui, a cărnii și oaselor trupurilor lor, ci de dragostea pe care o poartă în inimile lor față de frații lor în credință, de cetățeni și de umanitate. Nimeni nu poate pretinde că vorbește în numele creștinilor adevărați. Adevărul, Singur, vorbește în numele lor.

Ceea ce îi preocupă pe acești sfinți este că și-au însușit crucea și că au iubit până la sfârșit. Ei așteaptă, cu un adevărat dor, martiriul. Orice altceva nu mai are valoare…

Traducere pentru Lăcașuri Ortodoxe, ca replică la știrile de azi: KSLCătălin,

după un articol al Pr. Georges Massouh, apărut original în limba arabă la adresa (https://www.lebanonfiles.com/news/937392/ Lebanon Files)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.