publicat în: Arhivă

Ortodocşii Ruşi cer permisiunea să construiască o biserică creştină, în Arabia

Reprezentanţii organizaţiilor publice ortodoxe au adresat regelui Arabiei Saudite o scrisoare deschisă conţinând o cerere prin care să fie permisă construcţia unei Biserici Ortodoxe în ţara sa.

Adresa, a fost iniţiată după ce Regatul Saudit a anunţat planurile sale de a construi o moschee la Moscova.

“Aţi spus că islamul este o religie a justiţiei. Datorită acestei caracteristici, atunci, dacă Arabia Saudită construieşte moschei în zeci de ţări creştine, este corect ca aceasta să construiască o biserică şi pentru creştinii care trăiesc în Regat!” se spune în scrisoare.

În sprijinul acestei cereri, autorii l-au citat şi pe Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Dialog Inter-religios, Cardinalul Jean-Louis Tauran, care a afirmat că “dacă musulmanii cred că au dreptul să construiască o mare moschee la Roma, atunci este şi dreptul creştinilor să construiască o Biserică în Riyadh”.

Credinciosii ortodocşi reamintesc că creştinii au venit la Mecca şi Medina cu mai multe secole inaintea musulmanilor, în timp ce evreii au locuit acolo pe tot parcursul istoriei. Prin urmare, este nedrept să nu li se permită accesul în teritoriile în care trăiau strămoşii lor, acolo unde bisericile şi cimitirele lor sunt amplasate.

“Arabia Saudită, ca orice altă ţară din lume, este una multi-confesională şi un Stat poli-confesional. Ar fi corect ca şi credincioşii creştini să aibă parte de libertatea credinţei, ca minoritate, cu ponderea depăşind 10%”, se specifica mai departe în această adresă.

Autorii consideră că este foarte importantă ridicarea restricţiilor privind vizitele creştinilor la Mecca şi Medina, permisiunea de a purta cruci, de a publica literatură religioasă şi de a predica religia lor. Este corect să li se creeze aceleaşi condiţii creştinilor saudiţi, precum musulmanilor din Rusia”, au subliniat activiştii ortodocşi.

“Este singura cale de a avea un dialog inter-religios sincer şi just”, se prevedea în adresa scrisă de către Divizia Moscovită a Uniunii Cetăţenilor Ortodocşi, Societatea Radonezh şi Clubul Bizantium.