publicat în: Arhivă

Episcopul de Kremenchug consideră că Vestul catolic susţine autocefalia ucraineană

Episcopul Evloghii de Kremenchug şi Khorol crede că structurile catolice susţin ideea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucraineene.

“Catolicii din Vest susţin autocefalia ucraineană. Vă rog, amintiţi-vă, că ideea aşa-numitului “Patriarhat de la Kiev” a aparţinut Bisericii Uniate, care se vrea a fi uniunea bisericilor subordonate Romei”, a spus Episcopul Evloghii în interviul apărut în publicaţia „Kremenchug Pravoslavnii”.

Acesta vede un “interes direct” al greco-catolicilor în statutul Bisericii Ortodoxe Ucraineene autocefale. Conform Episcopului, Uniaţii “înţeleg că o încercare de a introduce autocefalia nu va aduce nimic bun Ortodoxiei ucraineene şi va provoca, probabil, o nouă şi mai gravă schismă în interiorul ei.”

“Această schismă va fi ceva bun pentru Uniaţi care vor urmări să-şi îmbunătăţească semnificativ poziţiile, nu numai în regiunile Occidentale, ci şi în toată Ucraina”, a spus Episcopul Evloghii.

De asemenea, el a reamintit că şeful Patriarhiei de la Kiev, Filaret Denisenko, şi-a exprimat odată acordul său pentru unitatea în rugăciune cu Roma.

Cu toate acestea, Episcopul crede că ortodocşii ţării “consideră autocefalia o abatere de la credinţa părinţilor lor, nu şi-o doresc şi vor doar să protejeze credinţa şi unitatea Bisericii.”