Publicat pe 03.10.2008

STIRI Lacasuri Ortodoxe 3 octombrie 2008 – Noutati & Calendar Ortodox

 

>>(casatorie si manastire) Este bine ca tinerii care se gândesc la monahism să cunoască faptul că misiunea monahului este foarte mare; trebuie să devină înger. In cealaltă viaţă, în cer, vom trăi ca îngerii, a spus Hristos saducheilor (Mt. 22, 30). De aceea unii tineri, cu multă mărime de suflet, devin monahi şi încep viaţă îngerească încă din această viaţă. Cuv. Paisie Aghioratul

 

Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

 

Sfântul Mucenic Dionisie Areopagitul (in icoana alaturata).

 

Sfintii Mucenici Rustic si Elefterie, ucenicii sfântului Dionisie Areopagitul.

 

Sfântul Mucenic Teoctist.

 

Sfântul Mucenic Dionisie si cei 8 mucenici.

 

Sfântul Mucenic Teaghen.

 

Sfântul Mucenic Teotechi.

 

Preacuviosul Ioan Hozevitul, episcopul Cezareii.

 

Sfântul Mucenic Teaghen.

 

Sfântul Mucenic Teotechi.

 

Preacuviosul Ioan Hozevitul, episcopul Cezareii.

 

SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

 

Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă

 

Despre înfrânarea limbii

 

Un frate l-a întrebat pe avva Matoes: „Ce să fac, căci limba nu-mi dă pace. Când sunt între oameni n-o pot ţine în frâu şi-i judec şi-i condamn pentru orice lucru bun pe care-l fac. Ce să fac?“. Bătrânul i-a răspuns: „Dacă nu te poţi înfrâna, fugi în singurătate, căci e o slăbiciune. Cine locuieşte cu fraţii nu trebuie să fie colţuros, ci rotund, ca să se rostogolească spre toţi“. Şi bătrânul a continuat: „Nu din virtute locuiesc singur, ci din slăbiciune. Puternici sunt cei care locuiesc printre oameni“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)

 

Trei arestari in urma unui incendiu la o editura care a publicat o carte despre Mohamed

 

Trei bărbaţi au fost arestaţi în noaptea de vineri spre sâmbătă, în nordul Londrei, după un incendiu la o editură care a publicat o carte controversată despre cea mai tânără soţie a profetului Mahomed, a anunţat poliţia. Arestările au avut loc la scurt timp după incidentul care a avut loc la adresa unde trăieşte şi lucrează Martin Rynja, la editura Gibson Square, o editură care a anunţat recent publicarea controversatului roman “Jewel de Medina”, al ziaristului american şi scriitor Sherry Jones. Vecinii au declarat că o sticlă incendiară cu benzină a fost aruncată prin locaşul cutiei poştle a casei. Cei trei bărbaţi în vârstă de 22, 30 şi 40 ani au fost arestaţi în jurul orei 2:25 (ora locală), iar poliţia a început ancheta vineri.

 

Editura americană “Random House” a renunţat în luna august la editarea romanului controversat, despre Aisha, soţia cea mai tânără a profetului, de teama de a nu aduce ofense membrilor comunitatii musulmane. Ea a fost temporar retrasă de la vânzare şi în Serbia, în urma protestelor comunităţii musulmane locale. Dar Martin Rynja, de la Gibson Square a declarat in septembrie că “într-o societate deschisă, ar trebui să fie deschis accesul la operele literare, indiferent de temeri. Ca editor privat, credeam că nu ar trebui să ne fie frică de consecinţele unei dezbateri”, a adăugat el. Gibson Square este cunoscută şi pentru publicarea controversatei lucrări: “Blowing Up Russia”, a fostului agent rus Alexandr Litvinenko.

 

 

@KSLCatalin

 

Unda verde oficială în Grecia, in ce priveste incinerarea, în ciuda Bisericii

 

Vineri, Consiliul de Stat a acordat unda verde pentru incinerare, la doi ani dupa votarea trecerii la o lege care să permită această practică, în ciuda opoziţiei Bisericii Ortodoxe. Avizul favorabil al Consiliului de Stat deschide calea pentru adoptarea unui decret prezidenţial, de stabilire a modalităţilor de incinerare, de care vor fi responsabile autorităţile locale, dupa spusele unei surse judiciare. Textul oferă posibilitatea de a apela la incinerare printr-o declaraţie scrisă a decedatului sau la cererea celor mai apropiate rude, fără referire la convingerile religioase, conform agenţiei de ştiri geceşti, Ana(semi-oficială). În cazul dezacordului între rudele de grad I, decretu prevede că un procuror va decide. Parlamentul elen a adoptat în 2006 o modificare legislativă care să permită “incinerarea corpurilor decedaţilor greci sau străini cărora convingerile religioase le permit acest lucru”, fără a intra în detalii, de la punerea sa în aplicare. Blocată de ani de zile de influenţa Bisericii Ortodoxe care interzice incinerarea, această reformă a fost susţinută de către suporterii secularismului în ţară şi mai ales acolo unde multe localităţi se confruntă cu o lipsă evidentă a spaţiului cimitirelor.

 

 

@KSLCatalin

 

Mai mult de 190.000 de credincioşi s-au rugat la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim

 

Peste 190.000 de credinciosi s-au reunit la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est, pentru a sărbători ultima vineri din luna de repaus alimentar a Ramadanului, a spus poliţia israeliană. Rugăciunile s-au desfăşurat paşnic. La sfârşitul lor, nu a existat niciun incident important în oraşul sfânt, luându-se măsuri de securitate”, a spus purtătorul de cuvânt Micky Rosenfeld, poliţiei. El a adăugat că forţele de poliţie, au rămas în stare de alertă şi vineri seara, în timpul “Lailat al-Qader”, când credincioşii sunt chemaţi la rugăciune. Moscheea Al-Aqsa moschee – al 3-lea ca loc de rugăciune al islamului – a fost de multe ori scena violenţelor între israelieni şi palestinieni. Moscheile din Al-Aqsa şi Dome de Rock au fost construite pe platforma fostului Templu evreiesc distrus de romani în anul 70. Latura vestică (zidul plângerii), ultimul vestigiu al Templului, este cel mai sacru loc în religia iudaică.

 

 

@KSLCatalin

 

Muntele Athos îşi cere scuze după controversatul schimb imobiliar

 

Călugării din Muntele Athos au prezentat, vineri, scuzele lor, “cetăţenilor greci”, după criza cauzată de o controversă pe tema unui schimb imobiliar între una din manastirile ortodoxe şi Statul grec, care a dus la demisia unui ministru. “Noi cerem iertare credincioşilor greci pentru aceste discuţii” în jurul unui schimb de proprietăţi avut loc între Mânăstirea Vatopédu, au spus reprezentanţii mânăstirii, într-o declaraţie. Acest comunicat a fost emis în urma unei şedinţe a organului suprem de la Muntele Athos, organizată la două săptămâni de la demisia ministrului comerţului, George Voulgarakis, a cărui soţie a efectuat actele notariale, care au dus în 2007 la tranzacţia controversată. Tranzactia a avut ca obiect un schimb intre o cladire (vanduta profitabil ulterior) si un teren impadurit, in Muntele Athos.

 

 

@KSLCatalin

 

INFO – NOUTATI (de ieri, pana azi) LACASURI @ KSLCatalin

 

AICI: CERTITUDINE SI CREDINTA (un articol publicat in revista STIINTA.INFO) – lacasul mantuirii @KSLCatalinAICI: IDEI DE-NVATATURA: CEA MAI MARE PORUNCA – lacasul mantuirii @KSLCatalin

 

AICI: PARINTELE TEOFIL PARAIAN: Iubiti-va unii pe altii! – frecvente ortodoxe @KSLCatalin AICI: PARINTELE SOFIAN BOGHIU (1) – CONFERINTA (despre SMERENIE) – frecvente ortodoxe @KSLCatalin

 

AICI: PROGRAMUL FESTIVALULUI DE TEATRU PENTRU COPII – lacasul copiilor @KSLCatalin

 

AICI: PAROHIA SFANTUL NICOLAE “VLADICA DIN PRUND”, Bucuresti – lacasuri ortodoxe @KSLCatalin AICI: REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune – lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

 

Spania / Războiul civil: judecătorul GARZÓN – cerere către Biserica Catolica

 

Judecătorul Baltasar GARZÓN, a insistat joi pe colaborarea Bisericii Catolice, în încercarea de identificare a persoanelor dispărute în timpul războiului civil (1936-39) şi al dictaturii lui Franco (1939-75). Justiţia din Madrid a căutat, de asemenea, să restaureze arhivele instanţelor de Judecătorie de la Madrid, stabilite de guvernul spaniol republican în 1936. Judecător GARZÓN încearcă stabilirea unui “recensământ” al celor executaţi în masă şi a gropilor comune, la cererea asociaţiilor familiilor victimelor lui Franco, cerând o anchetă. Acesta a prezentat luni o lista preliminară cu 143.353 de nume. Biserica Catolica din Spania, a căror ierarhie a fost susţinută de regimul Franco, a fost reticentă în redeschiderea acestei pagini de istorie, în cadrul dezbaterii privind legislaţia de reabilitare a memoriei victimelor lui Franco, la iniţiativă a guvernului socialist, din 2007. Presedintele Conferintei Spaniole episcopale, arhiepiscopul Antonio Maria Rouco Varela, a estimat miercuri că legea “nu este necesară”, având în vedere reconcilierea spaniolă, de preferat, “pentru ca problema să nu treacă mai departe, la alte generatii.”

 

 

 

@KSLCatalin

 

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului şi Prefectul Vaticanului în Armenia

 

Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol şi Cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregatiei Bisericilor Orientale, au călătorit Armenia pentru sfinţirea anuală a “Sfântului Mare Mir”. Presedintele Armeniei, Serzh Sargsyan, a subliniat importanţa religiei în menţinerea păcii şi a valorilor morale, într-o întâlnire avută cu Catolicosul a Toată Armenia şi Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol. Preşedintele Serzh Sargsyan a găzduit pe Catolicosul Armeniei, Garegin al II-lea, alături de reprezentanţii Diocezei Armene Apostolice a Bisericii şi de Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol, Bartolomeu I, care a sosit în Armenia pentru binecuvântarea Sfântului Mir. Preşedintele Armeniei a mai spus: “Mirul are o importntă simbolistică pentru noi.” Serzh Sargsyan a subliniat importanţa religiei în menţinerea păcii şi a valorilor morale, lupta împotriva disperării, imoralităţii şi tentaţiilor lumii contemporane. Patriarhul a mulţumit reprezentanţilor bisericii înfrăţite pentru participarea la ceremonia de binecuvântării Sfântului Mir. În numele Papei Benedict al XVI-lea, Cardinalul Leonardo Sandri a adresat urările sale de pace şi prosperitate, poporului armean şi a remarcat: “Entuziasmul cu care oamenii au participat la ceremonia de binecuvântare a Sfântului Mir, arată evlavia lor deosebită către Biserică.”

 

 

@KSLCatalin

 

Patriarhul Alexei a primit delegaţia venită cu ocazia Conferinţei Bisericilor Europene

 

Pe 30 septembrie 2008, patriarhul Alexei a primit la Manastirea Sf. Daniel din Moscova, o delegaţie a Conferinţei Bisericilor Europene, condusă de Preşedintele Rev. Jean-Arnold de Clermont şi Secretarul General Colin Williams. Patriarhul Alexei care însuşi a prezidat Conferinţa Bisericilor Europene, pentru mai mulţi ani, a fost încântat să-l primească pe succesorul său. Astfel de contacte, a spus el, “oferind ocazia unor sincere şi directe discuţii privind relaţiile dintre creştinii din Europa.” Delegaţia CEE a vizitat anterior Osetia de Sud. S-a discutat, de asemenea, despre conflictul din Caucaz.

 

“Suntem recunoscători fraţilor noştri din diferite ţări pentru dorinţa lor de a înţelege personal, cauzele acestui conflict tragic. Este cu totul altceva o deplasare la faţa locului pentru a vedea situaţia, altfel decât prin intermediul mass-mediei, extrem de politicizată”, a spus Patriarhul Alexei. “Încă de la începutul ostilităţilor, Biserica Ortodoxă Rusă s-a opus luptelor dintre două popoare ortodoxe. Ca şi creştini, trebuie să evaluăm din punct de vedere moral acţiunile politicienilor, care au condus la o astfel de pierdere de vieţi omeneşti”. La aceste discuţii a fost prezent şi Mitropolitul Kirill de Smolensk şi Kaliningrad, preşedintele Departamentului de Relaţii Externe al Patriarhiei de Moscova.

 

 

@KSLCatalin

 

Deliberări pe webul rusesc, pe tema compatibilităţilor între naţionalism şi angajamentul creştin

 

De mai multe săptămâni, cei ce navighează printre blogurile rusesti au putut observa discuţiile cu privire la compatibilitatea dintre naţionalism şi apartenenţa la Biserică. Dezbaterea a început după publicarea de către părintele Sisoev Daniel, parohul Bisericii Sfântul Toma din Moscova, a unui articol, în LiveJournal, în care trata doctrina socială a Bisericii Ortodoxe Ruse, proclamând incompatibilităţile dintre creştinism şi naţionalism: “Orice formă de naţionalism este contrară creştinismului şi, pur şi simplu, de aceea nu sunt compatibile. Este evident că varietatea popoarelor şi naţiunilor existente în lume este nefericita urmare a Turnului Babel”. Această abordare a fost criticată de către unii jurnalişti şi publicişti. Unul dintre ei, Igor Kolmogorov, a considerat o astfel de abordare “superficială şi contrar tradiţiei ortodoxiei ruseşti, care apără specificul naţional sub ambele aspecte: religios şi laic.” Alţi blogeri au subliniat totuşi faptul că astfel de discuţii nu pot ascunde realitatea contemporană din Rusia, din ce în ce mai secularizată şi cu valori naţionale desfiinţate. De asemenea, pr. George Belodourov din Episcopia de Tver, a spus că “Rusia Sfântă este într-adevăr un bun ideal naţional. Dar acest dar al lui Dumnezeu poate fi pierdut. Constat cu amărăciune viteza cu care Mamona (zeul Canaanit al câştigului) devorează poporul nostru. Noi încercăm cu greu să luptăm pentru dreptul de a lua cuvântul la televiziuni – unde doar câteva momente sunt dedicate Bisericii lui Hristos – iar Mamona ia cuvântul la fiecare sfert de oră de pauză, asigurându-se de stimularea cumpărării şi a câştigului”. Mii de oameni au participat la aceste discuţii pe Internet. Ele au trezit un interes special în rândul emigraţiei ruse şi în republicile ex-sovietice.

 

 

@KSLCatalin

 

Arhiepiscopul de Neapole a donat Patriarhului Alexei o părticică din Moaştele Sfântului Gennaro

 

La 1 octombrie 2008, Patriarhul Alexei a primit la reşedinţa sa de la Mânăstirea Sfântul Daniel, din Moscova, pe Cardinalul Crescenzio Sepe, arhiepiscop de Neapole, însoţit de o delegaţie de episcopi şi preoţi din Italia, precum şi pe arhiepiscopul Antonio Mennini, nunţiu Apostolic al Rusiei. În Biserica reşedinţei, dedicată tuturor sfinţilor din Rusia, Cardinalul C. Sepe a donat într-un moment solemn, primatului Bisericii Ruse, o părticică din Moaştele Sfântului Ianuar (ianuarie, Gennaro) – cel mai venerat sfânt în eparhia din Neapole – cinstit de ambele biserici – catolică şi ortodoxă. Arhiepiscopul din Neapole speră ca acest gest să fie “un simbol al unităţii dintre martiriul Sfântului Gennaro şi al celor mai noi martiri ai Bisericii Ortodoxe Ruse.” În semn de răspuns, Patriarhul Alexei a spus: “acest dar reprezintă şi pentru noi, de asemenea, un semn de căldură şi frăţietate între bisericile noastre”. După ceremonie, a avut loc o întâlnire între Patriarhul Moscovei şi Arhiepiscopul de Neapole – venit în Rusia pentru prima dată.

 

“Aş vrea să subliniez buna înţelegere reciprocă şi cooperarea fructuoasă dintre Dioceza de Neapole şi Biserica Ortodoxă Rusă. Acestea au devenit mai vii şi puternice, din momentul numirii Dvs. în acest scaun”, a spus Patriarhul Alexei. El a mulţumit Cardinalului Crescenzio Sepe pentru punerea (în octombrie 2007), la dispoziţia comunităţii ruse din Neapole,a unei Biserici Ortodoxe, în inima oraşului: “Sunt mulţumit să observ modul în care Biserica Catolică i-a sprijinit pe credincioşii noştri din Neapole. Aceasta este, fără îndoială, o dovadă a relătiilor foarte călduroase dintre bisericile noastre “.

 

 

@KSLCatalin

 

Vandalii din Moscova au smuls o cruce şi au aruncat-o în râu

 

Delicvenţi necunoscuţi au rupt o cruce, care a fost aşezată în luna mai a anului trecut lângă Râul Iauza, aproape de Cimitirul Raievskoie, din Districtul Babuşkinski, Moscova. Partea de jos, mai mică de 1m înălţime, a rămas fixată. Crucea a fost găsită în râul de sub pod. Incidentul a fost raportat poliţiei. Cazul este investigat. Incidentul a avut loc săptămâna trecută şi crucea a fost restaurată duminică. Pr. Nikolai Zorin oficiind o slujbă de rugăciune şi binecuvântare pe locul profanat, pe 28 septembrie, la două zile după sărbătoare înălţării Sfintei Cruci. La slujbă au participat aproximativ 40 de persoane. Rezidenţii locali au amplasat crucea în semn de protest faţă de construcţia Institutului Crestin Americano-Rus în zona verde a Iauzei, aproape de Cimitirul Raievskoie în care au fost îngropaţi apărătorii patriei. Ei au strâns semnături împotriva construcţiei ICAR, o lungă perioadă de timp, dorind să contruiască o Biserică Ortodoxă pe acest loc.

 

 

@KSLCatalin

 

Curtea i-a reabilitat pe membrii familiei regale a Împăratului Nicolae al II-lea

 

Prezidiul Curţii Supreme ruse a decis reabilitarea ultimului Ţar rus, Nicolae al II-lea şi a membrilor familiei sale. “Prezidiul Curţii Supreme de Justiţie a hotărât recunoaşterea Romanovilor: Nicolae al II lea, Alexandra Fiodorovna Romanova, Nikolaievna Olga Romanova, Tatiana Nikolaievna Romanova, Maria Nikolaievna Romanova, Nikolaievna Anastasia Romanova, şi Alexei Nikolaievici Romanov şi reabilitarea acestora,”, a declarat un judecător al Curţii Supreme. German Lukyanov, un avocat al familiei regale Romanov, a insistat în recurs, că Nicolae al II-lea şi membrii familiei sale au fost supuşi unor represalii bazate pe motive sociale, religioase, politice şi că legea rusă prevede că toate victimele represaliilor politice sunt eligibile pentru reabilitare. “Represaliile sunt măsuri de constrângere aplicate de către organismele guvernamentale investite cu puteri administrative pentru limitarea drepturilor şi libertăţilor unei persoane pe motivul clasei sociale sau din motive religioase”, a spus el. “Organismul care a luat decizia executării membrilor familiei regale au fost investiţi cu astfel de puteri”, a spus el. “Membrii familiei regale nu au fost arestaţi din motive politice şi nicio instanţă nu a hotărât să fie executaţi. În plus, nu există informaţii care să indice faptul că s-ar fi emis o hotărâre în instanţă, pronunţată, în legătură cu membrii familiei regale”, a spus el. Curtea Supremă din Rusia refuzase, însă, reabilitarea lui Nicolae II şi a membrilor familiei sale, în luna noiembrie, susţinând o decizie a Biroului de procuratură Generală conform căreia, ţarul, soţia sa şi cei cinci copii, care au fost împuşcaţi în 1918, nu sunt eligibili pentru reabilitare. Nicolae II, sotia sa, Alexandra Fiodorovna Romanova, copiii lor Alexei Nikolaievici, Olga Nikolaievna, Tatiana Nikolaievna, Maria Nikolaievna si Anastasia Nikolaievna, alături de medicul familiei regale, Ievghenii Botkin, servitoarea Anna Demidova, bucătarul Haritonov Ivan şi majordomul Aloizi Trupp au fost împuşcaţi la Ekaterinburg, pe 17 iulie 1918. Rămăşiţele membrilor familiei regale au fost descoperite îngropate, în apropierea unui drum vechi, nu departe de Ekaterinburg, în iulie 1991. Expertizele efectuate ca parte a cazului penal, sub urmărirea Biroului Procuraturii Generale din Rusia, a confirmat faptul că rămăşiţele aparţineau celor menţionaţi mai sus. Ele au fost îngropate ulterior la Catedrala Sfântul Petru şi Pavel din Sankt-Petersburg, pe 17 iulie 1998.

 

 

@KSLCatalin

 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –

 

Pe langa unele publicatii scrise doar pe hartie, cu profil exclusiv religios, multumim si celor ce ne-au citat zilele acestea, in publicatiile de top, cotidiene: GARDIANUL

 

MULTUMIM totodata colaboratorilor oficiali, cu link-uri permanente (click aici), dintre care mentionam:

 

 

 

Astazi, conf. evidentelor raportate de Yahoo, grupul Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin numara, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproximativ 7600 membri.

 

Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.