>>(casatorie si manastire) Dar, să nu creadă cineva că toţi cei care merg la mănăstire se şi mântuiesc, numai datorită faptului că au devenit monahi. Fiecare om va da socoteală lui Dumnezeu dacă şi-a sfinţit viaţa pe care şi-a ales-o. Peste tot este trebuinţă de mărime de suflet. Dumnezeu nu face oameni procopsiţi sau neprocopsiţi, dar cel care nu are mărime de suflet, neprocopsit va rămâne orice viaţă şi-ar alege. în timp ce acela care are mărime de suflet se procopseşte oriunde s-ar afla, deoarece harul dumnezeiesc se află cu el. Există oameni căsătoriţi care trăiesc foarte virtuos şi astfel se sfinţesc. Dacă un familist îl iubeşte pe Dumnezeu şi este atras de dragostea Lui, poate dobândi o mare sporire duhovnicească. Iar odată cu aceasta îşi înzestrează copiii cu virtuţi, creând astfel o familie bună, pentru care va lua îndoită răsplată de la Dumnezeu.Cuv. Paisie Aghioratul
Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:
Sfântul Ierotei, episcopul Atenei.
Sfântul mucenic Petru din Capitoliu.
Sfânta Muceniţă Domnina şi fiicele ei Verina şi Prosdoca.
Sfântul Mucenic Audact şi Calistena, fiica lui.
Preacuviosul Părintele nostru Ammun Egipteanul.
Sfinţii Mucenici Faust, Gaiu, Eusebiu si Herimon diaconii.
SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.
Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă
Despre ascultare
Povesteau despre avva Silvan că, odată, plimbându-se prin Sketis cu bătrânii şi vrând să le arate cât de ascultător este ucenicul său, Marcu, şi de ce îl iubeşte atât de mult, văzând un godac, îi zice: „Vezi viţeluşul acela, copile?“. El îi răspunde: „Da“. „Ce coarne semeţe are!“. Ucenicul zice: „Da, avva“. Bătrânii au rămas uimiţi de răspunsuri şi s-au convins de ascultarea lui. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)
Despre retragerea filmului realizat de “Lacasuri Ortodoxe”, din Festivalul de film
Intrucat am primit mai multe mesaje de la dumneavoastra, suntem nevoiti sa ne cerem scuze si sa justificam corespunzator retragerea din concurs a filmului cu tema “Sfintii Mucenici Epictet si Astion”. Vrem sa multumim, in primul rand, tuturor celor ce ne-au votat (in 2 zile – peste 800 de voturi si nota maxima, aflandu-ne pe primul loc). Redactia Lacasuri Ortodoxe s-a vazut obligata (si a gasit de cuviinta) sa ia aceasta decizie, intrucat, din start, ne-am dorit ca participarea noastra sa fie doar spre folos duhovnicesc ori, in nici doua zile, votarea ajunsese motiv de sminteala. Explicatiile sunt: – se poate vota ori de cate ori cineva vrea (puteti verifica), prin delogare de la net si logare cu alt IP din oficiu. – voturile noastre crescand foarte tare, prin sustinerea grupului (astazi 7600 de membri), au provocat neintelegeri in interiorul categoriei (am primit mesaje jignitoare, pe rand, atat pe mail cat si pe messanger), – incepuse o campanie de votare prin delogare si logare, pentru scaderea notei (300 de voturi cu nota 1, intr-o ora, fara vreo vizionare!) – comentariile, prost moderate, incepusera si ele sa loveasca in Biserica, Sfinti si preoti… etc. Unii dintre Dvs probabil le-ati surprins. Prin urmare, pentru stoparea acestor disensiuni, credem ca am luat cea mai buna decizie depunand cererea de retragere (sfatuindu-ne in prealabil si cu parintele staret Iov) intrucat, decat sa smintesti pe cineva… Filmul poate fi vazut, pe site-ul nostru, intr-un cadru, de acesta data speram noi, corespunzator, dupa cum deja stiti, la categoria filme KSLCatalin, in formatul wat.tv. Intentia noastra nu a fost decat promovarea informatiei despre cei doi Sfinti Mucenici si despre frumusetea ortodoxiei intr-un spatiu mult mai vizitat si nicidecum castigarea premiului de 1500 euro, se vede, mult prea ravnit. Repet, locul Imaginilor despre Sfinti nu poate fi acolo unde comentariile la adresa Bisericii si slujitorilor ei sunt lasate fara o moderare conforma. “Caci, cu noi este Dumnezeu…”
„Carte veche românească. Jumătate de mileniu de carte tipărită pe teritoriul României“
Institutul Cultural Român din Praga, Muzeul Tiparului şi Cărţii Vechi din Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte şi Muzeul Naţional al Literaturii din Praga organizează, în perioada 9 octombrie – 6 noiembrie, expoziţia aniversară „Carte veche românească. Jumătate de mileniu de carte tipărită pe teritoriul României“. Expoziţia de carte şi obiecte de patrimoniu este găzduită de Muzeul Naţional al Literaturii din Praga, în complexul cultural al Mănăstirii Strahov.
Cu prilejul aniversării a jumătate de mileniu de la apariţia Liturghierului lui Macarie (1508), prima carte tipărită pe teritoriul României, expoziţia prezintă publicului ceh 36 de obiecte din fondul patrimonial românesc, printre care 18 cărţi bisericeşti şi laice de mare valoare, precum şi mijloace tehnice folosite în secolul al XVIII-lea: tiparniţa din 1778, călimări de brâu, matriţe pentru ferecătură şi ornamente pentru carte.
Cărţile prezente în expoziţie aparţin perioadei 1642 – 1828 şi provin din diferite centre tipografice de pe teritoriul României, acoperind întreaga perioadă veche a scrisului şi tiparului românesc: Evanghelie învăţătoare – 1644, Dealu; Noul Testament de la Bălgrad – 1648, Alba Iulia; Evangheliar – 1682, Bucureşti; Biblia lui Şerban Cantacuzino – 1688, Bucureşti; Carte sau lumină tipărită de Antim Ivireanul, 1699, Snagov; Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie – 1702, Buzău; Molitvelnic – 1730, Râmnic; Liturghier – 1733; Octoih – 1742, Râmnic; Strastnic – 1773, Blaj; Octoih românesc dedicat ţarinei Ecaterina a II-a a Rusiei – 1774; Psaltire – 1779, Râmnic; Ceaslov – 1785, Bucureşti; Cazanii – 1792, Râmnic; Apostol – 1794, Râmnic; Psaltirea proorocului şi împăratului David – 1813, Buda; Acatist – 1823, Bucureşti; Cazanie – 1828, Bucureşti.
Contact:
Institutul Cultural Român din Praga
Anglická 26, Praga 2, 12000
Tel.: 00420 222 523 096
E-mail: rumunskyinstitut@seznam.cz
INVITATIE LA HRAMUL MANASTIRII MARCUS – JUD. COVASNA
Astazi 04.10.2008 se sarbatoreste Hramul ” ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI ’ al Sfintei Manastiri MARCUS din judetul Covasna, cu participarea P.S. IOAN Episcop al Covasnei si Harghita, impreuna cu un numeros sobor de preoti . Aici pe frumoasele si binecuvantatele meleaguri covasnene pe unde a trecut marele duhovnic Parintele Arsenie Boca , vietuiesc maicutele de la manastire , calauzite de Parintele Nil Efrim , impreuna cu cele 10 fetite abandonate de parintii lor si crescute in dragoste crestina in cadrul Fundatiei ” Sf. IUSTINA “. Sunt asteptati toti crestinii doritori sa se imparaseasca din bucuria acestei sarbatorii a Maicii Domnului ocrotitoarea tuturor crestinilor drepti credinciosi.
Manastirea Marcus
Maica Stareta SERAFIMA COMSA
Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti!
1 octombrie 2008 P.S. Sa a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în Biserica “Acoperământul Maicii Domnului” din Tulcea (Biserica Eroilor” cu prilejul hramului şi a aniversării a 120 de ani de la sfinţirea bisericii. Sâmbătă 4 octombrie P.S. Sa Visarion, Episcopul Tulcii va săvârşi Sf. Liturghie arhierească la Mănăstirea Cerbu prot. Babadag unde se va întâlni cu un grup de 70 de persoane vârstnice care vor vizita mănăstirea şi vor lua prânzul acolo. Acţiunea este organizată de Primăria Municipiului Tulcea cu prilejul zilei de 1 oct. (Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice) Se va oficia o slujbă de pomenire la cimitirul german din Cerbu în memoria eroilor de aici acţiunea fiind organizată de Forumul German din Tulcea.
Duminică 5 octombrie P.S. Sa va oficia Sf. Liturghie arhierească la parohia Războieni prot. Babadag, prilej cu care va pune piatra de temelie la noua biserică cu hramul ,,Sf. Ştefan” ce se va zidi în această localitate. Marţi 7 octombrie P.S. Sa va oficia slujba Acatistului Mântuitorului în Capela Liceului Economic din Tulcea şi se va întâlni cu elevii acestei instituţii de învăţământ.
Românii din Tokyo vor avea în curând un preot
Comunitatea ortodoxă română din regiunea Tokyo, Japonia, va avea în curând atât un preot, cât şi un paraclis unde să poată participa la sfintele slujbe. Părintele Alexandru Nicodim a fost numit preot paroh al Parohiei “Sfântul Gheorghe” din Ito, o localitate aflată la 100 de km de Tokyo.
La Ito, comunitatea ortodoxă română s-a organizat deja, şi a cumparat un imobil care va fi transformat în casă parohială. Părintele Alexandru Nicodim va pleca în Japonia la sfârşitul acestei luni. Comunitatea română din Japonia numără în prezent 4.000 de credincioşi ce aparţin de 2 parohii: parohia de Tokio şi cea de Osaka.
Pe viitor se doreste ca în Parohia “Sfântul Gheorghe” din Japonia să se construiască şi o biserică, pentru care există deja un proiect. Cei care doresc să sprijine iniţiativa comunităţii româneşti din regiunea Tokio pot să depună bani în următoarele conturi deschise la BCR, filiala sector 4 Bucureşti:
LEI: RO 41 RNCB 0075 0048 9503 0131
USD: RO84 RNCB 0075 0048 9503 0133
EURO: RO14 RNCB 0075 0048 9503 0132
Hramul mănăstirii Luncanii de Sus
Miercuri 1 octombrie, de praznicul Acoperământul Maicii Domnului s-a sărbătorit hramul mănăstirii Luncanii de Sus. Cu acest prilej Sfânta Liturghie s-a oficiat de către Prea Sfinţitul Episcop-vicar Paisie Lugojanul împreună cu mai mulţi clerici din Timişoara şi din împrejurimi. Obştea mănăstirii numără la ora actuală 4 vieţuitoare şi este condusă de P.Cuv. Maică stavroforă Filoteea Nistor.
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie
Miercuri 1 octombrie, la sediul Centrului eparhial a avut loc deschiderea anului universitar pentru Facultatea de Teologie ortodoxă din cadrul U.V.T. La orele 11, în biserica din curtea reşedinţei mitropolitane s-a oficiat slujba de Te Deum la care au luat parte Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Nicolae al Banatului, cadrele didactice şi studenţii facultăţii. Apoi s-a trecut în sala de festivităţi unde s-au rostit cuvântări din partea Chiriarhului, domnului prodecan lect. dr. Gavril Trifa şi şefului de catedră, P.On. Părinte Viorel Cherciu.
Programe sociale în Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului
În cel de-al doilea trimestru al anului 2008, prin programul social „Cutia Milei pentru Săraci“, în cele opt protopopiate ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi la Catedrala mitropolitană din Cluj a fost adunată suma de 42.925,85 lei. Aceşti bani au fost distribuiţi, în numerar, sau sub forma unor ajutoare materiale, persoanelor nevoiaşe din cuprinsul arhiepiscopiei şi nu numai. Suma adunată la Catedrală a fost distribuită celor aflaţi în suferinţe şi nevoi prin intermediul Sectorului Misionar-Social al Centrului eparhial. Programul social „Cutia milei pentru săraci“ a fost iniţiat în Arhiepiscopia Clujului în anul 2000 cu binecuvântarea Arhiepiscopului şi Mitropolitului Bartolomeu, şi îşi propune o mai eficientă implicare a preoţilor şi a organismelor parohiale în actul de misiune socială şi în slujirea aproapelui aflat în suferinţă. Tot în plan social, la nivelul parohiilor din municipiul Cluj se derulează un alt program „Duminica Fratelui“, ce are drept scop soluţionarea imediată a cazurilor sociale din parohie. Suma de 1.659 lei, colectată de parohiile clujene a fost distribuită deja cazurilor sociale prin Biroul de Asistenţă Socială al Protopopiatului Cluj II.
Şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei
Ieri, 3 octombrie 2008, a avut loc, sub preşedinţia IPS Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei. Printre punctele înscrise pe ordinea de zi s-au aflat:
- numiri de personal neclerical (cântăreţi bisericeşti şi îngrijitori) la parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei;
– înfiinţarea de noi parohii şi posturi de preoţi;
– numiri noi de personal în cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei;
– analizarea posibilităţii realizării unor anchete sociale pentru preoţii Arhiepiscopiei Craiovei care se confruntă cu unele probleme sociale, pentru ca în urma evaluării acestor anchete, aceşti preoţi să primească un ajutor corespunzător fiecărui caz în parte din partea Centrului Eparhial;
– înaintarea unor demersuri către primăria oraşului Bechet, judeţul Dolj, în vederea obţinerii unui imobil în care să se desfăşoare activităţi pastoral – misionare.
ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI
În ziua de 1 octombrie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte „Acoperământul Maicii Domnului”, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din com. Izvoarele, jud. Giurgiu. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a săvârşit şi slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică a mănăstirii. La acest moment important pentru eparhia noastră au ţinut să fie prezente şi numeroase oficialităţi ale judeţului Giurgiu: Dl. Daniel Chiţoiu, Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Dl. Vasile Mustăţea, Prefectul Judeţului Giurgiu şi Dl. Alin Bănică Stanciu, Primarul com. Izvoarele.
Lucrări dedicate Sfântului Vasile cel Mare
La Centrul Social-Cultural de la Mănăstirea Cernica au debutat pe 2 octombrie, lucrările Comisiei Române de Istorie şi Studiu al Creştinismului dedicate personalităţii Sfântului Vasile cel Mare.
Organizată în perioada 2-4 octombrie, manifestarea a avut ca temă „Sfântul Vasile cel Mare. Lumina vieţii şi operei sale la 1730 ani de la trecerea la Domnul”. La eveniment participă profesori universitari de la facultăţile de telogie ortodoxă din ţară. În alocuţiunile de deschidere, acad. prof. dr. Emilian Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae “ din Iaşi a prezentat referatul cu tema “Sfântul Vasile cel Mare – Despre sine şi familie în scrisorile sale.” Tot atunci au mai fost susţinute lucrările cu tema “Permanenţe bizantine în corespondenta Sfantului Vasile cel Mare” şi “Sfantul Vasile cel Mare şi muzica bizantină.” Comunicările susţinute în cadrul lucrărilor Comisiei Române de Istorie şi Studiu al Creştinismului vor fi publicate într-un volum ce va fi lansat în luna octombrie a anului vitor. Biserica Ortodoxă Română va dedica anul 2009 Sfântului Vasile cel Mare şi Părinţilor capadocieni.
JANDARMII MEHEDINŢENI AJUTĂ BISERICA
În urma apelului umanitar lansat de Episcopia Severinului şi Strehaiei, cadrele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinţi au donat un ajutor bănesc in valoare de 7153lei.
Jandarmii mehedinţeni au găsit răgazul sufletesc să se oprească o clipă din tumultul cotidian şi să contribuie benevol, pentru a duce la bun sfârşit cât mai repede lucrările de construire a Catedralei Episcopale din municipiul Drobeta Turnu-Severin. Prin această modestă contribuţie, cadrele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinţi doresc să sprijine Episcopia, pentru ca acest edificiu religios aflat în faza înaintată de construcţie, să devină pentru credincioşi un izvor de viaţă creştină, adevărat loc de pelerinaj pentru toţi cetăţenii.
Parohia ortodoxă română din Birmingham va avea un nou preot paroh Duminică, 12 octombrie 2008, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif va vizita Anglia şi va hirotoni pe părintele diacon Răzvan Novacovschi întru preot pe seama nou infiinţatei parohii din Birmingham. Slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie se vor oficia la Saint Francis Hall din incinta campusului universitar din Birmingham, de la orele 10:00. Începând cu orele 13:00, părintele Răzvan, împreună cu Consiliul Parohial, vă invită la o agapă frăţească. Locaţia: St. Francis Hall, University of Birmingham Chaplaincy (Opposite no 100) Edgbaston Park Road Birmingham, B15 2UD
Slujbă de Priveghere la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia
Vineri, 3 octombrie 2008, de la ora 21.30, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia a avut loc o slujbă de Priveghere, care a cuprins Vecernia, Utrenia şi Sfânta Liturghie. Postul nostru de radio a transmis în direct această slujbă.
IPS Andrei va binecuvânta biserica din Dealul Furcilor – Alba Iulia
Astazi, sâmbătă, 4 octombrie 2008, de la ora 18.00, IPS Andrei va binecuvânta noua biserică din parohia Dealul Furcilor din Alba Iulia, unde este paroh părintele Sebastian Ţandea. Lucrările la această biserică, ce are hramul Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, au început în primăvara acestui an, ne-a informat părintele paroh. Biserica este amplasată pe drumul spre Pîclişa, la 300 metri de Direcţia Sanitar Veterinară, iar cei care doresc să fie prezenţi la acest moment de sărbătoare din viaţa tinerei parohiei sunt aşteptaţi cu drag.
IPS Andrei va oficia duminică Liturghia în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia
Duminică, 5 octombrie 2008, în a 19 duminică după Rusalii la Sfânta Liturghie se va citi pericopa evanghelică despre iubirea vrăjmaşilor, text cuprins în Evanghelia după Luca în capitolul 6, 31-36. În această duminică IPS Andrei va oficia Sfânta Liturghie la catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.
Radio Reîntregirea va transmite în direct, duminică, utrenia şi Sf. Liturghie din Catedrala arhiepiscopală.
Priveghere la Sfânta Mănăstire Călugăra
Marţi, 30 septembrie, în ajunul sărbătorii „Acoperământul Maicii Domnului”, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a slujit slujba Vecerniei şi a Litiei în biserica Mănăstirii Călugăra, cu ocazia hramului acestui sfânt locaş, la invitaţia vieţuitorilor în frunte cu Preacuviosul Părinte Stareţ, Protosinghelul Casian Oniţa. La slujba, înfrumuseţată prin participarea Grupului „Katharsis” al Episcopiei Caransebeşului, au participat preoţi şi credincioşi din parohiile apropiate de Mănăstirea Călugăra. La final, Preasfinţitul Părinte Lucian a ţinut un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia sărbătorii „Acoperământul Maicii Domnului”, binecuvântând şi osteneala obştei monahale de a înfrumuseţa sfântul locaş.
Situată în apropierea drumului ce leagă Oraviţa de Ciclova Montană, pe locul unei vechi aşezări de pustnici, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Călugăra, ridicată sub înălţimile vârfului Rol din Munţii Marilei, este cea mai importantă vatră monahală din Banatul Montan, aceasta şi datorită legăturilor ce pot fi uşor făcute cu alte două mănăstiri vechi, datând de prin secolul al XII-lea: Vărădia şi Ilia.
Tradiţia locului spune că, la data de 8 iunie 1858, un grup de credincioşi, împreună cu Alexa Nediciu, fiul preotului din Ciclova Montană, trecând prin aceste locuri, au auzit, din interiorul unei stânci, cântări îngereşti. Cercetând mai îndeaproape locurile, aceştia au descoperit o peşteră, în care au găsit sfinte moaşte ale unui vieţuitor din alte vremi, împreună cu o icoană ceruită a Maicii Domnului, care provine, se pare, chiar din Sfântul Munte Athos. Tânărul Alexa a devenit monah, şi cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei Şaguna a început un an mai târziu ridicarea unei biserici, finalizată în 1861, dar sfinţită douăzeci de ani mai târziu, în 1881, la data de 1 octombrie şi închinată Acoperământului Maicii Domnului.
Darul lui Dumnezeu, dar şi lacrimile monahilor şi credincioşilor, care de secole se roagă pe aceste meleaguri, au făcut ca icoana descoperită în peştera de la Călugăra să fie făcătoare de minuni. Maica Domnului, ocrotitoarea acestei mănăstiri, poartă sub sfântul ei acoperământ pe toţi cei ce cu dragoste şi jerfelnicie, vin şi se roagă la Călugăra.
ALBUM FOTO: .
.
Meditaţie despre “Natura teologiei” la început de an universitar
La 1 octombrie Facultăţile de Teologie ( şi nu numai ) îşi redeschid porţile, primindu-i pe studenţi şi chemându-i cu generozitate să se înfrupte din „bunătăţile noetice” în noul an universitar 2008-2009.
Deopotrivă, dascăli de teologie şi studenţi suntem chemaţi şi anul acesta să participăm la „comesenia theognosică” oferită de Secţia de Teologie-Didactică a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, secţie ce împlineşte anul acesta 10 ani de activitate.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, implicat direct ca profesor în actul didactic al procesului instructiv-educativ, la Scoala teologică din Caransebeş predau cadre didactice locale competente, capabile să ofere teologiei de aici prestanţă şi calitate prin profesionalismul lor didactic şi pedagogic.
Adeseori, însă, teologia este susceptibilă de un reducţionism asimetric (formare-informare), riscând o deplasare de accent, generată de aporiile insurmontabile apărute prin reducerea ei la o simplă ştiinţă universitară. Continuarea aici:
.
Slujire arhierească la hramul Sfintei Mănăstiri „Acoperământul Maicii Domnului” de la Brebu
În prima zi a lunii octombrie, când credincioşii ortodocşi serbează „Acoperământul Maicii Domnului”, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Sfânta Mănăstire de la Brebu. Au participat numeroşi preoţi şi credincioşi din parohiile apropiate mănăstirii, dar şi din Caransebeş şi Reşiţa, aşezământul fiind aşezat practic la jumătatea distanţei dintre cele două oraşe importante ale judeţului nostru, în apropierea drumului naţional.
Altarul de vară al Mănăstirii Brebu s-a dovedit şi de această dată neîncăpător pentru soborul mare de preoţi şi diaconi, adunaţi pentru comuniunea dragostei cu ierarhul lor, în faţa Sfântului Potir. În cadrul slujbei a avut loc şi hirotonia întru diacon a teologului George Românu, directorul Atelierului de lumânări al Episcopiei Caransebeşului.
ALBUM FOTO:.
.
Deschiderea anului universitar la Secţia de Teologie Ortodoxă Didactică din Caransebeş
Joi, 2 octombrie 2008, la ora 10.00, în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului a avut loc festivitatea de deschidere a anului universitar 2008-2009 pentru studenţii Secţiei de Teologie Ortodoxă Didactică din Caransebeş.
La manifestare au fost invitaţi Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Doamna prof. univ. dr. ing. Doina Frunzăverde, rectorul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, Domnul prof. univ. dr. Marian Mihăilă, prorector şi Domnul prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative.
După întâmpinarea oaspeţilor, s-a oficiat slujba Te Deum-ului de un sobor de preoţi dintre cadrele didactice ale Secţiei de Teologie: Pr. lect. Alin Câmpean, consilier bisericesc, Arhim. Constantin Timiş, exarh şi Pr. Iulian Selaje, duhovnicul studenţilor.
Slujire arhierească la Parohia Padina-Matei şi la filia Moldoviţa din Protopopiatul Oraviţei
În prima duminică a lunii octombrie, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului va oficia slujba binecuvântării lucrărilor, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Padina-Matei, Protopopiatul Oraviţa. Cu acest prilej va săvârşi Taina Hirotoniei întru diacon pentru teologul Cristian Guran.
Situată la numai câţiva kilometri de oraşul Moldova-Nouă, localitatea Padina-Matei îşi are originile în secolul al XIX-lea, când unii mineri şi tăietori de lemne, ce lucrau în Moldova-Nouă, şi-au stabilit reşedinţa în aceste locuri. Parohia ortodoxă datează din 1929, până la acea dată comunitatea depinzând spiritual de Parohia din Moldova-Nouă. Biserica satului a fost construită în anul 1872. Datorită lucrărilor de reamenajare şi înfrumuseţare care au avut loc în ultima vreme la biserică, Preasfinţitul Părinte Lucian a hotărât să săvârşească şi pentru acest sfânt locaş slujba de binecuvântare. Din anul 2004, preot paroh al comunităţii este Părintele Bogdan Belu.
În aceeaşi zi, la ceas de Vecernie, Preasfinţitul Părinte se va afla la rugăciune împreună cu credincioşii filiei Moldoviţa, dependentă de Parohia Padina-Matei.
Cuvântul Preafericitului Daniel la parastasul de 15 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Dumitru Stăniloae
.
Aula Magna “Patriarhul Teoctist” a Palatului Patriarhiei va găzdui o conferinţă dedicată Sf. Ap. Pavel
Aula Magna “Patriarhul Teoctist” a Palatului Patriarhiei din Capitală va găzdui joi, 23 octombrie, o conferinţă dedicată Sfântului Apostol Pavel.
Manifestarea are loc cu ocazia sosirii din Grecia, în aceeaşi zi, a moaştelor Sfântului Apostol Pavel care vor fi depuse la Catedrala Patriarhală. În cadrul simpozionului vor susţine lucrări Înalt Preasfinţitul Părinte Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa şi Kampania, Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal şi Pr. Prof. Dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti. Conferinţa dedicată Sfântului Apostol Pavel face parte dintr-un program amplu de manifestări care vor avea loc la sfârşitul acestei luni cu prilejul sărbătoririi hramului Catedralei Patriarhale.
Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor – MULTUMIM colaboratorilor oficiali, cu link-uri permanente (click aici), dintre care mentionam
Astazi, conf. evidentelor raportate de Yahoo, grupul Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin numara, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproximativ 7600 membri.
Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA