17 ianuarie 2013 – debutul aniversarii a 1700 de ani de la Edictul de la Milano

ruinele palatului imperial din Milan Comitetul sarb de Organizare pentru Marcarea Aniversării a 1700 de ani de la Edictul de la Milano, s-a intrunit zilele trecute, in cadrul unei sedinte prezidate de Președintele Tomislav Nikolici și de catre Patriarhul Irineu al Serbiei, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.
Patriarhul a decis ca celebrarea sa debuteze in data de 17 ianuarie 2013, cu concertul corului Mănăstirii Sretenje.

La sesiune au mai luat parte Primul-ministru, Ivica Dacic, miniștrii Guvernului Serbiei, ambasadori din Rusia, Italia, Franța, Marea Britanie, Turcia și Grecia, reprezentanți ai comunităților religioase și locale.

Celebrarea aniversarii a 1700 de ani de la Edictul din Milano va dura până in data de 28 octombrie 2013 și va avea mai multe aspecte – spirituale, culturale, educaționale și turistice, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Edictul de la Milano a fost o scrisoare semnată de Licinius și Constantin I, în anul 313, care garanta toleranța religioasă în Imperiul Roman. Licinius guverna partea de est a imperiului și Constantin I conducea provinciile din vest. Cei doi s-au întâlnit în palatul imperial din Mediolanum pentru a sărbători nunta lui Licinius cu sora lui Constantin I și au semnat, cu aceasta ocazie, textul scrisorii. Edictul de la Milano a marcat în mod tradițional sfârșitul persecuției lui Dioclețian. Proprietățile creștinilor confiscate, cu toate acestea, nu au fost restituite până când Edictul de la Milano nu a fost semnat. Locurile de întâlnire ale creștinilor și alte proprietăți urmau să fie returnate:
„… aceleași lucruri trebuie să fie înapoiate creștinilor, fără plată sau orice pretenție asupra unei recompense și fără nici un fel de fraudă sau de înșelăciune… ”

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: filolog Stanciu Ana

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.