Trei Biserici surori au slujit in aceeasi biserica, in Fanar

delegatie greceasca si ruseasca in Constantinopol decembrie 2012 In aceste zile, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe, a vizitat Biserica Sfantul Nicolae din Istanbul, la invitația Sanctității Sale Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului. Acesta s-a rugat împreună cu Sanctitatea Sa, la slujbele Utreniei și Sfintei Liturghii, alaturi de alti ierarhi si preoti din Patriarhia de Constantinopol, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

La slujba au participat: Mitropolitul Irineu de Myriophyton și Peristatis; Mitropolitul Antim Alexandropoulis, din Biserica Ortodoxă a Greciei, Episcopul Serafim de Fanar; protopopul Vsevolod Chaplin, președinte al Departamentului Sinodal al Patriarhiei Moscovei pentru Relația Biserică-Societate; protopopul Nicolae Balasov, vicepreședintele Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe, precum și alți membri ai delegației ruse in Turcia. Prezenti la slujba au fost si Vladimir Ivanovski, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Turcia, Alexei Ierkov, Consul General al Rusiei la Istanbul, și un grup mare de tineri din Grecia.

După Liturghie, Mitropolitul Irineu de Myriophyton și Peristatis l-a salutat pe Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu I, si pe oaspetii din Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă a Greciei, recunoscand „bucuria credincioșilor, de a avea un ierarh renumit al Bisericii Ortodoxe Ruse” alaturi.

În predica, Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu I și-a exprimat bucuria pentru rugăciunea comună cu delegațiile Bisericii Ortodoxe Ruse și Bisericii Ortodoxe a Greciei, menționând că reprezentanții celor trei Biserici surori s-au strans laolalta pentru a se ruga pentru Bisericile aflate la moment de tristete, a Antiohiei și Bulgariei, precum și pentru alegerea noilor primati, cu care se va lucra pentru unitatea Ortodoxiei în mărturisirea comună in lumea contemporana.

Mitropolitul Ilarion a transmis salutul frățesc, din partea Sanctitatii Sale Patriarhul Kirill, Patriarhului Bartolomeu:

"Am ajuns în acest oraș sfant pentru toți creștinii, să ne rugam impreuna, în această biserică, și sa discutam o serie de probleme importante. Creștinii ortodocși au trăit în această țară, de mai multe secole, în ciuda tuturor evenimentelor tragice din istorie, pastrandu-si credinta ortodoxă. Admirăm curajul acelor creștini, care au rămas aici, pentru a păstra credința lor și a o duce mai departe, urmașilor lor.

"Sanctitatea Voastră, ne rugăm pentru sănătatea dumneavoastră și prosperitate și pentru creșterea Sfintei Biserici a Constantinopolului, dispersata în lume și, de asemenea, pentru consolidarea credinței ortodoxe în această țară, în care numărul creștinilor ortodocși a crescut recent, inlusiv al acelor închinători de limbă rusă care vin aici in vizita sau pentru a locui. Va mulțumim pentru grija pastorală fata de acești oameni și pentru numirea Arhimandritului Visarion, care sa le satisfaca nevoile spirituale".

La agapa care a avut loc la final, tinerii veniți din Grecia au cântat cântece naționale, imnuri și compoziții instrumentale.

Mitropolitul Ilarion a purtat, apoi, si o convorbire personala cu Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu I, la reședința Patriarhilor de Constantinopol, in Fanar. Acestia au discutat probleme de interes comun, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.