Serviciul militar obligatoriu din Eritreea distruge Biserica, si asa insangerata

serviciul militar obligatoriu in Eritreea Serviciul militar obligatoriu din Eritreea face ca Biserica sa slabeasca si mai mult – seminariștii și alți lucrători ai Bisericii fiind forțați să se alăture Armatei, dupa cum a declarat o sursa din Eritreea, care a cerut sa ramana anonima, temându-se de represalii: "serviciul militar obligatoriu face ca Biserica din Eritreea, insangerata deja, sa moara", informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lucrarea Bisericii în parohii a devenit tot mai dificila, intrucat lucrătorii creștini, inclusiv seminariștii, sunt in mare parte inrolati in serviciul militar – mulți dintre ei, pentru mai mult de 15 ani. Guvernul nu stabilește un termen fix pentru serviciul militar, susținând ca amenințarea cu război este mare.

Sursa a mai declarat: "Guvernul exagerează pericolul de război, ca pretext pentru a ține oamenii în serviciul militar". Guvernul a mai fost, de asemenea, acuzat ca creeaza "o atmosferă de război iminent, permanent, în scopul mentinerii oamenilor aliniati".

Guvernul comunist al Eritreei chiar vrea "ca si preotii sa fie inarmati” – a mai adaugat sursa – asemenea tuturor locuitorilor Eritreei, inclusiv gospodinelor, care au fost încurajate să aiba propriile arme. Cei care au refuzat serviciul militar se numara astazi printre cei 2.000 de creștini încă închiși pentru convingerile lor religioase.

Majoritatea detinutilor sunt membri ai unor Biserici nerecunoscute oficial – un decret guvernamental din anul 1995 recunoaste doar formal Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică, Biserica Luterana Evanghelica și Islamul, ca religii (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Odata cu reducerea numarului de slujitori din Biserica, din cauza serviciului militar obligatoriu, au fost reduse radical si activitățile caritabile ale acesteia. Sursa ne-a mai povestit: "Bisericii i-a fost interzis sa mai efectueze munca de caritate. Guvernul vrea ca noi să ne limitam la Biserică și Altar". Un decret din anul 1995 rezervă toate proiectele sociale, Statului, Biserica putandu-se manifesta prin scolile catolice sau alte forme de organizare.

Sursa a mai adăugat: "În general, serviciul militar a condus la o situație în care s-a creat un deficit de lucrători calificați în multe meserii – nu doar în Biserică".

Mulți eritreeni si-au părăsit tara. Aproximativ un milion de eritreeni traiesc deja în străinătate, "astfel încât țara pierde un potențial valoros. În plus, tinerii care au ramas în Eritreea sunt deja cu gandul la străinătate, se spune adesea în cercurile catolice. Există o opinie larg răspândită că, dacă ramai, esti prost".

Eritreea si-a câștigat independența de Etipia în anul 1993, în urma unui conflict de treizeci de ani. În momentul de față, există circa 5,2 milioane de oameni care trăiesc în țara nord africană – 47.3% din populație fiind creștina. Cei mai multi dintre acestia sunt ortodocși, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.