Sa fim martorii sfarsitului celei mai vechi civilizatii crestine, exact acolo unde a avut loc nasterea sa?

Biserica grec-ortodoxa din Hama - Siria În această săptămână, Statele Unite au recunoscut Coaliția Nationala Siriana, o organizație protectoare a gruparilor opuse regimului Assad, ca forma de guvernare a Siriei, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. Dupa cum se stie, Coalitia Nationala Siriana se bazează foarte mult pe luptătorii Frontului Al-Nusra, un grup islamist pe care Statele Unite l-a desemnat ca fiind o… organizație teroristă. Există foarte puține șanse ca Al-Nusra și alti islamiști sa nu joace un rol important într-o Sirie post-Assad, iar faptul ca Statele Unite i-a numit teroristi nu pare sa schimbe lucrurile, dupa cum isi dau cu parerea unii analisti. Deja, de fapt, șeful opoziției siriene i-a cerut Americii să-și reconsidere pozitia si afirmatia prin care Al-Nusra era desemnata ca organizatie terorista – și aceasta, chiar intr-un moment in care Coalitia Nationala Siriana are nevoie încă de sprijinul american, într-o luptă pe viață si pe moarte cu Assad.

Ce înseamnă toate astea pentru creștinii din Siria? Analistii religiosi si politici considera ca „nimic bun”. Deși opoziția siriana s-a angajat să respecte drepturile minorităților religioase, minoritățile nu par, la randul lor, convinse de asta. Și, pentru un motiv bun: toți creștinii nu pot face altceva decat sa priveasca spre Egipt, acolo unde, în urma unei revoluții democratice, islamiștii i-au dat deoparte pe creștini și seculariști, pentru a deschide portile unei noi Constitutii… pro-islamiste. De ce ar trebui sa creada, creștinii sirieni, ca islamiștii sirieni se vor comporta diferit? Faptul că opoziția siriană a făcut front comun cu guvernul islamist al Turciei, persecutorul istoric al multora dintre comunitățile creștine aflate in Siria, nu face decat ca creștinii de aici sa devina mult mai ingrijorati in ce priveste viitorul lor.

Pentru a intelege si mai bine situatia si modul în care creștinii din Siria percep lucrurile, merită să amintim si un articol recent publicat de New York Times, despre comunitatea armeana a Siriei. Creștinii armeni au ajuns sa fie numerosi în Siria, odata cu genocidul din 1915, când au fugit sau au fost fortati sa iasa din Turcia vecină. Ei s-au integrat în societatea siriana și au simțit că Siria devine si casa lor. Cu toate acestea, armenii se tem că toleranța religioasa, de care s-au bucurat, va înceta în cazul în care cade Assad și islamiștii ajung la putere. Ei ar putea rămâne să vada ce se intampla, dar, dupa cum amintea un membru al comunității, pentru Times, referindu-se la genocidul din 1915, "s-au pierdut 1,5 milioane persoane cu această mentalitate, că se va rezolva totul". Armenii simt că nu au alta alegere, decat sa plece. Mulți s-au mutat deja în Armenia, un loc pe care cei mai multi dintre ei nici nu il vazusera, dar adaptarile culturale pot fi foarte dificile.

Sau, poate ar fi bine sa amintim un documentar elegiac al televiziunii elvetiene despre comunitatea ortodoxă siriacă de peste graniță, din estul Turciei. In film, o familie ortodoxă siriacă, fugita din Turcia, in Elveția, în anul 1980, revine in tara pentru a vedea ce a mai ramas din satul lor. Se intristeaza, insa, vazand cat de putini crestini au mai ramas. Acestia le explica despre "conflictele teritoriale false" și despre "alte strategii ale statului turc", prin care acesta le face viata dificila.

"Turcia ar trebui să fie laică", explică cineva, "dar, în practică, nu este așa". Creștinii, care puteau face acest lucru, au plecat, in cea mai mare parte a lor, in Europa. Dacă acesta este modelul pentru viitorul comunităților creștine din Siria, nu e de mirare ca creștinii încearca sa plece cat timp vor mai putea, inca, sa faca acest lucru.

Mark Mosenian, un analist al Universitatii catolice Sfantul Ioan, din Statele Unite ale Americii, amintea: „Potrivit Noului Testament, urmașii lui Iisus au fost numiti pentru prima data „crestini” chiar in Antiohia, în Siria. Este, deci, greu să traiesti sentimentul ca suntem martorii sfârșitului uneia dintre cele mai vechi civilizatii religioase din lume, exact acolo unde a avut loc nasterea sa”, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, o analiza: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.