Publicat pe 05.10.2008

Stiri Lacasuri Ortodoxe – 5 octombrie 2008 – Noutati & Calendar Ortodox

 

>>(casatorie si manastire) De aceea fiecare tânăr trebuie să aibă drept scop să se nevoiască cu mărime de suflet, astfel încât să-şi sfinţească viaţa pe care o va alege. Vrea căsătorie? Să se căsătorească, dar să se nevoiască pentru a deveni un bun familist şi să trăiască în sfinţenie. Vrea monahism? Să se facă monah, dar să se nevoiască pentru a deveni un călugăr bun. Fiecare să-şi măsoare puterile sale, să vadă ce poate face şi, potrivit cu ele să înainteze pe una din cele două căi. Dacă, de pildă, o tânără simte că nu are tăria necesară pentru a deveni monahie, atunci să-I spună lui Dumnezeu cu smerenie: “Dumnezeul meu, sunt neputincioasă. Nu pot duce viaţa de monahie. De aceea trimite-mi un om, care să mă ajute să-mi întemeiez o familie bună şi să trăiesc duhovniceşte”. Şi atunci Dumnezeu nu o va lăsa. Dacă se va căsători, va face o familie bună şi va trăi potrivit cu Evanghelia, Dumnezeu nu va cere de la ea nimic mai mult.Cuv. Paisie Aghioratul

 

Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

 

Sfânta Muceniţă Haritina.

 

Sfânta Muceniţă Metodia din Kimolo.

 

Sfânta Muceniţă Mamelhta.

 

Vedenia lui Cosma Monahul.

 

SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

 

Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă

 

Mângâierea unei mame

 

Odată, mama avvei Marcu a venit, cu mare pompă, să-şi vadă fiul. Bătrânul Silvan i-a ieşit înainte, şi femeia l-a rugat: „Avva, spune fiului meu să iasă, ca să-l văd“. Bătrânul a intrat în chilie şi i-a zis: „Ieşi, ca să te vadă mama ta“. Purta nişte ţoale peticite şi era plin de fum de la bucătărie. Ieşind, din ascultare, a închis ochii şi a salutat: „Fiţi mântuiţi, fiţi mântuiţi, fiţi mântuiţi!“, fără să-i vadă. Mama lui nu l-a recunoscut şi a trimis iarăşi la bătrân, zicându-i: „Avva, adu-mi fiul, ca să-l văd“. Acesta îl întreabă pe Marcu: „Nu ţi-am spus să ieşi, ca să te vadă mama ta?“. Marcu i-a răspuns: „Am ieşit, după cum mi-ai spus, avva, dar, te rog, nu-mi mai spune să ies încă o dată, ca să nu-ţi fiu neascultător“. Atunci bătrânul a ieşit şi i-a zis mamei: „Fiul tău a venit adineauri şi v-a spus: «Fiţi mântuiţi!»“. Şi după ce a alinat-o cu câteva cuvinte de mângâiere, femeia a plecat. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 –

 

rubrica de Tryanna)

 

Parohia Ortodoxa Romana, Sfanta Maria din Boston

 

Prin mila Bunului Dumnezeu si a Maicii Domnului, pe data de 5 Octombrie s-au implinit 5 ani de la infiintarea Parohiei Ortodoxe Romane Sfanta Maria din Boston, cu Hramul “Nasterea Preasfintei Fecioare Maria”. Preotul paroh: Narcis Stoica (email:Parinte.Narcis@gmail.com)

 

 

@KSLCatalin

 

Mitropolitul Vladimir (Moldova) a vizitat Tara Sfanta

 

IPS Mitropolit Vladimir a revenit dintr-un pelerinaj din Tara Sfanta. Catre sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci ierarhul impreuna cu 150 de slujitori si credinciosi s-a rugat la cele mai sublime locuri pentru fiecare crestin dreptmaritor. Pelerinajul a fost posibil gratie Centrului „Pelerinul Ortodox”, care a organizat aceasta calatorie de suflet. Astfel, pelerinii pe parcursul unei saptamani au avut posibilitatea sa se roage si sa se inchine la locurile sfinte, care sunt legate de istoria biblica.

 

 

@KSLCatalin

 

Deschiderea Scolii Duhovnicesti “Sf. Stelian” in mun. Chisinau

 

La biserica „Sfantul Mucenic dr. Diomid” de pe linga Centrul crestin CATERD din mun. Chisinau, cu binecuvintarea Inalt Prea Sfintiei Sale, Inalt Prea Sfintitului VLADIMIR, Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove, a fost fondata Scoala duhovniceasca „Sf. Stelian” pentru tineri de 16-18 ani din familiile crestine. – sectorul Riscani (Posta Veche), str. Vasile Badiu, 17B.

 

INFORMATII BASILICA

 

 

Biroul de pelerinaj al Patriarhiei Române organizează un pelerinaj în Bulgaria, pe urmele Sfântului Dimitrie cel Nou

 

 Biroul de pelerinaj al Patriarhiei Române organizează, în perioada 25-26 octombrie, un pelerinaj în Bulgaria, pe urmele Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Pe lângă Mănăstirea Sf. Dimitrie din Basarabi, pelerinii vor avea ocazia să viziteze în cele două zile bisericile rupestre, precum şi cele 13 biserici din cetatea medievală de la Cerven.

 

Cei care doresc să meargă în pelerinaj în Bulgaria, dar şi în alte pelerinaje, atât în ţară cât şi în străinatate, pot consulta situl www.pelerinaj.ro. În Bucureşti, Biroul de pelerinaj al Patriarhiei Romane are două sedii: pe Calea Victoriei nr. 45 şi la Mănăstirea Antim.

 

Sfinţirea a trei biserici din Arhiepiscopia Iaşilor

 

 Biserica „Sfânta Treime“ din localitatea Tazlău, Protopopiatul Roznov, Arhiepiscopia Iaşilor, va fi sfinţită astăzi, 4 octombrie a.c., de către Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În anul 1994, la recomandarea Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, s-a hotărât înfiinţarea unei biserici parohiale cu hramul „Sfânta Treime“, în comuna Tazlău, pentru a răspunde nevoilor duhovniceşti ale enoriaşilor, care până în momentul respectiv trebuiau să participe la slujbele de la Mănăstirea Tazlău. Lucrările au început în anul 1997 prin purtarea de grijă a preoţilor Bălăiaşa Cezar (mutat la Domnul) şi Petruţ Dumitru. „Din anul 2002, de când am fost numit preot paroh în locul părintelui Bălăiaşa Cezar, am continuat lucrările atât la exterior, cât şi la interior, prin realizarea tencuielilor, a picturii în tehnica fresco, iar în anul 2003 am executat catapeteasma şi mobilierul. Toate cheltuielile necesare ridicării sfântului lăcaş au fost suportate de credincioşii parohiei“, ne-a declarat părintele paroh Ovidiu Babii. De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de alţi ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, vor sfinţi mâine, 5 octombrie a.c., biserica „Sfânta Parascheva“ din Piatra Neamţ. Lucrările la acest sfânt lăcaş au început în anul 1991 şi s-au finalizat în anul 1997, când a fost aşezată crucea pe turla bisericii. Pictura a fost realizată de Codrescu Marcel din Bucureşti, iar catapeteasma a fost executată (sculptură şi pictură) între anii 1999-2000. Biserica a fost ridicată în stil moldovenesc cu ajutorul credincioşilor din parohie. Şi în Protopopiatul Paşcani se resfinţeşte astăzi o biserică. Sfântul lăcaş cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Stroieşti va fi resfinţită de către Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Se presupune că biserica a fost construită în timpul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt de Căpitanul Stroie. A fost reconsolidată între anii 1998 şi 2000, iar pictura a început în anul 2001. Pentru că parohia nu a avut posibilităţi financiare, pictura a fost finalizată abia în anul 2007. În acest timp au fost reconsolidate clopotniţa şi zidurile care împrejmuiesc biserica.

 

Unele turnuri ale clopotniţelor din Moscova sunt aproape la fel de inclinate ca si Turnul din Pisa

 

Turnurile clopotniţelor unor Biserici din Moscova au unghiuri similare de înclinare ca Turnul din Pisa (5.5 grd.). Clopotniţa din Catedrala Sf. Vasile are un unghi de 2 grade. Inclinaţia a apărut datorită amplasamentului Bisericii, în apropierea râului Moskva, unde atunci când apele creşteau afectau structura solului. Clopotniţa Bisericii Tuturor Sfintilor din Kulishki a fost construită pe un loc mlăştinos şi s-a înclinat la un unghi de 1,5 grade. Aceste date au fost publicate in Komsomolskaya Pravda. Clopotniţa Bisericii Tuturor Sfintilor din Sokol, are şi ea o înclinaţie de 3 grade, fiind afectată de construcţia staţiei de metrou, Leningradsky. Biserica Sfântului Maxim din Strada Varvarka are acelaşi unghi de înclinare, pentru că biserica s-a construit pe structură de lemn, afectată de trecerea timpului. Directorul laboratorului de expertiză şi de cercetare din Moscova, de pe lângă Universitatea de Construcţii de Stat, Liudmila Cherkasova, consideră că turnurile clopotniţelor “prezintă o mare marjă de siguranţă”, deşi acestea nu ar trebui să fie lăsate nesupravegheate. “Acesta a fost rezultatul industrializării accentuate a zonelor, asfaltării drumurilor, astfel încât traficul este acum mult mai intens etc” a spus Cerkasova.

 

 

@KSLCatalin

 

Alexei al II-lea, cere ajutorul preşedintelui Coreei de Sud, pentru a deschide o biserică rusă în Seul

 

Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei şi întregii Rusii a cerut ajutorul preşedintelui Coreei de Sud, Lee Myung-bak, în deschiderea unei biserici ruse la Seul. “A venit timpul. Bisericile ruseşti, atât în sud cât şi în nord vor juca un rol pozitiv pentru întreaga Coree”, a spus Alexei al II-lea, la reuniunea cu Lee Myung-bak, din Mânăstirea Sf. Daniel din Moscova. El a subliniat faptul că problema construcţiei Bisericii Sf. Treime a fost lansată în Phenian. Liderii DPRK au sprijinit ideea ca biserica să fie “sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei.” Alexei al II-lea a spus, de asemenea, că a primit numeroase cereri pentru construirea unei biserici ortodoxe ruseşti, atât din partea compatriotilor ce muncesc şi trăiesc în Coreea cât şi din partea ortodocşilor coreeni. “Cred că este timpul optim să restaurăm Biserica Ortodoxă în Coreea de Sud, deoarece relaţiile ruso-coreene sunt în curs de dezvoltare, iar numărul compatriotilor nostri din Coreea de Sud este în creştere”, a spus Alexei al II-lea. El a amintit că Ortodoxia a pătruns în Coreea, începând din 1900, când a fost deschisă Misiunea eclezială rusă. Au existat aici biserici ortodoxe pentru rusii si coreenii din Seul. Celricul Patriarhiei de la Moscova, egumenul Feofan (Kim) a lucrat în Seul din 2000, deşi el a liturghisit şi în biserica Patriarhiei din Constantinopol.

 

 

@KSLCatalin

 

Tinerii vor învăţa să danseze, într-o parohie ortodoxa din Moscova

 

Tinerii parohiei Bunavestire din Parcul Petrovski, cunoscută deja pentru iniţiativele sale sociale, vor studia dansurile în sala de spectacole şi dansuri populare. Lecţiile vor avea loc de trei ori pe săptămână, în complexul sportiv al Bisericii din Parcul Petrovski, unde se află o sală de dans, a spus diaconul Mihail Palkin. “Scopul nostru principal este sa-i facem pe tinerii ortodocşi să se întâlnească, a spus pr. Mihail. Cel de-al doilea obiectiv este organizarea timpului lor liber, într-un mod interesant şi nobil, în comparaţie cu ofertele lumii de astăzi. Este, de asemenea, utilă dezvoltarea înclinaţiei spre ritm şi spre bunele maniere, caracteristice dansului.” Programul include aproximativ zece variante de vals, dans polonez, mazurka, tango. Patru formatori vor preda cursurile. Elevii vor fi împărţiţi pe două grupe: pentru cei care iau destul de în serios cursurile de dans, mai vechi de un an, profesionişti şi pentru toţi noii veniţi. Nu este necesară participarea regulată la cel de-al doilea curs. Planurile celor din Parcul Petrovski, urmăresc organizarea Balului în ziua istorică a Sfintei Tatiana, cinstită de Biserică şi de studenţi.

 

 

@KSLCatalin

 

Al 8-lea colocviu al Asociaţiei Ortodoxe de Studii Bio-Etice

 

A 8-a conferinţă a Asociaţiei Ortodoxe de studii bio-etice studii va avea loc în ziua de sâmbătă 11 octombrie, la Institutul de Teologie Ortodoxa Saint-Serge din Paris (93, rue de Crimeea). Tema sa va fi “Căsătorie şi Sexualitate”. Şedinţa va dura toată ziua. Vor lua cuvântul: pr. Nicolas Cernokrak, Decan al Institutului, arhiepiscopul Gabriel Coman, pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard, Bertrand Vergely, Dr. Marc Andronikof, profesorul Thomas Efthymiou, pr. John Breck, diaconul Dominica Beaufils.

 

 

@KSLCatalin

 

Lansarea turneului pastoral al Arhiepiscopului Jean (Yazigi), in Europa

 

Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă din Antiohia şi Europa Centrală şi de Vest, a emis un comunicat pe tema turneului pastoral din Europa, al Arhiepiscopului Jean (Yazigi). Turneul a început pe data de 1 octombrie, în sudul Franţei şi va continua în Marea Britanie, Germania şi Irlanda. Informaţiile privind activităţile recente ale Arhiepiscopului Jean sunt prezentate în limba franceză, aici: https://orthodoxie.typepad.com/ficher/Com_30_09_08.pdf.

 

 

@KSLCatalin

 

 

Marţi 7 octombrie P.S. Sa va oficia slujba Acatistului Mântuitorului în Capela Liceului Economic din Tulcea şi se va întâlni cu elevii acestei instituţii de învăţământ.

 

“Opera teologică a lui Vladimir Losski, revizuită”, un simpozion organizat de Institutul de Teologie Ortodoxa Saint-Serge

 

Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la moartea lui Vladimir Losski (1903-1958), Institutul de Teologie Ortodoxă Saint-Serge a organizat sâmbătă, 4 octombrie 2008, la sediul său, un simpozion intitulat “Opera teologică, revizuită, a lui Vladimir Losski.

 

 

@KSLCatalin

 

Un mare grup de pelerini ai Bisericii Ortodoxe Ucraineene, la Ierusalim

 

 

O mare delegaţie a Bisericii Ortodoxe ucraineene (autonome), condusă de primatul său, Mitropolitul Vladimir, a pornit într-un pelerinaj în Ţara Sfântă, pe data de 25 septembrie. Grupul a inclus 14 episcopi, 100 de preoţi şi 800 de credincioşi. La 26 septembrie, ei au fost primiţi de Patriarhul Teofil al Ierusalimului. De asemenea, la recepţie au mai fost prezenţi Mitropolitul Vladimir al Chisinăului şi al Moldovei şi un grup de 200 de alţi pelerini din Rusia, Ucraina şi Moldova. Cu ocazia Înălţării Sfintei Cruci (C.Iulian), pe 27 septembrie, Patriarhul Teofil şi Mitropolitul Vladimir au oficiat slujba Sfintei Liturghii în Biserica Învierii lui Hristos din Ierusalim.

 

 

O nouă mânăstire greco-catolică, de maici, în Kiev

 

Nou construita Mânăstire din Kiev, cu numele Casa Sfintei Sofia şi a surorilor slujitoare ale Sfintei Fecioare Maria, a fost sfinţită de episcopul Bohdan Dziurakh de Kiev, Ucraina, pe data de 14 septembrie. Surorile au fost întâmpinate de către Patriarhul Lubomir personal, care şi-a exprimat dorinţa ca noua casă să fie întotdeauna deschisă spre nevoile copiilor, tinerilor, vârstnicilor şi celor ce îl caută pe Dumnezeu. Episcopul Bohdan a mulţumit surorile pentru munca lor de mai multi ani, în Kiev.

 

 

@KSLCatalin

 

Profanări în Lorena

 

 

”Le Figaro” informeaza despre o nouă profanare la Meurthe et Moselle.

 

Treizeci şi unu de morminte, din cimitirul Sfântul Nicolae de-Port (Meurthe-et-Moselle), unele datând din secolul al 19-lea, au fost ţinta unor vandali. Faptele s-au petrecut în timpul nopţii de marţi spre miercuri. Vandalii au smuls cruci şi au spart pietrele monumentelor. Nu au fost găsite inscripţionări. Consiliul a depus o plângere.

 

 

@KSLCatalin

 

O notă de speranţă

 

Cuzy a primit 80 000 €, voluntari, lucrători şi râuri de sudoare pentru restaurarea bisericii din secolul al XIX-lea. Nu numai aceasta biserică datează din secolul al XIX-lea, dar ea nu făcea parte din lista monumentelor istorice. Acest lucru făcea ca unii să urmărească distrugerea sistematică a bisericii din comună. Am cerut de mai multe ori ajutorul Statului, însă acesta a răspuns că Biserica nu prezintă interes. Ar trebui ca reprezentanţii statului să vină personal să vadă astfel de biserici. În cele din urmă, oricum am vrea să privim, aceste biserici au valoare, cel puţin pentru locuitorii comunei. Unii jurnalişti care au venit să fotografieze au afirmat: “Un lucru remarcabil s-a înţâmplat cu această biserică! Acum, nimeni nu mai poate spune, peremptoriu, că biserica nu are nici o valoare. Arhivele acestei Biserici au fost arse în incendiul din 1864.

 

 

@KSLCatalin

 

Duminica, zi de odihna

 

 

Nouă dezbatere în jurul zilei de odihnă, de duminică, în prim plan în Franţa. De ceva timp, atacurile sunt în creştere. Astăzi, Xavier Bertrand, Ministrul Muncii a declarat că proiectul de lege a UMP, vizând munca în ziua de duminică va fi dezbătut în Parlament, până la sfârşitul anului. “Eu sprijin pe deplin această propunere” spune ministrul Muncii. “Duminica nu este o zi ca toate celelalte, într-adevăr, dar noi trebuie ţinem cont şi de evoluţia lucrurilor. Noi nu putem refuza persoanele care doresc să muncească şi duminica. Dezbaterile au apărut deoarece fiind ilegală munca în ziua de duminică, mulţi întreprinzători din zonele urbane aglomerate, erau nevoiţi să lucreze fără autorizaţie practic, instituţiile aflate în această situaţie neputând acorda nici unele creşteri salariale. Este, prin urmare, într-adevăr o mărturisire de neputinţă, de slăbiciune a societăţii de consum actuale. Această lege duce din ce în ce mai tare spre exploatarea omului. Ce se va întâmpla însă cu catolicii, care refuză să funcţioneze duminică, dacă angajatorii lor nevoie de ei? Pentru a asigura venituri substanţiale, unele companii îşi vor dori să se liberalizeze munca duminica.”

 

Xavier Bertrand a spus că această lege ar trebui să genereze “500 de milioane de euro în economia din 2012.

 

“Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta.”, se spune în Matei 6, 12.

 

 

@KSLCatalin

 

Catedrala BOURGES a luat foc

 

 

Pe data de 30 septembrie, un confesional a fost incendiat la Catedrala Sfântul Ştefan din Bourges. După intervenţia pompierilor, focul a fost ţinut sub control, dar confesionalul şi un tablou din secolul al XVII-lea au fost distruse. “Studiem cauzele acestui incendiu – scrie The New Republic – rămânând ca ancheta să se pronunţe, deşi se pare deja că a fost rezultatul unei intenţii criminale, întrucât nicio lumănare nu s-a găsit în confesional şi nici vreun aparat electric”.

 

 

@KSLCatalin

 

Regiunea Lviv. PF Vladimir a sfinţit Catedrala Mitropolitană a Sfântului Iov din Pociaev – Drohobici

 

 

Pe data de 22-23 septembrie, au avut loc festivităţi cu ocazia sfinţirii catetedralei, dedicată Sfântului Iov din Pociaev – Drohobici. Pe 23 septembrie într-o vizită în Dioceza din Liov, PF Vladimir a efectuat o slujbă de sfinţire a bisericii şi a sărbătorit prima Liturghie divină. Au slujita alături: Arhiepiscopul Augustin de Liov şi Halici, Episcopul Anton de Borispil, Episcopul Nicodim de Volodimir-Volinski şi Kovel, Episcopul Alexandru de Pereiaslav-Khmelnitski (Secretar al Patriarhiei UOC), episcopul Feodor de Mucaceve. După Liturghia divină PF a adresat un cuvânt de învăţătură. “Astăzi am prezentat un mare dar al Bisericii Sfinte şi al Ortodoxiei din Halicina – acest minunat templu pe care l-am sfinţit şi în care am oficiat prima Liturghie.

 

 

Mulţumesc, dragi fraţi şi surori pentru că trăiţi o viaţă creştină şi pentru că aţi reuşit să păstraţi credinţa în condiţii dificile”, a mai spus patriarhul. Ca amintire a acestui eveniment, PF a donat parohiei, o icoană a Sfântului Serafim de Sarov, cu o particică a moaştelor sale.

 

 

@KSLCatalin

 

KIEV. In Lavra Pecerska din Kiev a fost hirotonit ca Episcop, Vasilkiv – Vicar al Mitropoliei de Kiev

 

 

24 septembrie, cu ocazia sărbătoririi Icoanei Maicii Domnului din Zymne, primatul Bisericii Ortodoxe Ucraineene a prezidat festivităţile dedicate Stavropighiei Adormirii Maicii Domnului(localitatea Zimne, regiunea Volin). Preafericitul a celebrat Sfânta Liturghie în piaţa Bisericii Adormirii Maicii Domnului. Alături au slujit: Mitropolitul Agathangel de Odesa şi Izmail, Mitropolitul Ioanichie de Luhansk şi Alchevsk, Mitropolitul Onufrie de Cernăuţi şi Bucovina, Mitropolitul Irineu de Pavlohrad şi Dnipropetrovsk, Mitropolitul Lazăr de Simferopol şi Crimea, Mitropolitul Nifon de Volin şi Lutsk; Arhiepiscopul Marcu de Hust şi

 

Toată ziua şi noaptea a fost citit Acatistul Sfintei Icoane de la Zimne, conform tradiţiei. Foto de Maxim Brusnik

 

 

Vinogradovo, Arhiepiscopul Ionatan de Tulcin şi Bratslav, Arhiepiscopul Mikolai de Belgorod, Arhiepiscopul Teodor de Kamianets-Podilski şi Gorodok, Arhiepiscopul Sofronie de Cherkasi şi Kaniv, Arhiepiscopul Visarion de Ovreuci şi Korosten, Arhiepiscopul Mikolaiev de Pitirim şi Voznesensk, Arhiepiscopul Augustin de Liov şi Halici, Arhiepiscopul Anatolie de Sarni şi Polisia, Arhiepiscopul Pavel

 

 

de Vişgorod, Arhiepiscopul Mitrofan de Bîla Tserkva şi Bohuslav, Arhiepiscopul Vladimir de

 

 

Pociaev; Episcopul Pantelimon de Novomirhorod şi Kirovohrad, Episcopul Agapit de Severodonetsk şi Starobilsk, Episcopul Ambrozie de Cernihiv şi Novhorod – Siverskii, Episcopul Pantelimon de Alexandria şi Svitlovodsk, Episcopul Anton de Borispil, Episcopul Mitrofan de Horlivka şi Sloviansk, Episcopul Elisei de Berdiansk şi Primorsk, Episcopul Nicodim Kovel şi Vladimir-Volinskii, Episcopul Vladimir de Şepetivka şi Slavuta, Episcopul Pantelimon de Ivano-Frankivsk şi Kolomisk, Episcopul Evlogie de Kremenciuk şi Lubnii, Episcopul Ioasaf de Berislav şi Nova Kahovka, Episcopul Alexandru de Pereiaslav-Khmelnitski (Secretar al Primatului UOC), episcopul Teodor de Mukaceve şi Ujgorod, Episcopul Anton de Uman şi Zvenihorod.

 

În cursul acestei Liturghii Primatul Bisericii Ucrainei a ridicat pe Arhiepiscopul de Cherkasi şi Kaniv la rang de Mitropolit; Episcopul Ambrozie de Cernihiv şi Novhorod-Siverskii şi Episcopul Anton de Borispil, Rector al Academiei din Kiev şi al Seminarului Teologic au fost şi ei ridicaţi la rang de Mitropolit. În continuare, Parohul Bisericii Sfintei Adormiri din Lavra Kiev, Arhimandritul Pantelimon (Povoroznyuk) a fost hirotonit episcop. Prin decizia Sfantului Sinod, Pantelimon a devenit Episcop Vicar al Mitropoliei de Kiev, Episcopul al Vasilkiv. După Liturghie, ierarhii şi clerul au efectuat o procesiune în jurul bisericii Adormirea Maicii Domnului, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Zimne, încheindu-se cu o rugăciunea de mulţumire. Cu o zi înainte, Vecernia a fost oficiată de Mitropolitul Onufrie de Cernăuţi şi Bucovina.

 

 

Între voie şi voinţă: aproapele vrăjmaş (Duminica a 19-a după Rusalii)

 

“Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea; Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac. Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv.”

 

(Luca 6, 31-36)

 

Spuneam că ascultarea este nebănuita esenţă a voinţei. Între voie şi voinţă „bate” ascultarea, ca o limbă de clopot: dang, dang… (continuarea,

 

 

.) Pr. Sever Negrescu

 

 

Slujiri arhiereşti, în Duminica a 19-a după Rusalii

 

Duminică, 5 octombrie, IPS Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa a săvârşit slujba Sfintei Liturghii şi slujba de sfinţire a noii biserici din parohia Piscoiu, protoieria Târgu Cărbuneşti, Judeţul Gorj.

 

PS Gherasim, Episcopul Râmnicului a oficiat slujba Sfintei Liturghii şi slujba de resfinţire a bisericii din parohia Şerbăneşti, protoieria Drăgăşani, judeţul Vâlcea. PS Sebastian, Episcopul Slatinei a slujit la biserica din parohia Verguleasca, protoieria Slatina II, iar PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei a săvârşit slujba Sfintei Liturghii şi slujba de resfinţire a bisericii din filia Rasoviţa, parohia Rasova, protoieria Târgu Jiu I.

 

DUNAREA DE JOS

 

Sinaxa conducerilor mănăstireşti din Eparhia Dunării de Jos

 

 La Centrul Eparhial din Galaţi s-a desfăşurat ieri, 3 octombrie a.c., din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Casian, Episcopul Dunării de Jos, sinaxa conducerilor mănăstireşti din cuprinsul eparhiei. La acest eveniment au fost prezenţi stareţii, stareţele, ieromonahii, secretarii şi contabilii tuturor mănăstirilor din episcopie. Programul zilei a debutat cu Sfânta Liturghie săvârşită de către toţi ieromonahii din eparhie, în frunte cu arhim. Daniil Oltean, vicar administrativ, în catedrala episcopală din Galaţi. În cuvântul rostit după săvârşirea Sfintei Liturghii, chiriarhul locului a arătat legătura sfântului prăznuit ieri, Dionisie Areopagitul, cu obştea monahilor şi monahiilor. „Sfântul de astăzi a scris o operă intitulată «Despre ierarhia cerească», adică despre îngeri, iar noi ştim şi mărturisim că monahismul este chipul îngeresc. Aripile camilafcei sunt aripile îngerilor, sunt aripile duhului, nu ale trupului. Ierarhiile îngereşti sunt ierarhii coborâtoare în smerenie“. În continuarea cuvântului său, Preasfinţitul Casian a arătat că „sinaxa administrativă trebuie să fie precedată întotdeauna de sinaxa euharistică“. Totodată, Episcopul Dunării de Jos a evocat în mesajul său figurile a doi monahi remarcabili ai Ortodoxiei româneşti: părintele Cleopa şi părintele Sofian, primul – monah al pustiei, al doilea – monah ce a făcut pustie în mijlocul oraşului. Nu a fost uitată nici împlinirea a 15 ani de la adormirea în Domnul a „patriarhului teologiei româneşti“, părintele Dumitru Stăniloae. „Scrierile filocalice traduse şi comentate de părintele Stăniloae sunt o reflexie a vieţuirii şi spiritualităţii monastice“, a mai spus ierarhul Dunării de Jos.

 

După încheierea programului liturgic, participanţii s-au întrunit în sala „Episcop Chesarie Păunescu“ a Centrului Eparhial, unde protos. Chesarie Sâmpetru, stareţul mănăstirii „Sfinţii Arhangheli“ din Galaţi a susţinut referatul cu titlul „Rolul şi importanţa rânduielilor liturgice în viaţa mănăstirilor“, prin care a evidenţiat centralitatea slujirii şi participării liturgice în viaţa monahală. În partea a doua a întâlnirii, au fost analizate chestiuni de ordin administrativ, precum stabilirea întrunirilor cu regularitate ale sinaxelor, cu fixarea unei tematici de discuţie şi prezentarea unui referat de specialitate, dar şi organizarea Consistoriului Monahal Eparhial, în baza prevederilor statutare ale Bisericii Ortodoxe Române.

 

 

Slujire arhierească, la Parohia Padina-Matei şi la filia Moldoviţa din Protopopiatul Oraviţei

 

În prima duminică a lunii octombrie, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a oficiat slujba binecuvântării lucrărilor, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în biserica Parohiei Padina-Matei, Protopopiatul Oraviţa. Cu acest prilej a săvârşit Taina Hirotoniei întru diacon pentru teologul Cristian Guran.

 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor – MULTUMIM colaboratorilor oficiali, cu link-uri permanente (click aici), dintre care mentionam

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.