Despre distrugerea memoriei colective si guvernarea mondiala, cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I In aceste zile, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a ținut o prelegere la Cannes, luand parte la "Conferința Mondiala a Politicii", o reuniune internațională majoră, organizată de Institutul Francez de Relații Internaționale. Mesajul său s-a concentrat asupra guvernanței economice și politice în lumea de astăzi, sugerand solutia esentiala a redobandirii memoriei colective. Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe va prezinta, in cele de mai jos, fragmentele cele mai importante ale discursului acestuia:

„Subiectele discutate în această conferință se afla mai mult sub semnul întrebării, decat sa insemne raspunsuri, sunt mai mult îndoieli decât certitudini. La douăzeci de ani după căderea Comunismului, criza economică a rupt certitudinea capacitatii de auto-reglare a sistemului Capitalist. Guvernarea economica apare acum ca o necesitate. Acestea fiind spuse, este dificil să se stabilească modul în care poate exista o guvernanța economică mondiala, fără o putere politica la aceeași scară.
Unificarea umanității, acest ideal etern, cu toate acestea, pare din ce în ce mai indepartata, intr-un moment in care marile echilibre mondiale se traseaza din nou, în care conflictele și tensiunile sunt în creștere in lumea multipolară, fragmentata. În acest context, alianțele vechi, care păreau foarte solide acum câțiva ani, încep să slăbească.

Europa și America par să urmeze traiectorii divergente. Uniunea Europeană, în sine, trece printr-o criză profundă. Fiindu-i imposibil sa le garanteze cetățenilor săi un loc privilegiat printre societățile lumii, ea vede cum fundatia ei materialista se naruie, ceea ce face mult mai vizibil deficitul spiritual.
Mai la est, tensiunile se accentueaza în Orientul Mijlociu, acolo unde se afla, de asemenea, unul dintre lacasurile civilizației occidentale. Regiunea este una dintre cele mai mari provocări geopolitice ale timpului nostru.

Criza economică monopolizează atenția, îndreptată spre problemele pe termen scurt, si deturneaza preocupările privind problemele pe termen mediu si lung".

"Deci, ce busola sa găsim în mijlocul acestei furtuni?” se intreaba Patriarhul. "Fara indoiala ca sensul istoriei, capacitatea de a discerne diferitele cicluri in care se inscrie cotidianul nostru. Dar, o abordare pur intelectuală nu va fi suficienta. Cunoasterea istoriei trebuie sa deschida memoria colectiva. În aceste vremuri de tranziție și de schimbare, memoria colectivă este o resursă esențială. Cu toate acestea, de un secol, omenirea distruge resursele memoriei colective mult mai rapid decât resursele naturale. Pentru a va oferi un exemplu, uitati-va la geografia populațiilor din estul Mediteranean, cum se prezinta ea astazi și cum era ea in urma cu doar un secol. Complexitatea religioasa si lingvistica care o caracteriza, amestecul de popoare, diversitatea de peisaje, au fost reduse la un mic firicel – si cu ea, amintirea succesiunii Statelor, migratiile si invaziile, splendoarea civilizatiilor, tragediile unei istorii schimbatoare. Această memorie, pe care o putem gasi, inca, pe ici-colo, în monumentele oraselor sau in istoriile comunităților, a fost și este încă o școală de viață privind comportamentul colectiv in fata pericolelor Geo-economice si Geo-strategice. Este imperativ să o protejam. În aceasta memorie colectivă profundă, religiile joacă un rol fundamental.

De-a lungul istoriei indelungate, cultele au marele avantaj ca se adreseaza intregii lumi, bogați sau săraci, învățați sau analfabeți, urbana sau rurala.
Printre cele mai importante institutii religioase, Patriarhia Ecumenică de Constantinopol ocupă, prin istoria sa, locul sau unic. De-a lungul schimbărilor enorme, de multe ori traumatizante, cu care a trebuit să se confrunte de două milenii, Patriarhia noastra a ramas intotdeauna activă, dovada ca este posibil să supraviețuiască și să transmită mărturia sa civilizației, de-a lungul veacurilor. Prin însăși existența sa, instituția noastră contribuie la asigurarea unui sens și a speranței într-o lume plina de anxietate, care isi cauta drumul sau, astazi. Prin urmare, credem că orice guvernare trebuie să ia în considerare complexitatea lumii, oferindu-i instrumentele necesare pentru protejarea pluralismului.
Primul dintre aceste instrumente este dialogul, care reprezinta singurul fenomen ce poate limita rupturile cu care ne confruntăm. Ne propunem, prin urmare, să fim actori ai acestui dialog, pentru facilitarea întâlnirii, a schimbului intre memoriile colective. Principiul de bază al bunei guvernări nu este departe de ceea ce ne-a spus Hristos: "Ci toate câte voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea şi voi faceţi lor"(Matei 7, 12) – a incheiat Patriarhul, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.