Pavilion expozitional destinat masinilor de epoca, transformat in biserica ortodoxa, in Praga

Sfanta Mucenita LudmilaO noua biserica ortodoxă, inchinata Sfintei Mucenite Ludmila, patroana Republicii Cehe, va fi tarnosita in Praga. Aceasta se afla în partea de nord-vest a orașului, aproape de faimosul parc Stromovka – unde se afla complexul expozitional comercial rus, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

În perioada sovietică, complexul expozițional avea expuse, în principal, utilaje agricole si tehnica de constructii. Apoi, după prăbușirea Uniunii Sovietice, clădirea a fost închiriată cehilor, aici fiind expuse mașini de epocă.

În același timp, credincioșii ortodocși din Praga aveau insa nevoie disperată de o biserică nouă. Biserica Adormirea Maicii Domnului din cimitirul Olsanschi, aparținând Bisericii Ortodoxe a Cehiei și Slovaciei, construita în anii '20 ai secolului trecut, nu ii putea cuprinde pe toti cei ce veneau sa se inchine. Chiar devenise o obisnuinta faptul ca cei mai multi dintre enoriași sa stea pe treptele pridvorului, sau pur și simplu pe trotuarul din jurul bisericii. O situație similară se intampla si la Biserica Sf. Gheorghe, care apartine de Patriarhia Moscovei, a Ambasadei Rusiei.

Prin urmare, transformarea fostei expozitii intr-o noua biserica ortodoxa este una care se impunea. Lucrarea se va derula in doua etape. Prima etapa prevede o serie de amenajari interioare – pictarea plafoanelor și a pereților, realizarea iconostasului. După aceea, lacasul ortodox urmeaza sa fie tarnosit și va începe slujirea. A doua fază va dura mai mult timp și va costa mai mult: va fi reconstruit complet acoperișul plat al pavilionului – in locul caruia constructorii vor ridica o cupola. Prima slujba va avea loc, în noua biserica, de Craciun (c.Iul. – 7 ian 2013), mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.