Licitatie ilegala cu sfinte moaste. Ortodocsii – primii cumparatori

licitatie cu sfinte moaste Franta Sute de particele din moaste ale unor sfinti vor fi scoase la licitație astazi, sâmbătă, 1 decembrie 2012, la Alencon, in Orne, Franta. Practica este dezaprobata de Biserica, și este si interzisă prin lege, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Credinciosul catolic Patrice Biget, licitator în Alençon, nu are insa mustrări privind vanzarea relicvelor. "Nu ma inchin la ele. Dar am respect pentru astfel de lucruri", declara el pentru o revista locala.

De două ori pe an, acesta organizează vânzări de artă sacră, in special de cult catolic. In această sâmbătă, insa, va fi ceva special. "Am o multime de relicve unice. Niciodata nu a mai fost asa".

Printre aceste relicve (fragmente mici de oase), acesta sustine ca detine rămășițe ale celor Doisprezece Apostoli, Sf. Francisc de Sales, Sf. Francisc de Assisi sau Sf. Tereza, și chiar o așchie mică de lemn despre care sustine ca provine din Crucea lui Hristos. "Cele mai multe dintre relicve sunt vândute cu certificatul și sigiliul lor, de catre Episcopul timpului", atestand autenticitatea lor, mai delcara el pentru publicatia Ouest France.

Sunt, toate, intr-adevar "reale"? "De cele mai multe ori, acestea sunt într-adevăr ramasite umane. Dar niciodată nu s-a putut verifica dacă sunt rămășițele sfinților. În acest domeniu, nu există nicio autenticitate științifică".

Toate aceste relicve și obiecte liturgice (potire, racle), au fost recuperate "din subsoluri, din piețe sau din case unde ramasesera uitate. Noi le respectăm mai mult si nu le uitam", a spus Biget. Prin organizarea acestor vânzări, sustine el, ajuta ca „obiectele sa revina acolo de unde au venit”.

Cine le va cumpăra? "Persoanele religioase 80%: comunitățile ortodoxe și comunitatile fundamentaliste". Episcopul Jacques Habert, Episcop de Seez, aminteste totusi ca legile Bisericii interzic comercializarea moastelor. "Nu sunt de acord cu astfel de vazari!”.

Codul civil este de aceeași părere. "Legea bioeticii este clara: ea interzice vânzarea unor părți ale corpului uman", spune si Xavier Labbée, pentru aceeasi publicatie, avocat și membru al Comitetului Național de etică funerara, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.