Despre predarea cursurilor de teologie in universitatile si institutele laice

curs teologie in facultati laice In zilele de 28 si 29 noiembrie 2012, Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a organizat o conferinta dedicata predarii și studierii teologiei în universități, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. La conferinta au participat, pe langa clerici din diferite regiuni ale Rusiei, un număr de oameni de știință, personalități culturale și politicieni.

Sub regimul sovietic ateu, teologia nu a fost predata în instituțiile de învățământ, cu excepția celor care functionau sub Biserica. Acum, autoritățile din Rusia desfășoară o politică de introducere a teologiei în institutele seculare și universități. Această politică are destul de puțini adversari, al căror principal argument este că, într-un stat laic, Biserica nu ar trebui să intervină în domeniul educației (în afară de instituțiile de învățământ care ii apartin, desigur). Unii dintre acesti adversari arata, chiar, ca acest lucru ar fi o încercare de a face din Creștinismul Ortodox sa fie ideologia oficială a statului rus, "asemenea ideologiei comuniste", care a fost una oficială în Uniunea Sovietică.

Reprezentantii Bisericii, participanti la conferința, au respins aceste acuze. Introducerea teologiei în universități nu este o încercare a Bisericii de a-si spori autoritatea, spun ei. O persoană educată ar trebui să cunoască bazele religiei, deoarece acestea sunt, totodata, bazele culturii – si-au exprimat acestia convingerea.

"Introducerea teologiei în universități, în niciun fel nu intra în contradicție cu legile Rusiei", a declarat Patriarhul Kirill la conferinta. "Eu cred că acest pas satisface pe deplin cerintele timpului actual".

"Teologia nu ar trebui să fie o temă exotica, pentru un cerc restrâns de experți sau de amatori", a continuat Sanctitatea Sa. "Introducerea în universități nu este un capriciu al cuiva și nici o încercare a Bisericii de a impune religia în toată lumea. Este absolut incorect să spunem că teologia este introdusa în instituțiile de învățământ ca alternativă a fizicii sau biologiei, cum incearca unii atei să descrie situația. Eu cred că, într-o țară în care majoritatea oamenilor au fost lipsiți de posibilitatea de a învăța mai multe despre religie, pe perioada mai multor decenii, introducerea teologiei în universități este o nevoie a vremurilor noastre",

Cu câțiva ani în urmă, bazele religiei au fost introduse ca materie speciala, în toate școlile din Rusia. Această decizie a autorităților a stârnit – și încă agita – dezbateri aprinse în societate. Aceste dezbateri s-au agravat și mai mult, atunci când, cu un an în urmă, Vladimir Putin, care era pe atunci prim-ministru al Rusiei și este în prezent președinte, a luat decizia de a introduce teologia într-un număr de universități laice, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Șeful departamentului istoric al Universitatii de Stat a Moscovei, Serghei Karpov, a declarat:

"Eu cred că, odată cu introducerea bazelor religiei, ca disciplină școlară, Rusia are deja nevoie de mai mulți experți în teologie. Ca orice materie, aceasta nu ar trebui să fie predata de către diletanți. Astfel, este nevoie sa se asigure mai multe conditii pentru o buna educație teologica. De asemenea, cred că ar trebui ca rușii sa stie mai multe despre propria lor istorie și cultură – și, cultura rusă s-a bazat pe Creștinismul Ortodox, timp de mai multe secole".

În Evul Mediu, teologia a fost numita "regina stiintelor". Primele universități care au apărut în acea perioadă, în Europa, au fost în mare parte teologice. Astăzi, teologia este încă predata în mai multe universități europene seculare. Acelasi lucru a fost valabil și pentru Rusia, înainte de revoluția bolșevică – dar, după revoluție, această tradiție s-a oprit.

Anul in care "reabilitarea" religiei în Rusia a început, a fost 1988, când s-au implinit cei 1000 de ani de la introducerea Creștinismului ca religie oficială a țării. Cu toate acestea, abia la începutul anului 2000, teologia a început să fie predata nu doar în instituțiile de educație religioasă, ci si în cele seculare.

În prezent, aproximativ 50 de universități laice din Rusia au catedre sau departamente de teologie. De exemplu, recent, un departament de teologie a fost deschis în cadrul Institutului de Cercetări Nucleare din Moscova.

In acelasi timp, institutele religioase se extind si ele. Conferinta patriarhului corespunde cu deschiderea unui departament de teologie în cadrul Institutului Sfantul Ioan, cu sediul la Moscova. Șeful acestui departament va fi Pr. Piotr Eremeev, care detine un doctorat în teologie, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.