>> Desigur, există tineri de la care Dumnezeu cere puţine lucruri, dar ei din mărime de suflet se nevoiesc mult şi îi oferă mai multe decât li s-a cerut, alegând viaţa monahală. Unii ca aceştia vor primi îndoite cununi. Dacă, de pildă, un suflet are chemare pentru viaţa de căsătorie, dar din mărime de suflet vrea să le jertfească pe toate şi să urmeze viaţa monahală, fapta aceasta îl înduioşează mult pe Dumnezeu. Numai să ia aminte ca imboldurile lui să fie foarte curate, să nu fie mişcat de mândrie. De aici înainte Dumnezeu va risipi toate greutăţile. Cuv. Paisie Aghioratul
Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:
Sfântul Apostol Toma, numit Geamanul.
Sfânta Mucenita Erotiida.
Sfântul nou mucenic Macarie din Chios.
Sfântul Inochentie, Mitropolitul Moscovei, Iluminătorul aleuţilor şi Apostol pentru America.
SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.
Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă
Mama tuturor creştinilor
Odată, bătrânul Teofilact de la Noul Schit, pe când era începător, fusese cuprins de nişte dureri mari şi plângea nemângâiat din pricina lor. Atunci a auzit deodată din icoana Maicii Domnului o voce care i-a spus: „De ce plângi? De ce te temi? Oare eu te voi părăsi?“ (icoana aceasta a Maicii Domnului se află acum în altarul bisericii mari de la Noul Schit)
Şi într-adevăr, Maica Domnului nu l-a părăsit niciodată, ci ca o Mamă bună îl ocrotea mereu, aşa cum face cu toţi monahii care vieţuiesc în Grădina ei. (Patericul atonit –
rubrica de Tryanna)
Inaugurarea sediului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
Joi, 9 octombrie 2008, va avea loc binecuvântarea și festivitatea de inaugurare a sediului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei de la Roma (via Ardeatina, nr. 1741).
La această ceremonie va lua parte Domnul Călin Popescu Tăriceanu, Primul Ministru al României, Domnul Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii și Cultelor, alți membri ai Guvernului României precum și invitați oficiali. Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acest eveniment este Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei, exarh patriarhal.
Cu acest prilej se va dezveli o placă comemorativă pe care se va specifica contribuția Guvernului României și respectiv a Patriarhiei Române, la cumpărarea noului sediu.
Sursa: DEPARTAMENTUL DE INFORMARE ȘI MASS MEDIA AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A ITALIEI
PROGRAMUL SARBATORII SFINTEI PARASCHEVA – 2008
Ca in fiecare an, sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de apropiere si de marturisire comuna pentru credinciosii din tara si din strainatate, care vin la Iasi pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva si ale altor sfinti ai Bisericii Ortodoxe.
In acest an, la solicitarea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, vor fi aduse, din catedrala mitropolitana de la Craiova, o parte din moastele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul
Constantinopolului, de catre o delega]ie condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
La evenimentele organizate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei in perioada 11-15 octombrie 2008, presa va avea acces pe baza legitimatiilor de serviciu. In data de 14 octombrie 2008, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata pe esplanada din fata catedralei mitropolitane. CLICK AICI PENTRU PROGRAM
.
Târnosirea bisericii din parohia Sudriaş, protopopiatul Făget
Târnosirea bisericii din SudriaşCu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, Preasfinţia Sa Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei a poposit duminică, 5 octombrie a.c. în parohia Sudriaş, protopopiatul Făget, pentru a târnosi biserica acestei parohii, biserică recent construită.
Ierarhul a fost întâmpinat dimineţa, la ora 9 de către P. On. părinţi Bujor Păcurar şi Ioan Cerbu, protopopi de Făget şi, repectiv, Lugoj, de preotul paroh Vasile Grecu şi de alţi clerici împreună-slujitori. Alături de soborul de slujitori au fost de faţă reprezentanţii oficialităţilor locale (primarul comunei, prefectul judeţului şi diverşi deputaţi) precum şi numeroşi credincioşi din Sudriaş şi parohiile vecine care nu s-au speriat de vremea rece şi umedă ci au dorit să fie prezenţi la acest eveniment de seamă al comunităţii. Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru credincioşii prezenţi, mulţi dintre ei au ramas sub umbrele în afara bisericii, ascultând sfânta liturghie.
În cadrul sfintei liturghii Preasfinţia Sa Paisie Lugojanul a distins pe preotul paroh Vasile Grecu cu rangul de iconom-stavrofor pentru osteneala depusă la construcţia acestei biserici. Efortul parohului a fost răsplătit cu atât mai mult cu cât biserica s-a zidit prin mari sacrificii atât din partea comunităţii parohiale de doar 100 de familii cât şi din partea sponsorilor şi donatorilor din afara localităţii.
După slujba târnosirii şi sfânta liturghie Consiliul parohial a oferit o agapă frăţească tuturor celor prezenţi.
.
Vechile clopote ale Catedralei patriarhale vor fi donate Mănăstirii Cernica
Vechile clopote ale Catedralei patriarhale din Bucureşti vor fi donate Mănăstirii Cernica, urmând să fie instalate în clopotniţa bisericii „Sfântul Nicolae” din Ostrov. Acest sfânt lăcaş avea nevoie de un alt set de clopote, cel vechi fiind cedat bisericii noi a mănăstirii cu hramul „Sfântul Gheorghe”. Clopotele Catedralei patriarhale vor fi donate Mănăstirii Cernica după ce vor fi restaurate.
Icoane bizantine şi postbizantine din Grecia, la Bucureşti
La Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) va fi vernisată astăzi (ora 18.00) în Corpul Ştirbei al instituţiei din Calea Victoriei, expoziţia intitulată „De la Întruparea Cuvântului la Îndumnezeirea Omului. Icoane bizantine şi postbizantine din Grecia”.
Organizată în colaborare cu Fundaţia Culturală Greacă, expoziţia – cuprinzând 64 de icoane bizantine şi postbizantine care datează din secolele XIII-XVIII – oferă iubitorilor de artă din România posibilitatea de a admira exponate preţioase ce provin din mai multe muzee de prestigiu din Grecia: Muzeul Bizantin şi Creştin din Atena, Muzeul Culturii Bizantine din Tesalonic, Muzeul Bizantin din Veria, Muzeul Bizantin din Kastoria, Muzeul Benaki din Atena, precum şi dintr-o colecţie particulară. O serie aparte o constituie cele 14 icoane, cu scene vetero-testamentare de Theodore Poulakis, din colecţia Dimitris Kontominas. Acestea aparţin şcolii cretane, care combină tehnica bizantină cu influenţe stilistice occidentale.
Expoziţia doreşte să promoveze spiritualitatea credinţei ortodoxe aşa cum este ea exprimată în artă din momentul de apogeu al Imperiului Bizantin şi modul cum a fost păstrată tradiţia în timpul dificilei perioade de ocupaţie otomană. Icoanele prezentate revelează unitatea expresiei spirituale a artei bizantine, mai evidentă până la sfârşitul secolului al XV-lea.
Procesiune cu moaştele Sf. Mc. Serghie şi Vah la Catedrala Mitropolitană din Craiova
Astăzi, 6 octombrie, de la ora 17.00, la Catedrala Mitropolitană “Sfântul Dumitru” din Craiova, după slujba Vecerniei cu Litie, va avea loc o procesiune cu moaştele Sfintilor Mari Mucenici Serghie şi Vah, în jurul Sfintei Catedrale .
Mâine 7 octombrie, în ziua praznicului Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah, va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii, la Catedrala Mitropolitană ”Sfântul Dumitru”.
Amintim că părticele din moaştele Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah au fost aduse în ţara noastră de către domnitorul Neagoe Basarab şi depuse la Mânăstirea Curtea de Argeş. Cutiile purtătoare ale Sfintelor Moaşte au fost făcute în anul 1799 de Episcopul Iosif de Argeş, iar racla prin contribuţia cetăţenilor oraşului Ploieşti în anul 1867, în semn de recunoştinţă pentru binefacerile primite prin ale lor sfinte rugăciuni. În anul 1949, la 25 octombrie din porunca Sfântului Sinod al BOR, Sfintele Moaşte au fost aduse la Catedrala Mitropolitană “Sfântul Dumitru” din Craiova, mitropolit al Olteniei fiind atunci IPS Firmilian.
DUMINICA A XIX- A DUPĂ RUSALII
În Duminica a XIX-a după Rusalii, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Giurgiu. Cu acest prilej, a hirotonit întru preot pe PC. Arhid. Cheagă Florin, pe seama parohiei Bălăşoieni, Protoieria Bolintin, ca urmare a trecerii la cele veşnice a Pr. Pârvu Ştefan, scriitor şi poet, membru al Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti. De asemenea, a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Anghel Paul. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre iubirea faţă de aproapele şi faţă de vrăjmaşi, îndemnând pe credincioşi să ia aminte la cuvintele Sfântului Apostol Pavel care scria corintenilor despre felul în care el însuşi se comporta: „Ocărâţi fiind, binecuvântăm; prigoniţi fiind, răbdăm; defăimaţi fiind, mângâiem.” (I Corinteni, 4, 12-13)
CONCERT SUSŢINUT DE CORALA EPISCOPIEI GIURGIULUI ÎN BULGARIA
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în perioada 3-5 octombrie, corala preoţească „PE TINE DUMNEZEULE TE LĂUDĂM” a participat la Festivalul de Muzică religioasă, care a avut loc în oraşul Veliko Târnovo, Bulgaria. În urma susţinerii programului, corala eparhială a obţinut PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI, pentru cea mai bună interpretare a unei piese religioase în limba bulgară. De asemenea, a primit invitaţia de a participa la două Festivaluri internaţionale de muzică religiosă, care vor avea loc în anul 2010, în Macedonia şi Bulgaria.
Conferinţă dedicată Sfântului Apostol Pavel, la Patriarhie
Aula Magna „Patriarhul Teoctist“ a Palatului Patriarhiei din Capitală va găzdui joi, 23 octombrie, o conferinţă dedicată Sfântului Apostol Pavel. Manifestarea are loc cu ocazia sosirii din Grecia, în aceeaşi zi, a moaştelor Sfântului Apostol Pavel, care vor fi depuse la Catedrala patriarhală, informează Agenţia de Ştiri Basilica a Patriarhiei Române.
Conferinţa dedicată Sfântului Apostol Pavel face parte dintr-un program amplu de manifestări care vor avea loc la sfârşitul acestei luni, cu prilejul sărbătoririi hramului Catedralei patriarhale.
Încă o biserică închinată Sfintei Cuvioase Parascheva
Biserica „Sfânta Parascheva“ din Piatra Neamţ a fost sfinţită ieri, 5 octombrie a.c., de către Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Preasfinţitul Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului. „La 8:30 a început slujba de sfinţire, iar în jurul orei 10:00, a început Sfânta Liturghie. În ciuda vremii nefavorabile, au fost cu mult peste 1.000 de persoane, unii veniţi din Canada sau din Italia, să se bucure în urma celor 18 ani de eforturi, de muncă. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de Înaltpreasfinţitul Teofan care a vorbit despre posibilitatea fiecăruia de a ne ridica la cer prin viaţa noastră, prin faptele noastre“, a declarat părintele Dragoş Munteanu, preot slujitor la această biserică. Biserica „Sfânta Parascheva“ este construită pe trei nivele: subsol, demisol şi spaţiul propriu-zis, care a fost sfinţit ieri. Lucrările au început în anul 1991 şi s-au finalizat în anul 1997. Pictura a fost realizată de Marcel Codrescu din Bucureşti, iar catapeteasma a fost executată ( sculptură şi pictură) între anii 1999-2000. Biserica a fost ridicată în stil moldovenesc, cu ajutorul credincioşilor din parohie. Sâmbătă, 4 octombrie a.c., Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit şi biserica parohiei Tazlău, din Protopopiatul Roznov. De asemenea, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din satul Stroieşti, Protopopiatul Paşcani, a fost resfinţită, tot pe 4 octombrie, de către Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul.
Biserica cu hramul ”Naşterea Maicii Domnului” din municipiul Brăila, sfinţită de Preasfinţitul Părinte Casian
Astăzi, 5 octombrie 2008, a fost sfinţită biserica cu hramul ”Naşterea Maicii Domnului” din municipiul Brăila. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Casian, Episcopul Dunării de Jos, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi.
Sfinţirea noii biserici ”Naşterea Maicii Domnului”din municipiul Brăila vine ca o încununare a ostenelii credincioşilor acestei parohii de aproximativ 10 ani.
Consiliul Parohial al bisericii a pregătit pentru sărbătoarea de astăzi un număr de 1.000 de pachete cu alimente pe care le-a împărţit credincioşilor care au participat la eveniment.
Binecuvântarea bisericii din parohia Padina Matei
Aflată în protopopiatul Oraviţa, parohia Padina Matei este una dintre cele mai izolate parohii din Episcopia Caransebeşului, drumul de acces către aceasta fiind foarte greu accesibil. În urma vizitelor Ierarhului din luna mai a anului 2006 la toate parohiile din apropierea clisurii Dunării, când a fost vizitată şi parohia Padina Matei, s-a preluat iniţiativa de către preot şi credincioşi de restaurare a bisericii parohiale din localitate.
La doi ani după aceasta, ziua sfinţirii bisericii a fost întâmpinată cu mare entuziasm de către credincioşii din Padina Matei, în ciuda unei vremi total nefavorabile, datorită ploii torenţiale care nu a contenit toată ziua. După oficierea slujbei de sfinţire s-a săvârşit Sf. Liturghie arhierească în cadrul căreia Ierarhul a hirotesit întru iconom pe părintele paroh Bogdan Belu. Totodată, Preasfinţia Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Cristian Guran, care va fi hirotonit preot pe seama parohiei Scăiuş din protopopiatul Reşiţa.
.
Vizită pastorală la filia Moldoviţa
După oficierea sfinţirii bisericii şi a Sf. Liturghii de la parohia Padina Matei, Preasfinţitul Părinte Episcop a săvârşit slujba Vecerniei la filia Moldoviţa, filie aparţinătoare de parohia amintită. Având o biserică relativ nouă, care datează din anul 1976, filia Moldoviţa este o comunitate ortodoxă restrânsă, dar unită în jurul Bisericii dreptmăritoare.
Credincioşii prezenţi în număr însemnat la slujba Vecerniei şi-au exprimat bucuria de a se întâlni şi a priveghea în rugăciune alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, care cu multă dragoste părintească a poposit în mijlocul lor.
După oficierea slujbei Vecerniei a luat cuvântul părintele paroh Bogdan Belu şi un reprezentant al credincioşilor din filia Moldoviţa care au mulţumit Ierarhului pentru osteneala şi bunăvoinţa de a fi în mijlocul lor întru rugăciune.
În cuvântul de învăţătură Preasfinţia Sa a ţinut să îndemne pe mai departe credincioşii filiei de a fi statornici întru dreapta credinţă şi a rămâne pe mai departe ataşaţi de preotul paroh care cu multă osteneală şi dragoste slujeşte atât în parohia Padina Matei cât şi în filia Moldoviţa.
La ceas de seară Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului a mai vizitat casa parohială a filiei Moldoviţa şi şantierul bisericii din parohia “Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă.
Preasfinţitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Göteborg, Suedia
Ieri, 5 octombrie 2008, în Duminica a 19-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, a slujit Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Pogorârea Sfântului Duh” din Göteborg, Suedia, locaş târnosit la 6 decembrie 1992 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La Göteborg s-a organizat o manifestare similară cu cea de la Malmö de duminica trecută, sărbătorindu-se cele două evenimente semnificative ale acestui an: împlinirea a 500 de ani de la tipărirea primei cărţi pe pământul românesc, Liturghierul, apărut la Târgovişte în anul 1508 şi 320 de ani de la tipărirea primei ediţii integrale în limba română a Sfintei Scripturi-Biblia, apărută la Bucureşti, în tipografia Mitropoliei, în anul 1688. Preasfinţitul Macarie a vorbit despre însemnătatea deosebită a acestor momente fundamentale pentru istoria, cultura şi spiritualitatea neamului nostru şi despre legătura profundă dintre Sfânta Scriptură şi Sfânta Liturghie, arătând credincioşilor prezenţi, ediţia de lux a Liturghierului lui Macarie din 1508, retipărit anul acesta de către Înaltpreasfinţitul Nifon la Târgovişte, după formatul original, precum şi ediţia Bibliei din 1688, retipărită în ediţie jubiliară în anul 1988, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române din Bucureşti. Datorită faptului că în aceste zile s-au împlinit 15 ani de la mutarea la cele veşnice a Părintelui Dumitru Stăniloae s-a săvârşit şi o slujbă de pomenire şi s-a evocat în câteva cuvinte chipul luminos şi blând al Părintelui Dumitru, precum şi contribuţia sa adusă la înnoirea teologiei ortodoxe.
Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Bucureştilor, la mănăstirea Cernica În 2008 se împlinesc 400 de ani de la atestarea documentară a Mănăstirii Cernica. Pe data de 3 decembrie, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, va avea loc sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Bucureştilor. Evenimentul face parte din seria de manifestări dedicate aniversării celor patru secole de existenţă a acestui aşezământ monahal. Ctitorie a vornicului Cernica Ştirbei, Mănăstirea Cernica este atestată documentar în anul 1608, prin hrisovul domnesc al lui Radu Vodă Şerban. Acest lăcaş monahal este cunoscut şi datorită faptului că aici au vieţuit Sfântul Ierarh Calinic şi Cuviosul Gheorghe de la Cernica ale căror moaşte le adăposteşte.
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, la o relansare în spaţiul virtual al Internetului Mântuitorul Hristos ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să luminăm cu faptele noastre credința cea adevărată dăruită nouă de la Sfântul Botez şi s-o ducem mai departe în lume. O altă poruncă a Mântuitorului nostru este sa căutăm şi să aflăm, cu alte cuvinte să nu fim ignoranți în știința de carte. În acest context se înscrie şi inițiativa de îmbunătăţire a paginii de Internet a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor care vine în întâmpinarea nevoilor curente de informație ortodoxă online, atât ale credincioșilor eparhiei noastre, cât şi ale slujitorilor Sfântului Altar, nu în ultimul rând din dorința firească de a alinia şi ridica informația electronică de specialitate la standardele impuse de redeschiderea Bisericii Ortodoxe Române, pe plan local şi internațional, fenomen vizibil de câţiva ani încoace. Pagina web a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor îmbina actualitatea, utilul si plăcutul într-un întreg de conținut dinamic, atractiv, ușor de navigat, structurat pe secțiuni, cu informația la zi, diversificată pe sectoare de activitate: administrativ, economic, filantropic, agenda IPS Pimen, ştiri şi, în curând, un canal TV ortodox online (aflat actualmente în teste) cu secvențe din activitatea Întâistătătorului locului şi din evenimentele inițiate de Arhiepiscopie. Site-ul nostru se adaugă așadar în mănunchiul virtual al Bisericii Ortodoxe Române, alături de alte proiecte similare din ţară şi străinătate, din mapamondul ortodox rusesc sau grecesc, la care sperăm să ne aliniem curând şi, dacă paginile web de specialitate sunt întreținute de informaticieni calificați, pagina sfintei noastre Arhiepiscopii este actualizată şi întreținută de un absolvent de științe umaniste, masterand în Istorie. Accesati site-ul dand click pe bannerul nostru, din topul acestui tabel.
O negraita bucurie a Frumusetii
La Manastirea Putna, activitatile teoretico-practice ale cursului intensiv de iconografie bizantina, organizat cu binecuvântarea ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, s-au încheiat sâmbata, 27 septembrie.
Finalul acestui curs a debutat printr-o scurta evaluare teoretica si practica a cunostintelor si deprinderilor artistice dobândite de cursanti, iar roadele muncii lor, acumulate de-a lungul celor 12 zile de activitate maxima, au fost rasplatite onorific într-o atmosfera senina de bucurie cu o Diploma de participare.
Însasi prezenta ÎPS Pimen, în seara zilei de vineri, 26 septembrie, a constituit dovada cea mai evidenta a faptului ca veselia duhovniceasca din inimile celor 20 de iconari a fost rodul binecuvântat al Harului Sfântului Duh. Prin cuvântul cald, adresat de Înaltpreasfintia Sa, inimile tuturor celor prezenti s-au umplut de o negraita bucurie a Frumusetii tainic revelate mesterilor artisti din vechime si de nadejdea vie de a fi continuatorii de azi ai muncii lor creatoare.
Resfintirea bisericii din Iacobesti, la 70 de ani de la ridicarea ei
Iacobesti este un sat bucovinean asezat pe partea dreapta a soselei care vine dinspre Suceava – la 20 km de fosta cetate de scaun a Sfantului voievod Stefan cel Mare – si se indreapta spre Radauti.Terenurile satului au apartinut boierului Bogdanovici, care a permis oamenilor sa-si aseze casele pe mosia lui. Mai tarziu ,satul trece sub stapanirea unui boier armean, Capri, care si-a construit pe aceste meleaguri un frumos conac.
Pe o platforma cu o frumoasa panorama asupra unei bune parti din sat este construita biserica cu hramul ,,Nasterea Maicii Domnului”, modesta ca alcatuire, dar demna si stralucitoare in insasi existenta ei in mijlocul comunitatii. Biserica este din lemn. Initial biserica a fost cladita in cadrul parohiei Capu Campului[1782], langa Humor,de catre staretul Macarie al Manastirii Voronet. Biserica din lemn, asa cum este astazi, a fost cumparata, de fapt, de satenii din satul Iacobesti, in 1938, fiind sfintita un an mai tarziu.
Avand sute de ani de istorie in urma, este impresionant cum aceasta biserica, asa cum sunt atatea in satele din Moldova, reuseste si acum, sa adune in jurul ei intreaga suflare a satului.
Slujba de resfintire a bisericii a fost oficiata de I.P.S. Pimen, impreuna cu un frumos sobor de preoti si diaconi,dupa care s-a oficiat Slujba Sfintei Liturghii, aducand slava bunului Dumnezeu pentru toate.
Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor – MULTUMIM colaboratorilor oficiali, cu link-uri permanente (click aici), dintre care mentionam
Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA