Peste 500 de tineri au ‘putut atinge cu mainile’ lor istoria Regatului lui Israel

tineri mandri de descoperirile lor Peste 500 de tineri israelieni au renuntat la obiceiurile si distractiile zilnice, din timpul liber, pentru a se alatura sapaturilor celei mai mari comunitati arheologice, desfasurate la Tel Esur, și care a finalizat recent cel de-al treilea sezon, condus de Universitatea din Haifa, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.
"In primul nostru sezon, cu trei ani in urma, tinerii trăiau undeva la câțiva kilometri de sit si abia daca știau de existența lui. Este foarte îmbucurator ca acum ii vedem cum sunt deja familiarizați cu locația și cum sunt dornici sa se alăture săpăturilor", declara Dr. Bar Shay, de la Universitatea din Haifa, care conduce săpăturile. În acest an, Dr. Bar i-a bucurat pe tinerii participanți, cu descoperirea unor elemente fascinante: figurine feminine din epoca târzie a bronzului (1400 înainte de Hristos), un scarabeu datând din secolul al 14-lea inainte de Hristos, o bucatarie timpurie și camere de depozitare.

Tel Esur, aflat ine partea de vest a Israelului, in regiunea Wadi Ara, a fost excavat în anii 2001-2003 de către Prof. Adam Zertal. În 2010, Dr. Bar, a reluat lucrarile, cu ajutorul elevilor din liceul aflat in regiune, precum și cu sprijinul unei organizații locale, al Consiliului Regional, al Institutului de Arheologie Zinman și al "Prietenilor lui Itzik" (un grup de de prieteni care desfășoară diferite proiecte în memoria lui Itzik Drori din Kibbutz Metzer, care a fost ucis într-un atac terorist, în 2002).

În acest an, elevii de clasa a 9-a, din școlile din zona înconjurătoare – laice și religioase, evrei și musulmani – au participat la săpături, asemenea altor voluntari din Israel, Italia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Polonia.

"La început, nu am fost prea entuziasmati să intram pe sit, fără aer condiționat și un calculator. Nici nu prea puteam comunica intre noi si ma intrebam ce ma voi face cu aceste săpături arheologice? Dar acum îmi pare rău că s-a terminat atat de repede", a declarat o eleva de clasa a IX-a.
Alt elev povesteste: "La început, când am mutat nisipul dintr-un loc în altul, a fost un pic plictisitor. Dar, odată ce grupul nostru a descoperit oseminte de oaie, a început sa devina interesant", a spus el. "A fost incredibil sa atingem trecutul – adica un ulcior pe care oamenii l-au folosit cu sute de ani în urmă. Este deja altceva, este foarte distractiv și în mod sigur iti starneste interesul fata de modul in care oamenii au trăit exact unde traiesc eu acum, cu atât de mulți ani în urmă", a adăugat acesta.

Ideea centrală a acestor săpături a fost una educationala: acestea le permit tinerilor sa cunoasca împrejurimile lor de zi cu zi și propria istorie, în acelasi timp învațand despre valorile muncii, ale lucrului in echipa și despre cum trebuie sa fii deschis catre studierea unor altfel de lucruri. Cu toate acestea, le amintea Dr. Bar în mod repetat – in primul rând, obiectivul săpăturilor din Tel Esur consta in descoperirea unei zone datând încă din epoca mijlocie a bronzului II (sec. XVI-XIX î.Hr.), descoperirile pe care tinerii participanti le fac avand o valoare de nepretuit.

Studenții au expus rămășițele unui zid masiv și un turn înclinat, care au constituit fortificațiile circulare ale orașului canaanit, o structură administrativă impresionanta, probabil din vremurile Regatului lui Israel (secolul 8 î.en), precum și o structură mare care a inclus o camera de bucatarie si de depozitare, cu cuptoare, vase de gătit și pietre de polizat. Alte descoperiri de care tinerii sunt deosebit de mândri sunt statuetele reprezentand oameni și animale, precum și un scarabeu, datând din timpul faraonului egiptean Amenhotep III (secolul 14 î.Hr.), mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.