Un preot ortodox roman tine prelegeri despre Filocalie in Universitatile din SUA

Pr. John Anthony McGuckin - Ortodoxie in America Fratia Ortodoxă a găzduit, in Universitatea Fordham din New York, in aceste zile, programul sau anual de „Lectura Ortodoxa în America”. Conform celor ce au fost de fata, prelegerea a insemnat o oportunitate pentru învățământul general, pentru toți studenții, chiar și pentru cei care nu sunt ortodocsi, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

"Seria de prelegeri Ortodoxe in America se adreseaza nu doar studenților ortodocși care frecventează Universitatea Fordham, care vor sa afle mai multe despre religia lor, ci și altor persoane care doresc să fie initiate in Ortodoxie”, declara James Florakis, un membru al Consiliului Fratiei Ortodoxe.

Evenimentul din acest an a fost prezentat de Pr. John Anthony McGuckin, un preot ortodox român, care a vorbit despre scrierea ortodoxa cunoscuta sub numele de "Filocalie". Este un text pe care un membru al Universității Fordham l-a descris ca fiind unul dintre cele mai importante din tradiția crestina.

"Este unul dintre textele mari ale spiritualității ortodoxe", afirma Zach Smith, un candidat la doctorat, care predă un curs religios: "Acesta este marea lucrare a spiritualității ortodoxe. Ea ajută spiritualitatea ortodoxă, de-a lungul veacurilor, cu ceea ce a ramas neschimbat, cu ceea ce s-a schimbat. Ea incepe cu unii dintre oamenii formatori ai gandirii creștine și ai expresiei creștine".

Smith a mai spus că a studiat Filocalia in timpul masteratului, la Universitatea Emory.

Pr. McGuckin a explicat la randul sau, in prelegerea proprie: "Filocalia nu este nimic mai mult decat o bibliotecă portabila a gândirii" – acesta este un reputat savant ortodox, care detine catedre in Istoria Creștină Bizantină la Seminarul Teologic Union si la Universitatea Columbia.

McGuckin a continuat să descrie modul în care Filocalia este capabila să abordeze unele întrebări complicate teologice.

Un subiect important al prelegerii lui McGuckin s-a concentrat si pe dezvoltarea Filocaliei. McGuckin si-a dedicat, astfel, mai mult timp din prelegerea sa, celor două versiuni importante: o versiune slavona, cunoscuta sub numele de „Dobrotolubie”, a Sfantului Paisie Velicicovski, și o versiune greacă a Sfinților Macarie și Nicodim. El a spus, în mod explicit, cu toate acestea, ca traducerea in limba engleza modernă a omis materialele incluse de Nicodim.

"Nicodim a organizat cronologic material", a spus McGukin, vorbind despre modul în care Filocalia ateniana este aranjata, diferit de alte lucrări ale perioadei. "Ni se poate parea normal, astazi, pentru noi, cei moderni, sa se recurga la un asemenea aranjament. Însa, in vremurile timpurii crestine, exista obiceiului randuirii în ordine alfabetică”, facand referire aici la Alfa si Omega.

McGuckin, de asemenea, a mai vorbit despre modul în care tradiția filocalică a influentat America anilor '60. Acest lucru a avut loc, în mod specific, ca urmare a noilor mișcări religioase din Asia și a încorporarii elementelor filocalice în cartea lui JD Salinger, Frannie și Zooey.

"Începând cu anii șaizeci, religia din Asia i-a învățat pe americani ca interiorul este mistic, pacific, dezirabil și rece", a spus McGuckin, vorbind despre influența crescută a tradițiilor religioase noi în această perioadă din istoria americană. "Dar, când s-au întors inspre structurile lor creștine, au descoperit lucruri pe care nu le simtisera". McGuckin a continuat, facand trimitere la o școală de gândire budistă.

Vorbind despre romancierul JD Salinger, McGuckin a mai spus ca faimosul si popularul scriitor – care a studiat serios metafizica advaita – a ajutat si la creșterea profilului bisericilor ortodoxe din Statele Unite ale Americii.

"Mai ales după Frannie și Zooey, Ortodoxia Răsăriteană a devenit un subiect de interes în Statele Unite și oamenii au început să vadă intersectari, nu numai între Crestinismul Apusean si cel Rasaritean, ci, de asemenea, între Creștinism și Orientul Îndepărtat", a spus Smith.

Florakis avea sa declare, vizavi de aceasta prelegere, pe teme nu neaparat ortodoxe: "Consider ca prelegerea a fost una mare”. "Cand am venit, ma așteptam să aud o mulțime de lucruri despre Ortodoxie, în sine, și numai despre Ortodoxia din America, dar a fost minunat să aud nu doar despre Ortodoxie, ci si despre diferite aspecte ale vieții noastre, fie că este vorba de literatură, fie că este vorba de călătorii sau fie că este vorba de viețile sfinților, și despre modul în care acestea ne afectează pe noi și Ortodoxia noastra".

În plus, Florakis a explicat si despre semnificația personală pe care Filocalia a avut-o in propria sa viata: "Pentru mine, semnificația Filocaliei a fost aceea ca m-a invatat practic cum să fiu religios, nu numai într-o comunitate, ci, de asemenea, în termenii propriei mele persoane”, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.