Arheologii descopera o a doua sinagoga a Lichiei

a doua sinagoga descoperita a civilizatiei Lichia Cea de-a doua sinagoga a civilizației Lichia a fost descoperita în Finike.
Echipele de arheologi care au săpat în orașul antic Limira, în provincia mediteraneana Antalya, au anunțat descoperirea unei a doua sinagogi din perioada civilizației Lichia, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Cercetatorii au crezut initial ca lacasul de cult era un cuptor pentru sticlă, conform șefului săpăturilor, Dr. Martin Seyer de la Institutul de Arheologie din Austria. "Am găsit mai întâi o baie și o menora. După câteva studii, am aflat că a era vorba despre o sinagogă", a mai spus el.

Sinagoga din Limyra, care se află în Turunçova în districtul Finike din Antalya, este a doua descoperita în regiunea istorica Lycia, după ce prima a fost scoasa la lumina zilei in anul 2009, în orașul antic Myra, în districtul Demre al Antalyei. Limyra a fost capitala a Federației Lichia, pe care unii au numit-o prima uniune democrată (sec II inainte de Hristos).

"Am excavat o mică parte a terenului sinagogii, dar credem că ea s-a aflat pe un teren foarte mare", a spus acesta, citând legislația din timpul împăratului Theodosianus, prin care se permitea restaurarea sinagogilor existente, si nu construirea de noi lacasuri evreiești de cult.
"Aici a existat si a trait un grup mare si bogat de evrei. Sinagoga este o descoperire foarte importantă pentru evrei și pentru orașul antic Limyra. Datorită acestei sinagogi, avem sansa sa vedem Limyra și istoria acesteia".

Sapaturile vor continua în zona din jurul sinagogii, anul viitor, a declarat Seyer, adăugând că orașul antic va atrage multi turiști odata ce lucrările arheologice vor fi complete, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Licia (Lichia) a fost o regiune geopolitică în Anatolia, unde se afla in prezent provinciile Antalya și Muğla, pe coasta de sud a Turciei, și provincia Burdur.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.