Slujba Sfintei Liturghii, langa moastele Sfantului Mare Mucenic Mercurie – 2012

Sfanta Liturghie si procesiune in cinstea Sfantului Mare Mucenic Mercurie la Catedrala Arhiepiscopala Ramnic 2012 slideCredincioşii ortodocşi din municipiul Râmnicu Vâlcea au trăit in ziua de 25 noiembrie 2012, în Duminica a XXX-a după Rusalii, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfântului Mare Mucenic Mercurie şi Sfânta Muceniţă Ecaterina, o aleasă bucurie duhovnicească. La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicul Vâlcea, unde se află Cinstitul Cap al Sfântului Mare Mucenic Mercurie, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi şi diaconi condus de Părintele Protos. Sebastian Mihalcea, Eclesiarhul catedralei.

La finalul slujbei, Părintele Eclesiarh a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a elogiat viaţa şi martiriul Sfântului Mare Mucenic Mercurie. „Este o mare binecuvântare să avem în Catedrala Arhiepiscopală sfintele moaşte, odoare de mare preţ pe care trebuie să le cinstim şi ne rugăm ca şi noi să fim învredniciţi de aceeaşi bucurie, slavă şi cinste înaintea lui Dumnezeu şi a sfinţilor săi”, a spus Părintele Protos. Sebastian.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale, condusă de Prof. Marian Cristi Stroe.

După Sfânta Liturghie, racla cu Cinstitul Cap al Sfântului Mare Mucenic Mercurie a fost purtată în procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale. La fiecare din cele patru opriri a fost rostită câte o ectenie. După procesiune, numeroşii credincioşii prezenţi s-au închinat la moaştele Sfântului Mercurie.

La Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Arhiepiscopală şi la procesiunea închinată Sfântului Mare Mucenic Mercurie au participat numeroşi credincioşi din municipiul Râmnicu Vâlcea şi din împrejurimi.

Catedrala Arhiepiscopală a Râmnicului păstrează la loc de cinste ca moaşte „Capul” Sfântului Mare Mucenic Mercurie din anul 1776, când a fost adus aici de către Episcopul Partenie de la biserica „Sfântul Gheorghe” din Ocnele Mari. A stat aici până în anul 1916, când a fost transportat cu alte obiecte de cult la Moscova. În timpul Patriarhului Iustin Moisescu, a fost readus în ţară şi la solicitarea Înaltreasfinţitului Părinte Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei şi a Preasfinţitului Părinte Gherasim, Episcopul Râmnicului, „Capul” Sfântului Mercurie a revenit la Catedrala din Râmnic unde se află spre închinare până astăzi.

Alături de moaştele Sfântului Mare Mucenic Mercurie, se află şi cele ale Sfinţilor Carp Episcopul şi Teodor Stratilat, Sfinţii 5 mucenici din Samotracia şi Cuvioşii Martiri de la Mănăstirea Sfântul Cuvios Teodosie din Palestina.

Prin bunăvoinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din data de 14 noiembrie 2009, Catedrala din Rm. Vâlcea a primit în dar, cu prilejul înălţării la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Râmnicului, o icoană a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, care conţine un Engolpion cu moaştele sfântului.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Cristian Ioan Cioteanu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.