Sapaturile recente au dezvaluit o istorie mai veche a orasului-port Jaffa, decat cea amintita in Biblie

Jaffa in epoca bronzului Istoria orașului-port Jaffa este cu mult mai veche decat ni se releva prin aparitia si rolul sau in Biblie. Acum parte a Tel Aviv-ului modern, Jaffa aparea menționata în secolul XV î.Hr. in listele topografice ale faraonului egiptean Thutmose al III-lea, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.
In urma studiilor, Universitatea Johannes Gutenberg/Mainz anunta ca sezonul de vara din acest an, de munca in domeniu, a relevat dovada existentei straturilor de distrugere multiple din cel de-al doilea mileniu inainte de Hristos, precum și a artefactelor care reflectă prezența egipteana in orasul Canaanit.

Arheologii au plasat Jaffa in povestea egipteana despre Capturarea Iope, un cal-troian timpuriu, prin care sute de soldați ai lui Tutmose al III-lea au fost ascunsi în coșuri și strecurati în oraș. Povestea literară nu ar trebui să fie interpretata ca atare, dar ea poate reflecta conflictul militar dintre canaaniți rebeli și cuceritorii lor egipteni, in acest oras strategic, afirma arheologii. În perioada biblică, orașul a servit ca port important, folosit de David și Solomon, pentru importul de lemn de cedru necesar construirii primului Templu.

Proiectul Patrimoniul Cultural din Jaffa – sezonul 2012, asociat cu Mainz, UCLA, Compania de dezvoltare a Vechii Jaffa si Autoritatea Antichitatilor din Israel au clarificat rezultatele lucrărilor de excavație timpurii, intreprinse de către Jacob Kaplan, în mijlocul secolului al 20-lea.
Studierea recenta a fortificatiilor lui Ramses al II-lea al secolului XIII inainte de Hristos sugerează că portile cetatii au fost, de fapt, distruse și reconstruite de cel puțin patru ori.
Mai mult, săpăturile concentrate pe al doilea mileniu au descoperit dovezi suplimentare ale prezenței egiptene pe acest sit, inclusiv in sec XIV inainte de Hristos.
Distrugerea portilor fortificatiei din epoca tarzie a bronzului este vizibila in apropierea caramizilor de lut, arse, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.