Va fi hirotonit cel de-al 5-lea episcop american al Eparhiei Ortodoxe Carpato-Ruse din SUA

episcop carpato-rus in SUA Conform informatiilor primite din Johnstown, Pennsylvania, SUA, Pr. Grigorie Tatsis, care urmează să fie hirotonit episcop (al cincilea) american al Eparhiei Ortodoxe Carpato-Ruse din Statele Unite ale Americii (de sub jurisdictia Patriarhiei Ecumenice), a declarat pentru presa locala, in aceste zile, ca Johnstown este un loc care chiar ii place, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Hirotonirea și instalarea sa va avea loc marti, 27 noiembrie 2012, la ora 10, in Catedrala Hristos Mântuitorul, aflata la adresa 300 Garfield St., Johnstown. El îl înlocuiește pe Mitropolitul Nicolae Smisko, care a decedat in luna martie, 2011 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Înainte de a fi ales episcop, în luna iulie, acesta a vizitat Johnstown si s-a declarat impresionat de munții din zona. Localitatea ii amintea de Muntii Blue Ridge și de orașele montane din Carolina de Nord, locul sau natal.

"Îmi plac munții, iar lucrurile pe care le-am găsit în Johnstown m-au impresionat", declara Tatsis intr-un interviu telefonic din New Orleans, unde este paroh al Catedralei grec-ortodoxe Sfânta Treime și vicar al Conferinței de Vest din Atlanta.

"Am vizitat și am vazut catedrala, clădirea administrativă, seminarul și o reședință aflate in aceeasi incinta."

Desi este nerăbdător să îsi preia noile îndatoriri, Tatsis marturiseste ca drumul sau "spre preoție a fost unul lung”.

"Ca adolescent, am primit chemarea spre preoție", a spus el. „M-a maturizat, insa, lupta care a constat in alegerea între teologie și biologie”.
A absolvit in 1981 Universitatea din Carolina de Nord – Chapel Hill și, in 1989, Universitatea din Carolina de Nord.

"Am vrut sa fiu medic", povesteste acesta. "Am câștigat o diplomă de licență în biologie, dar nu am reușit de trei ori la admiterea in facultatea de medicină." Am concluzionat: "Nu cred că Dumnezeu vrea ca eu să fiu un doctor". Cu toate acestea, a lucrat timp de 21 de ani in cercetare cardiovasculara la Centrul Medical Carolina din Charlotte.

"In ani, am stat aproape de Biserică", a mai spus el.

În tinerețe, a slujit in altar și a predat mai târziu la școala de duminică, timp de 13 de ani, avand si roluri de conducere, fiind inclusiv președintele Consiliului Parohial.

După ce a luat parte la doua călătorii misionare in Alaska, marturiseste ca nu a mai putut ignora chemarea lui Dumnezeu.

"Cand serveam nevoilor celor aproximativ 100 de săteni, toti acestia fiind eschimoși, ma simțeam aproape de Dumnezeu", spune el. "După ce-a de-a doua misiune a mea, am stiut ca vreau sa fiu preot."

Tatsis a intrat la Scoala grec-ortodoxa de Teologie Sfânta Cruce din Brookline, Massachusetts, și a absolvit în 2006 cu o diplomă de master. A fost hirotonit preot la Biserica ortodoxa Buna Vestire din Atlanta, în 2007.

El nu regreta așteptarea timp de decenii pentru a deveni preot. "Ca om de știință, știu despre aspectele fizice ale inimii, și ca preot, m-am dedicat aspectelor spirituale ale inimii", a spus el.

La Liturghia care se va încheia cu instalarea sa ca nou episcop, va sluji Arhiepiscopul Demetrios al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America. El il va reprezenta pe Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului.

Co-slujitori vor fi Arhiepiscopul Antonie al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Statele Unite ale Americii, Mitropolitul Alexios de Atlanta și Mitropolitul Sava de Pittsburgh. Este asteptat sa participe si Episcopul Daniel al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Tatsis va avea in ingrijire 81 de parohii, în 13 state și in Canada. "Timp de 18 luni, eparhia a fost fără păstor", marturiseste el. "Dar a rămas unita, sub conducerea Pr. Frank Miloro și a șase preoți din Sinod, care au lucrat impreuna". Tatsis a mai explicat ca, în perioada intermediara, fără un episcop, „cel rau isi face timp sa loveasca”. "Dar credinciosii, uniti, au rămas aproape de Biserică", spune acesta – mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.-

pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.