Baptisteriu crestin antic, descoperit in Kosovo, in orasul antic Ulpiana

baptisteriu ANTIC in Kosovo O structură a unui baptisteriu antic a fost descoperit în ultima perioada intr-unul din cele mai importante sit-uri vechi din Kosovo, de către arheologii turci. Acesta este prima excavare care este efectuata de către arheologi turci în Europa.

Săpăturile turcești din Kosovo au expus recent un baptisteriu din secolul VI dupa Hristos, în orașul antic Ulpiana.

Orasul, de origine romana, a fost distrus în secolul al V-lea dupa Hristos, lucrările de excavație dezvaluind un oraș reconstruit sub domnia împăratului bizantin Iustinian.

Descoperirea rară a baptisteriul arunca o lumina asupra moștenirii creștine timpurii a națiunii celei mai tinere a Europei, și deține o semnificație suplimentară pentru situatia arheologiei turce.

Echipa Universitatii Mimar Sinan din Istanbul este prima echipa de excavare turceasca, care isi desfasoara activitatea in strainatate, în Europa, iar sezonul din 2012 a fost primul dintr-o perioada de cinci ani de săpătură.

Intr-un articol, directorul de excavari, Haluc Cetinkai si-a exprimat bucuria descoperirii digului: "În trecut, Turcia a fost o țară în care arheologii europeni efectuau excavari. Acum, toată lumea apreciază munca noastră în acest domeniu, si tot acum Kosovo ne-a invitat în țara lor”.
– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.