Inchinare la Moastele (capul) Sf Mercurie, in Catedrala din Ramnicu Valcea, in aceasta duminica (25 noi)

In aceasta perioada, in programul TV Lacasuri Ortodoxe puteti urmari un INTERVIU acordat pe aceasta tema de Protos. Sebastian!

Capul Sf Mercurie Catedrala Ramnicu Valcea În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Mercurie şi a Sfintei Muceniţe Ecaterina, duminică, 25 noiembrie 2012, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, unde se află spre închinare cinstitul cap al sfântului mucenic, va fi oficiată Sfânta Liturghie în sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

La sărbătoare sunt aşteptaţi preoţi şi credincioşi din municipiul Râmnicu Vâlcea, dar şi din împrejurimi.

Catedrala Arhiepiscopală a Râmnicului găzduieşte „Capul” Sfântului Mare Mucenic Mercurie din anul 1776, când a fost adus aici de către Episcopul Partenie de la biserica „Sfântul Gheorghe” din Ocnele Mari. A stat aici până în anul 1916, când a fost transportat cu alte obiecte de cult la Moscova. În timpul Patriarhului Iustin Moisescu, a fost readus în ţară şi la solicitarea I.P.S. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei şi a P.S.Gherasim, Episcopul Râmnicului, „Capul” Sfântului Mercurie a revenit la Catedrala din Râmnic unde se află spre închinare până astăzi.

Alături de moaştele Sfântului Mare Mucenic Mercurie, se află şi cele ale Sfinţilor Carp Episcopul şi Teodor Stratilat.

Prin bunăvoinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din data de 14 noiembrie 2009, Catedrala din Rm. Vâlcea a primit în dar, cu prilejul înălţării la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Râmnicului, o icoană a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, care conţine un Engolpion cu moaştele sfântului.

Sfantul Mercurie - moaste in catedrala din Ramnicu Valcea

Sfântului Mare Mucenic Mercurie a trăit pe vremea împăraţilor Deciu şi Valerian în anii 255 şi provenea după neam din Răsărit, fiind fiu al unui oarecare scit ce se numea Gordian. Fiindcă odată a biruit pe barbari, căci se arătase înaintea lui îngerul Domnului şi a insuflat în inima lui îndrăzneală şi bărbăţie, a fost ridicat la vrednicia de arhistrateg, adică general sau voievod. Dar pentru mărturisirea lui Hristos a stat înaintea lui Deciu şi, fiind legat de patru pari, i-au crestat trupul cu cuţitele şi l-au chinuit în nenumărate chipuri. În cele din urmă a fost adus la Cezareea Capadociei unde i-au tăiat capul. Şi aşa a luat sf. Mercurie cununa muceniciei.Când a mărturisit pe Hristos, avea douăzeci şi cinci de ani. Era voinic la trup, frumos la faţă, galben la păr, care îl împodobea şi firească rumeneală având, care strălucea pe obrazul lui(Sinaxar).

pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.