Salile de rugaciune, scoase din proiectul de lege al educatiei din Rusia

sali de rugaciune in scolile din Rusia Iaroslav Nilov, șeful Comitetului Dumei de Stat privind asociațiile publice și organizațiile religioase a propus eliminarea obligativitatii dotarii institutiilor de invatamant cu asa-zisele "camere de rugăciune", care era conținută în recentul proiect de lege adoptat în prima lectură, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

"Problema crearii așa-numitelor incaperi de rugăciune a dat nastere mai multor discutii. Am ascultat diferite puncte de vedere ale părinților, profesorilor și reprezentanților organizațiilor religioase. Preocupările oamenilor sunt ușor de înțeles. Societatea se agita pe marginea știrilor legate de încălcările drepturilor religioase ale oamenilor. Din acest motiv, cred că este oportun să se elimine modificările din Legea privind Libertatea de Conștiință și Asociatiile Religioase, care definesc procedurile de reglementare a asigurarii unor cladiri destinate ritualurilor si slujbelor religioase, de către instituțiile de învățământ, pentru a evita speculațiile excesive pe această temă", afirma Nilov.

Proiectul de lege privind educația în Federația Rusă a fost adoptat în prima lectură la mijlocul lunii octombrie 2012. Grupul de lucru al Comitetului Dumei de Stat privind asociațiile publice și organizațiile religioase, care este format din experți proeminenți și reprezentanți ai organizațiilor religioase, lucrează în prezent la o serie de amendamente pe marginea acestui proiect de lege, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.
Biserica Ortodoxă Rusă nu acceptă nici ea inițiativa crearii de camere de rugăciune în școli, conform unui raport al publicatiei Vedomosti. Vladimir Legoida, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Moscovei, a facut declaratia in cadrul unui interviu pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

El a mai adăugat, insa, că Guvernul, și nicidecum Biserica Ortodoxă Rusă, introduce modificările la prezenta lege.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.