Comisia Europeana ii cere Slovaciei sa stearga de pe o moneda aura sfintilor Chiril si Metodie si crucile de pe vesmintele acestora

moneda comemorativa slovaca Sf Chiril si Metodie Cu ocazia implinirii a 1150 de ani de la sosirea Sfinților Chiril și Metodie în Moravia Mare (in prezent, Republica Cehă și Slovacia), Republica Slovacă a decis sa lanseze in mai 2013 o monedă comemorativă, care sa ii reprezinte pe cei doi sfinti apostoli ai slavilor, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Concursul, lansat în mai 2012 de către Banca Centrală Slovacă, a fost câștigat de către gravorul Miroslav Hrici. Banca Centrala Slovaca a remarcat faptul că proiectul ales era cel care "facea referire la toate aspectele legate de istoria sosirii fratilor Chiril și Metodie din Salonic", reamintind contribuția credinței creștine la constructia țarii.

Cu toate acestea, unele state membre și Comisia Europeană au solicitat Slovaciei eliminarea unor „detalii” care se aflau pe proiectul original. Recunoasterea acestora tine de un regulament european, în special în cazurile în care un stat consideră că "proiectul de design poate provoca reacții adverse în rândul cetățenilor săi". In cazul de fata, elementele care trebuia sa fie indepartate sunt… aurele ambilor sfinți și crucile care le împodobesc vesmintele.

„Sunt mai multe simboluri religioase pe care Slovacia trebuie să le retragă, "conform principiului neutralității religioase", a declarat Banca Centrala Slovaca, in urma cu cateva ore. În cele din urmă, nu mai rămâne decat crucea bizantina dubla, purtata de cei doi sfinți, simbol național slovac care împodobeste deja monedele de 1 € și 2 € în Slovacia.

Decizia a provocat agitație într-o țară profund catolică: în ciuda anilor de Comunism, 62% dintre slovaci sustin ca sunt catolici.

"Aceasta este o lipsă de respect față de tradiția creștină europeană", a răspuns părintele Jozef Kovacik, purtătorul de cuvânt al Episcopilor Slovaciei, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.