Descoperirea unui rezervor de apa imens, din perioada Primului Templu, rastoarna teoriile anterioare

Rezervor de apa descoperit din perioada Primului Templu Arheologul Autoritatii Antichitatilor Israeliene si a Ierusalimul, Eli Sukron, a anunțat descoperirea unui rezervor de apa imens din perioada Primului Templu, care remodeleaza intelegerea noastra fata de aceste sisteme de apă si de dirijarea apei în perioada Primului Templu din Ierusalim, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Capacitatea rezervorului cioplit in roca, tencuit, este de peste 8.000 de metri cubi, primul ca marime și natură descoperit, din perioada Primului Templu al Ierusalimului. Anterior se credea ca sistemele antice de apă se concentrau pe accesul la Ghihon, care ar fi fost posibil in Ierusalim prin intermediul bratului Warren, Tunelului Ezechia și Canalului Siloam, in perioada Primului Templu. Dimensiunea mare a rezervorului, cuplat la rezervoarele mai mici din zona, sugerează insa ca apa era destul de disponibila pentru populația urbană.

Conform Bibliei ebraice, Primul Templu din Ierusalim a fost construit sub regele Solomon și perioada lui se intinde pana la distrugerea Templului de catre regele babilonian Nabucodonosor, in sec VI, inainte de Hristos. Rezervorul a fost descoperit in timpul examinarii unui canal de drenaj din perioada celui de-Al Doilea Templu, care conducea, printre structurile de roca cioplita, spre rezervor. Rezervorul se află mai jos de Robinson Arch, și este una dintre cele mai mari structuri din zona.

În comunicatul de presă, dr. Tvika Tsuk, arheologul șef al Autoritatii Naturii și Parcurilor, a declarat ca ipsosul era utilizat in perioada primului Templu, iar rezervorul prezinta caracteristici si parti similare cu sistemele de apă contemporane, cum ar fi cel din Bet Shemesh. El a sugerat că acest rezervor ar fi fost folosit pentru activitatea de zi cu zi de pe Muntele Templului, precum și pentru scăldatul pelerinilor si pentru băut, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.