Sperante noi pentru salvarea Manastirii istorice din Karpasia, unde Sf. Ap. Andrei a atins pentru prima oara pamantul cipriot

Manastirea Sf Andrei din Karpasia Cipru

Planurile succesive de renovare a istoricei Manastiri a Sfantului Apostol Andrei, din Karpasia, Cipru, dureaza de mai multi ani, dar toate au dat peste problema unui administrator al lucrarii sau a sponsorilor, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Între timp, unul dintre cele mai importante sit-uri greco-ortodoxe religioase din Cipru risca sa se prabuseasca, pericolul crescand cu fiecare an.

La opt luni dupa o noua impulsionare pe tema ajungerii la un acord vizavi de situatia clădirii istorice, discuțiile cu Organizația Națiunilor Unite si cu Biserica din Cipru se apropie de sfarsit, dupa cum a declarat, in aceasta saptamana, co-președintele comisiei bi-comunitare tehnice privind patrimoniul cultural, Takis Hagimetriu. El le-a transmis Națiunilor Unite, ca membrii greci și ciprioți turci ai comitetul tehnic bi-comunitar au cazut cu toții de acord și s-au "formulat termenii acestei actiuni" cu Biserica.

"Calea este deschisa", a mai declarat acesta.

Construita in cinstea Sfantului Apostol Andrei, acolo unde se stie ca acesta a atins pentru prima oara pamantul cipriot, cu talpile sale, pe coasta accidentata a Karpasiei, biserica in sine este mai veche cu 5 secole decat cladirile, care sunt datate din secolul XIX. În 1966, cladirilor le-au fost adaugate mai multe camere, din beton-armat, la partea lor superioara, in speranta ca vor fi folosite pentru cazare. Acestea au fost prea grele pentru clădirile vechi pe care se sprijineau și structura generala s-a slabit foarte tare. S-au mai adaugat si deceniile de neglijare, datorita invaziei turce, astfel incat necesitatea renovarii este in prezent o problema absolut crucială.

Cu toate acestea, au existat multe pretentii pana la a se stabili un acord intre partile participante la discutii.

Un plan initial se alcatuise inca din anul 2003, de catre Biroul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiectare, acesta urmand sa fie finantat din fonduri americane, dar impunea demolarea camerelor superioare, astfel ca politicienii ciprioți greci nu au fost de acord cu planul și au respins oferta.

În 2005 și 2009, s-a anuntat din nou ca lucrările ar începe, în urma unui studiu al Universitatii Patras, dar si acest anunt s-a dovedit a fi fals, apărand neînțelegeri privind administrarea proiectului.

Alte eforturi pentru a restabilirea complexului au mai existat, de asemenea, dar au eșuat rand pe rand, pentru că, uneori, se cerea ca Biserica să renunțe la dreptul de proprietate.

În 2010, de exemplu, Arhiepiscopul Hrisostomos al II-lea a respins recomandarile ONU de a permite organizatiei religioase cipriote turce EVKAF sa supravegheze lucrarile de restaurare a mănăstirii, deoarece acesta considera ca propunerea echivala cu renunțarea la dreptul de proprietate al Bisericii, asupra manastirii.

"Am fost foarte categoric si am spus ca, mai degrabă, vad prabusita Manastirea Sfantului Apostol Andrei, decat sa accept ca acest monument sa apartina EVKAF", declara el in noiembrie 2010.

Primatul a mai spus că autoritățile de la nord au "împiedicat în mod constant întreținerea" mănăstirii, cu scopul de a distruge patrimoniul grec și creștin.

Dar, în luna februarie, comisia tehnică a anunțat că restaurarea mănăstirii, pe baza studiului Universitatii Patras va începe.

Comitetul bi-comunitar tehnic a fost creat în aprilie 2008, pentru a proteja patrimoniul cultural al insulei si a renovat, de atunci, monumente religioase, de pe ambele părți ale liniei de demarcație, inclusiv Biserica Ayios Armolaos din Kyrenia, Biserica Sf Mamas din Lapithos. Moscheile Tophan Mescit și Akaki din Nicosia sunt renovate și alte 11 proiecte sunt in desfasurare, a mai explicat Hagimetriu.

"Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a solicitat trei lucruri, în martie – durata, costuri si un plan, pe care i le-am dat, desigur, cu o oarecare întârziere, în octombrie", a spus el.

Comitetul este acum gata sa isi continue efortul care va dura doi ani de zile si care costa 1.1 milioane euro, de renovare a bisericii, dar se așteaptă să se vadă ce linii directoare impune ONU vizavi de finanțarea restaurarii, explica Hagimetriu.

"Parteneriatul cu Programul pentru Viitor, este gata să pornească de la ipoteza că Biserica va asigura fondurile", a spus Hagimetriu. Dar chiar dacă Biserica decide ca nu are fonduri, comisia va continua demersurile, a spus Hagimetriu.

"Noi nu vrem ca proiectul să fie amânat. Dacă Biserica ne spune ca nu are bani, atunci putem include Manastirea Sfantului Apostol Andrei in randul altor proiecte, pentru care avem fonduri sau pentru care putem obtine finanțare din partea Uniunii Europene", a mai spus el, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.