Ieri, s-au turnat ultimii stalpi din acest an, la constructia bisericii Sfintei Manastiri Halmyris – Sfintii Epictet si Astion

Stalpii Manastiri Halmyris foto Lacasuri Ortodoxe 9 noiembrie 2012 Ieri, vineri, 9 noiembrie 2012, s-au turnat ultimii stalpi, din acest an, la constructia bisericii Manastirii Halmyris, Murighiol – Tulcea.

Inca de la primele ore ale diminetii, odata cu inceperea Sfintei Liturghii, la orele 5:00 (fiindca viata gospodareasca a vietuitorilor manastiri trebuie sa inceapa foarte matinal – cresterea animalelor, agricultura, constructii…), credinciosii erau prezenti in micul paraclis al manastirii, acolo unde se savarsesc slujbele din cursul saptamanii si de seara, cand nu sunt sarbatori, pentru a participa la slujba si a se inchina la o particica din moastele Sfantului Ierarh Nectarie (sarbatorit chiar in aceasta zi).

Stalpii Manastirii Halmyris 9 noiembrie 2012

Dupa incheierea slujbei si dupa ce cei prezenti s-au spovedit si s-au impartasit in marea lor parte, o echipa de muncitori de la o firma de betoane a sosit in curtea sfintei manastiri, cu mai multe betoniere pentru a turna si ultimii stalpi din acest an, pentru care manastirea si credinciosii, sustinuti si de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, a strans de mai multe luni materialele necesare. (Vezi actiunea de strangere de fonduri pentru armatura de fier, dand click aici! Participa si tu!)

Reprezentantii din administratia Lacasuri Ortodoxe au fost prezenti la fata locului, alaturi de Pr. Staret Iov, si relateaza:

"Incepand cu orele 10:00 a inceput turnarea stalpilor din apropierea Sfantului Altar, ai naosului viitoarei biserici. Amatura acestora era deja pregatita de echipa de fierari-betonisti si, de asemenea, cofragul de lemn si schelele care inconjoara cofragele, necesare manipularii betonului.

Cativa muncitori si cateva auto-betoniere cu auto-pompa si vibratoare au reusit ca, pana la orele 12:00, primii 7 metri din ultimii stalpi care vor mai putea fi turnati in acest an sa fie gata. Turnarea lor a avut loc in etape succesive, de cate un metru inaltime, pentru ca betonul sa fie bine compactat si sa nu exercite o presiune prea mare in cofrage. S-a revenit, pe rand, pentru fiecare metru, la fiecare stalp. este o metoda practicata frecvent, desi impune manevre putin ingreunate." – informeaza Ing. proiectant Catalin Ion, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

"Ma bucur ca s-a reusit turnarea acestor stalpi, astazi, cand, se vede, Sfantul Nectarie, ale carui moaste se gasesc in sfanta noastra manastire, un sfant ortodox mai recent, alaturi de moastele celor mai vechi sfinti descoperiti in tara noastra, intregi, Sfantul Epictet preotul si Sfantul Astion Monahul, ucenicul acestuia, ne-au ajutat. Toti sunt doctori fara de arginti si puternic vindecatori. Ne sunt aproape si se vede cum Dumnezeu lucreaza in mod minunat prin ei si prin oameni. Uitati, pana astazi, au tot fost diverse amanari. Ba timpul, ba oamenii sau fondurile nu ne-au permis turnarea. De trei saptamani asteptam sa se intample ceea ce am vazut cu totii astazi. Desigur, de cand am inceput actiunea ridicarii stalpilor, multi dintre acestia, respectiv cei de la intrarea in viitoarea biserica, fusesera deja turnati, alaturi de cateva ziduri pe care le strajuiesc. Ne-am ridicat pana la nivelul cafasului, practic. Acum, vor mai ramane stalpii din zona Sfantului Altar. Fondurile stranse pana la aceasta data ne-au ajutat cu fierul, credinciosii ne-au sprijinit si ei si s-a realizat ceea ce vedeti. Actiunea trebuie sa continue si speram in sustinerea credinciosilor Bisericii noastre. Totul se face cu greutate, cu ravna si cu credinta, iar Dumnezeu ne ajuta! Ii invit pe toti cei ce vor sa se alature actiunii sau sa continue alaturi de noi lucrarea, sa ne sprijine dupa putinta, in continuare, pentru a ridica impreuna Casa Sfintilor, a celor mai vechi sfinti cu sfinte moaste intregi descoperite la noi in tara: Sfintii Epictet si Astion." – pr. Protos. Ieromonah Staret Iov.

In urmatoarele zile, in programul TV Lacasuri Ortodoxe, toti cei ce ne-au fost aproape in aceasta actiune, ctitori ai sfintei biserici, se vor putea bucura de imagini video surprinse in timpul lucrarilor amintite mai sus, ieri, 9 noiembrie 2012.

Celor ce vor sa fie in continuare aproape de manastire si sa participe impreuna cu noi la ridicarea acestui lacas ortodox, le reamintim ca, dand CLICK AICI, pot fi la curent cu lucrarile amintite mai sus, si pot gasi contul destinat actiunii. Incepand de acum, vor fi adunate fonduri pentru achizitionarea de materiale necesare ridicarii ultimilor stalpi. Toate fondurile, INTEGRAL – chiar fara comisione bancare – intra in conturile manastirii. De asemenea, participarea cu materiale de constructii este la fel de bine venita. Va multumim tuturor!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.