Te Deum: Liceul de Arte Victor Giuleanu din Valcea / 2012

Te Deum - Liceul de Arte Victor Giuleanu - Valcea 2012Liceul de Arte „Victor Giuleanu” din municipiul Râmnicu Vâlcea a îmbrăcat in ziua de 9 noiembrie 2012, haine de sărbătoare. Festivitatea a fost prilejuită de împlinirea a 55 de ani de învăţământ artistic în Râmnicu Vâlcea, dar şi 98 de ani de la naşterea celui căruia îi poartă numele, patronul spiritual, muzicologul Victor Giuleanu.

Cu această ocazie, la instituţia de învăţământ, a fost oficiată o slujbă de Te Deum, de către Părintele Constantin Cîrstea, consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. După slujbă, părintele consilier a rostit un cuvânt dedicat momentului festiv.

„Orice aniversare este un moment de bucurie şi de înălţare sufletească, o adevărată sărbătoare, dar şi un moment cu deosebite semnificaţii de o mare încărcătură emoţională, întrucât ea presupune ziua în care se face bilanţul celor realizate până astăzi şi totodată se fac noi angajamente şi proiecte de viitor pentru orice om. Acest moment solemn ne dă nouă posibilitatea să acceptăm ca o zi aniversară să fie sărbătorită în mod festiv cu cei care suntem contemporani evenimentelor de mare însemnătate şi doresc să ne fie alături. Cu atât mai mult când o instituţie a acestei urbe îşi aniversează un moment deosebit al existenţei. În glastra celor 55 de trandafiri, cu care a parfumat năzuinţele învăţământului râmnicean, în duh şi spirit românesc, să se adune încă mulţi ani, tot mai frumoşi şi rodnici, pe măsura distinselor vrednicii pe care cu fapte şi rezultate frumoase le înscrie în istoria învăţământului vâlcean. Acest gând, exprimat prin cuvânt, este un smerit gest de recunoştinţă, cu prilejul acestei aniversării, şi în acelaşi timp o rugăciune înălţată către Preamilostivul Dumnezeu, să dăruiască acestui liceu ani bogaţi şi rodnici, cu rezultate frumoase şi să fie în continuare izvor de lumină pentru generaţiile viitoare, contribuind din plin la descoperirea şi promovarea valorilor artistice ale acestui neam.”, a spus părintele consilier Constantin Cîrstea.

După serviciul religios, manifestarea a continuat în Sala Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu”, din Rm. Vâlcea, unde au fost rostite alocuţiuni de către distinşii invitaţi şi a fost prezentat un program artistic de către elevii liceului de artă.

La manifestare au fost prezenţi şi au susţinut alocuţiuni: Ing. Emilian Frâncu, Primarul Râmnicului, Ing. Mircea Nadolu, Prefectul judeţului Vâlcea, Prof. Remus Grigorescu, Inspector Şcolar General Adjunct al ISJ Vâlcea, Ing. Romeo Rădulescu, consilier judeţean, Prof. Algina Tricuţă, Directorul Liceului de Arte din Râmnicu Vâlcea, oficialităţi culturale, cadre didactice, muzicieni şi elevi.

Muzicologul şi profesorul universitar Victor Giuleanu s-a născut pe data de 11 noiembrie 1914, în localitatea Stroeşti, judeţul Vâlcea. Cursurile liceale le-a urmat la Liceul „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea. A urmat Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti între 1935–1941, avându-i ca profesori pe Ion Chirescu, Alfonso Castaldi, Dimitrie Cuclin, Constantin Brăiloiu, George Breazul, Ştefan Popescu, Ion Ghica. În perioada 1945-1946 a urmat cursurile Seminarului Pedagogic Universitar „Titu Maiorescu” din Bucureşti. În perioada 1948-1952 este student la Facultatea de Drept din Bucureşti. A fost profesor de muzică la Liceele „Gheorghe Lazăr” şi „Matei Basarab” şi asistent la Facultatea Muncitorească din Bucureşti. Maestrul Victor Giuleanu a fost şi dirijor al Ansamblului Artistic „Ciocârlia”, cu care a întreprins numeroase turnee în ţară şi peste hotare. Din anul 1991 a înfiinţat Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Spiru Haret”, fiind decan până în anul 1999, şi care îi poartă numele. I-au apărut foarte multe lucrări didactice: Tratatul de teorie a muzicii (1962), Ritmul muzicii, Teoria ritmului etc. A primit titlul de Doctor „Honoris Causa” al Federaţiei Universitare Internaţionale din oraşul Missouri, S.U.A. În anul 1999, profesorul universitar doctor Victor Giuleanu a fost propus Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru atribuirea titlului de Cetăţean de Onoare al Râmnicului, distincţie pe care a primit-o. În data de 23 decembrie 2006 a decedat, lăsând un gol imens în viaţa muzicală românească.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Arhid. Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.