Comunicatul celei de-a III-a Adunari a Episcopilor Ortodocsi canonici din Oceania. Apel in sustinerea Episcopiei de Ohrid

Cea de-a Treia Adunare a Episcopilor Ortodocsi din Oceania Sydney 2012 Membrii celei de-A Treia Adunari a Episcopilor Ortodocși Canonici din Oceania au avut din nou posibilitatea de a se întâlni, în Sydney, in ultimele zile, sub președinția IPS Arhiepiscop Stelian de Australia, informeaza serviciul specializat de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe. Adunarea a început cu o rugăciune, la Oficiul central al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din Australia, in Redfern.

Au fost prezenți: Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Stylianos (Patriarhia Ecumenică), Preasfințitul Episcop Irineu (Biserica Sarba), Preasfințitul Episcop Mihail (Biserica Română), Înaltpreasfințitul Mitropolit Amfilohie (Patriarhia Ecumenică – Noua Zeelandă), Preasfințitul Episcop Ezechiel (Episcop-vicar), Preasfințitul Episcop Serafim (Episcop-vicar), Preasfințitul Episcop Nikandros (Episcop-vicar), Preasfințitul Episcop Iakovos (Episcop Vicar), Părintele Mihail Protopopov (reprezentant al IPS Mitropolit Ilarion al Bisericii Ortodoxe Ruse) și Părintele Mihail Smolinec cu Pr. Vladimir Lulka (reprezentanti ai IPS Arhiepiscop Ioan de Parnasu, al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din diaspora).

Episcopii au continuat lucrările celei de-A Doua Adunari, desfășurata la Sydney în luna octombrie a anului trecut, tinand cont de provocările pastorale cu care se confruntă Bisericile, si prezentand rapoarte ale Comitetelor relevante, observând cu plăcere progresul inregistrat în următoarele domenii:

– realizarea unei intalniri a Sinaxei ierarhilor și clerului din toate jurisdicțiile canonice, in ziua de luni, 30 aprilie 2012, la Melbourne, în scopul promovarii relațiilor frățești, ducand la îndeplinire deciziile Adunării la nivel local. S-au realizat deja planificari ale unor astfel de Sinaxe, in Sydney si Auckland (Noua Zeelanda), cu anticiparea ca acestea vor mai avea loc si în alte orașe mari din Australia;
– sărbătoarea aniversarii a 1700 de ani de la Edictul din Milano (2013), care în mod istoric asigura toleranța religioasă, având în vedere că libertatea religioasă de astăzi este contestată. În aceeasi idee, s-a alcatuit o subcomisie sub președinția Preasfințitului Episcop Serafim;
– infiintarea Consiliului de Capelani Crestin-Ortodocsi din Victoria și numirea ulterioară a primului sau coordonator, Daniel Bellis;
– Adunarea din 22 martie 2012 a formulat prima declaratie in Comitetul permanent al Senatului pentru Afaceri Juridice și Constituționale, în Canberra, privind Amendamentul legat de Egalitatea Casatoriei;
– s-a inceput constructia unui site web oficial al Adunării, care "sa ofere informatii fidele despre activitatea Adunarii, inclusiv un catalog al clerului ortodox canonic din Oceania și parohii, acesta apropiindu-se de finalizare.

Adunarea a fost în unanimitate de acord că:

În comun cu Bisericile Mama, această Adunare va stabili o practică comună pentru primirea crestinilor ortodocsi aflati in circumstante nesigure și/sau non-canonice bisericești, Adunarea criticand pedeapsa cu închisoarea, ilegală, a Arhiepiscopului Jovan de Ohrid și Mitropolit de Skopie și persecutarea continuă a membrilor Arhiepiscopiei de Ohrid și a membrilor familiei acestuia.
In plus, Adunarea solicită Guvernului Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei să il elibereze imediat pe Arhiepiscopul Jovan, să înceteze și sa se abțina de la persecutarea Arhiepiscopiei de Ohrid, facand in acelasi timp un apel la credincioși, să se alăture în rugăciune, în numele Arhiepiscopului Jovan, mai informeaza in exclusivitate pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, Serviciul specializat de prea Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.