Canonizare la Kiev: Sfanta Maica Stareta Sofia (Grinieva)

sfanta sofia grinieva În timpul Sfintei Liturghii oficiate de către Mitropolitul Vladimir, in Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Kiev, duminica, 21 octombrie 2012, Stareța Sofia (Grinieva), mutata la Domnul in anul 1941, a fost canonizata in randul sfintilor ortodocsi locali, informeaza Serviciul specializat Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.
Datele de cinstire a sfintei sunt: 24 martie (ziua nasterii sfintei) și 28 aprilie (ziua descoperirii moaștelor sale).

Maica Sofia s-a nascut in Moscova, în anul 1873.
Inca de cand era fata, unul dintre staretii Optinei i-au prezis că va deveni stareța unei mănăstiri. După scoala din Moscova, apoi dupa cea din Kiev, a intrat la Conservatorul din oraș, unde s-a distins prin talentul ei. Imbolnavindu-se foarte grav, i s-a propus o deplasare in Elvetia. Înainte de această lungă călătorie, prietena sa, Maica Ana, stareța mănăstirii Sfintei Treimi, a invitat-o sa ramana cu ea. Dar sanatatea fetei s-a înrăutățit, incat parea că era pe moarte.

Capelanul mănăstirii a impartasit-o, dupa care fata a adormit. Spre surprinderea surorilor din manastire, desi isi pierduse puterea de a mai vorbi, aceasta si-a recuperat-o a doua zi, incepand sa isi revina cu totul.

După această minune, Sofia a decis, avand varsta de 22 de ani, sa intre in Mănăstirea Sfintei Treimi.

A mers la Manastirea dedicată icoanei Maicii Domnului numită "Bucurie și Mangaiere", aflata în regiunea Kaluga.

În 1912 (1913), a fost numita stareța a Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Kiev. După ce bolșevicii au venit la putere, Stareta Sofia, în 1923, a plecat cu unele surori la Irpen, la marginea Kievului. Stareta a fost arestata de trei ori: în 1924, 1928 și 1931.

În timpul interogatoriului din anul 1932, aceasta declara: "Am încercat să evit conversațiile politice, deoarece cred că clericii nu ar trebui să se ocupe de politica. Cat despre directia comunista, consider ca este o mișcare anti-creștina, opusa ideilor creștine și, din punctul meu de vedere, toți clericii și credincioșii cu adevărat creștini trebuie să aplice în viețile lor ideile Creștinismului, altele decat cele ale Comunismului…".

Stareta Sofia a fost ulterior condamnata, din motiv ca "ar fi întemeiat o mănăstire cu maici ilegale și ucenice pe care le-ar folosi in scopul unor agitatii sistematice contra-revolutionare în randul populației". Eliberata in anul 1932, avand o stare de sanatate precara, rezultata in urma detentiei, a fost condamnată la exil în anii de foamete. După multe încercări, lipsita de orice venit și fiind grav bolnava, s-a mutat la Domnul, in anul 1941, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.