Memorie veşnică! Mitropolitul Ilyas Kurban – “Privighetoarea Antiohiei”

Mitropolitul Ilyas (Kurban) Arhiepiscop de Tripoli şi al-Koura, fostul slujitor la Biserica Sfântul Gheorghe din Boston şi cel mai înalt-membru al Sfântului Sinod al Antiohiei (care a slujit ca Mitropolit din 1962 până în prezent), s-a mutat la Domnul în ziua de joi, 30 iulie 2009. Ilyas a fost cunoscut sub numele de “Privighetoarea Antiohiei” (AUDIO VIDEO) pentru frumuseţea şi caracterul cântărilor şi compoziţiilor sale.
Necrolog:
„Scumpă este înaintea Domnului moartea cuvioşilor Lui.” Psalm 115:6
Mitropolitul Ilyas (Kurban) s-a născut în Ain-Sindyaneh la sfârşitul lui 1920. Şi-a pierdut tatăl, încă de pe când era copil. A început viaţa în Biserică, la o vârstă foarte fragedă, la Mânăstirea Sfântul Ilie din Showaia şi, ulterior, s-a înscris la Seminarul Balamand lângă Tripoli, Liban. A fost înzestrat cu o voce îngerească şi a excelat în muzică bizantină. După ce a părăsit Seminarul Balamand, s-a înscris la Scoala Ortodoxă Asiya din Damasc, unde a obtinut Diploma de Bacalaureat. De la Damasc a venit în Beirut pentru a trăi în Episcopia Ortodoxă sub Mitropolitul Elia (Saleeby).
În acest timp, în Beirut s-a înscris la Universitatea Americană, unde a obţinut Masteratul în istorie. Teza sa a fost Criza Antiohiană din 1898-1899. La începutul anului 1950 a părăsit Beirutul pentru Statele Unite ale Americii, unde a locuit cu Mitropolitul Antony (Bashir) şi a studiat la teologie, în cadrul Seminarului Sfântul Vladimir, reuşind obţinerea unei diplome de master în teologie. La sfârşitul anului 1950, el a fost hirotonit preot de către Mitropolitul Antony (Bashir) şi încadrat în rândul preoţilor Parohiei Ortodoxe Antiohiene Sfântul Gheorghe din Boston, Massachusetts. În 1961, a fost ales Mitropolit, de către Sfântul Sinod al Antiohiei şi, la începutul lui 1962, a fost numit Mitropolit de Tripoli, Al-Koura. A lucrat neobosit în această Arhiepiscopie 47 de ani. S-a distins prin organizarea mai multor coruri syro-bizantine care au îmbogăţit viaţa spirituală a Patriarhiei Antiohiei.
A fost iubit de către creştini şi musulmani deopotrivă, şi a contribuit mult la dialogul dintre creştini şi ne-creştini. A înfiinţat mai multe instituţii în cadrul Arhiepiscopiei şi a lăsat în urmă multe înregistrări, care sunt cea mai mare moştenire.
Mitropolitul Ilyas este plecat, dar ecoul vocii sale va rămâne in urechile generaţiei ortodoxe din prezent, precum şi în ale mutor generaţii de acum încolo. Memoria lui, într-adevăr, este veşnică!
+ IPS Mitropolit Philip (Saliba)
