publicat în: Arhivă

Atomic: Teologia se va preda, de acum, si la… Universitatea de Fizica Nucleara

Universitatea Națională de Studii Nucleare Rusia Universitatea Națională de Studii Nucleare din Rusia va preda cursuri de Teologie, în timp ce Biserica Ortodoxă Rusă pregătește un document privind relatia dintre credință și știință, informeaza Serviciul specializat de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Una dintre cele mai prestigioase școli științifice din Rusia, Universitatea Națională de Studii Nucleare, este pe cale sa deschida un nou departament, dedicat… studiilor teologice.
Vestea a fost anuntata de Revista Forbes, dar s-a raspandit repede in media locala, provocând imediat unele controverse. Inițiativa, se pare, a apartinut Universitatii, dar multi vad deja in acest moment încă un pas "invaziv” al Bisericii Ortodoxe Ruse în societate. Climatul este oricum unul tensionat, în relațiile dintre Patriarhia Moscovei și societatea civila, după cazul Pussy Riot.

Departamentul va fi prezidat de către Mitropolitul de Volokolamsk, Ilarion, presedinte al Departamentului Sinodal pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei.
Protopopul Vladimir Smalii, membru in conducerea studiilor postuniveristare ale Bisericii, a explicat că ideea unui departament teologic apartine exclusiv Universitatii și datează din anul 2010, din timpul unei vizite a Patriarhului Kirill.
În trecut, Universitatea Națională de Studii Nucleare a predat cursuri de fizica pentru seminariștii ortodocși, de astronomie si chimie, iar acum oamenii de știință creștini, in spirit de "reciprocitate", asigura cursuri de Istoria Bisericii, de Dogma si Cultura Religioasa. Ele sunt, cu toate acestea, cursuri neobligatorii și Universitatea a declarat că nu le va interzice elevilor sa isi exprime opinii diferite și contrare, credințele religioase nefiind un factor de discriminare pentru accesul la cursuri.

Conform publicatiei Izvestia, Biserica pregătește un document intitulat "Echilibru între credință și știință", iar departamentul nou de Teologie ar trebui să vina in ajutorul studenților, oferindu-le acestora o viziune mai puțin maniheistă asupra realității", conform careia credința și rațiunea nu sunt neapărat în contradicție, a mai explicat Patriarhia, informeaza LONews.