publicat în: Arhivă

Istorica Manastire Varagavank – Yedi Kilise – din Turcia va fi restaurata

Manastirea Varagavank Artistul canadian din Istanbul, Raffi Bedrosyan, care a contribuit la restaurarea bisericii Surp Giragos din Diyarbakir a facut in ultimele ore o noua declaratie, in cadrul careia a formulat un anunt important, imbucurator pentru comunitatea armeneasca, informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Bedrosyan a spus ca speră să restaureze Manastirea istorica Varagavank, situata în provincia estică Van, a Turciei.

"Atât Ankara cat și Van au convenit să lanseze proiectul de restaurare a vechii manastiri, dar obstacolele sociale și naturale au întârziat procesul. Ne dorim sa restauram aceasta biserică, prin eforturile de cooperare ale experților, atât turci cat si armeni", a declarat Bedrosyan.

Mănăstirea armeana Varagavank, cunoscuta si sub numele de Yedi Kilise ("Șapte Biserici"), a fost in trecut mânăstirea cea mai mare si cea mai bogată cunoscută in Vaspurakan, aici aflandu-se si resedinta Arhiepiscopului de Van. Manastirea se afla în apropierea versantului sudic al muntelui Varag (numit acum Erek Dağı), la aproximativ 10 Km sud-est de orașul Van.

Regele Senekerim-Hovhannes de Vaspurakan se spune că a fondat mănăstirea, spre începutul domniei sale (1003-1022), dar au existat cladiri religioase pe sit înainte de această dată, mai informeaza LONews.