Traseu si organizare: Procesiunea Calea Sfintilor – Patriarhie 2012

pelerinaj calea sfintilor - preluare foto basilica În prima zi a manifestărilor dedicate hramului Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, miercuri, 24 octombrie 2012, credincioşii din Bucureşti şi nu numai sunt aşteptaţi să participe la tradiţionala procesiune Calea Sfinţilor. Sfintele Moaşte vor fi însoţite de numeroşi preoţi şi diaconi.

Mai multe informaţii a oferit pentru TRINITAS TV, Părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier administrativ bisericesc: 'Preoţii au fost convocaţi ca la ora 11:30 să participe la acest pelerinaj. Un grup de pelerini va pleca de la Catedrala Patriarhală, iar alt grup de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou. De la Catedrala Patriarhală vor pleca preoţii din Protoieriile I şi II Capitală, din Protoieria Ilfov Nord şi monahii de la Mănăstirile Cernica, Plumbuita şi Darvari, iar de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou vor pleca în procesiune preoţii din Protoieria III Capitală, din Protoieria Ilfov Sud şi preoţii de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor. Cei de la Catedrala Patriarhală vor însoţi moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, iar de la Catedrala Mitropolitană vor fi purtate în procesiune moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Preoţii în timpul pelerinajului vor purta veşmintele aurii special confecţionate pentru aceste evenimente din viaţa Bisericii, iar pe credincioşi îi îndemnăm să participe cu icoane şi flori. De asemenea, le aducem la cunoştinţă că au fost editate mai multe cărţi de acatiste ale sfinţilor, în special ale sfinţilor a căror prăznuire se face. De aceea, considerăm că este un bun prilej să se folosească duhovniceşte de acestea şi până vor ajunge la racla sfântului să se închine să citească acatistul sfântului şi să mediteze la viaţa şi la faptele sfântului'.

Pelerinii sunt rugaţi să aştepte în ordine la rând pentru a săruta cinstitele moaşte, urmând ca apoi să poată lăsa după trebuinţă acatistele şi pomelnicele la baldachinul din curtea Catedralei.

'Ca şi în anii trecuţi preoţii sunt implicaţi în slujbele care vor avea loc în perioada 25-28 octombrie, fiind rânduiţi pe zile şi pe protoierii să participe la aceste sfinte slujbe. Îi invităm pe toţi preoţii care au fost convocaţi prin protoierii să participe în zilele rânduite la sfintele slujbe. De asemenea, credincioşii care doresc să participe la sfintele slujbe să fie cuviincioşi, responsabili şi conştienţi de locul şi momentul în care se află. Deoarece sunt mulţi pelerini din afara Capitalei, bucureştenii trebuie să fie gazde bune, generoşi şi îndrumători ai celorlalţi pelerini ca aceştia să se simtă bine în aceste zile. De asemenea, îi îndemnăm pe pelerinii care doresc să lase pomelnice să le pregătească din timp şi să le lase la locul special amenajat de la racla sfântului'.

Tot cu prilejul hramului, lăcaşurile de cult din centrul Capitalei şi zona adiacentă vor fi deschise zi şi noapte.

Centrul de presa al Patriarhiei Romane

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.