Catolicii expun postere anti-crestine in Denver

potser sovietic anti-crestin Conform informatiilor primite din Denver, Colorado, aproximativ 40 de postere de propagandă comunista împotriva Creștinismului, din timpurile sovietice, vor fi afisate la catedrala catolica din oras, ca parte a unei expozitii dedicate libertatii religioase.

"Aceste postere ne reamintesc că societățile se pot transforma dramatic, atunci când au de-a face cu secularismul radical, care se manifestă prin atitudine anti-creștină… Il veti vedea în toată urâțenia lui, prin prisma acestor postere", anunta Rev. Doug Grandon, in urma cu cateva ore.

Posterele afișate la Catedrala fac parte din colectia Rev. Grandon, vicar parohial la parohia St. Thomas More, în Centennial, Colorado.

Revoluția din octombrie 1917 din Rusia a dus la ascensiunea unui guvern ateu, comunist, in Uniunea Sovietică, care spera in eradicarea religiei, din imperiul său.

Pentru a reusi acest lucru, guvernul a produs mii de afișe de propagandă, diferite, care denigrau Crestinismul, si pe care Comitetul Central Sovietic le descria în 1931 ca fiind "un instrument puternic în reconstrucția individului, a ideologiei lui, a felului lui de viață, a activitatii sale economice".

Între 1919 și 1922, 7.5 milioane de astfel de postere au fost distribuite în Uniunea Sovietică. In 1930, s-au realizat peste 250.000 de exemplare ale unui poster. Posterele de propagandă au continuat sa fie realizate si in 1983. Ele reprezentau viziunea bolsevica asupra lumii. Guvernul sovietic a mai produs, de asemenea, desene animate și cărți poștale anti-religioase.

Posterele conțin imagini cu Lenin care zdrobea clericii la pamant, cu preoți ipocriți și cu creștinii ca niște oi, jecmăniti de preoții lor.

Un poster din 1965 prezenta o femeie tânără care isi arunca iconițele, în timp ce se uita la un satelit în spațiu, la televizor. Posterul spune: "lumina strălucitoare a științei a dovedit ca nu exista Dumnezeu".

Rev. Grandon a descoperit primul sau poster intr-un târg de vechituri din Moscova, în anul 1999. El crede ca afișele sunt importante pentru cei de astazi din Colorado, insemnand "un avertisment că acest lucru s-ar putea întâmpla din nou. În cazul în care nu respectati libertatea de religie, prin agresivitatea secularismului, acest lucru s-ar putea întâmpla din nou".

"Dacă uităm aceste exemple oribile istorice, și dacă vom deveni letargici în implicarea noastră politică, in rugăciunile noastre, în practica noastră religioasa, cultura noastră ar putea sa dispara. S-ar putea întâmpla chiar aici". Guvernul comunist al Uniunii Sovietice a suprimat Biserica Ortodoxă Rusă și a controlat instituțiile acesteia în 1917, ucigând peste 1.200 de clerici și 12.000 de laici.

Rev. Grandon se afla si in Consiliul de administrație al Societatii Misiunii Mamei Maria a lui Dumnezeu, care lucreaza pentru revigorarea Bisericii Catolice în Orientul Îndepărtat Rus.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.